Rolety bez vrtání

Klasický postup při instalaci rolet je jejich přivrtání ke zdi nebo přímo k rámu okna. A pokud vrtáme do zdi, ještě si musíme vybrat kam chceme roletu přivrtat. Možnosti jsou:

  • do stropu okenního výklenku
  • do zdi před okenní výklenek
  • do stropu před okenní výklenek

S okenním rámem je to jednoduché – roleta se přivrtá k horní hraně okenního rámu. Nejsnazší montáž ale nabízí rolety bez vrtání. Lze je jen jednoduše zavěsit za okenní rám pomocí háčků, do kterých se následně uchytí kazeta rolety.

Rolety Den a noc Fexi jsou připraveny k montáži bez vrtání. Na 99% eurooken se zavěšení hodí bez problému. Abyste ale měli naprostou jistotu, že je možné zavěsit rolety bez vrtání na okenní rám, raději se ujistěte, že je splněno pár podmínek.

foto_clanek_1

Nejprve je nutné používat rolety v otevřené kazetě. Jiné typy kazet nejsou pro montáž bez vrtání vhodné. Máte-li tedy POLO kazetu, případně MAXI kazetu, doporučujeme nějaký typ montáže s vrtáním. MAXI kazetu je nejvhodnější vrtat do zdi nebo do stropu. Ačkoli i do okenního rámu je to možné, ale tam je vhodnější použít POLO kazetu. MAXI kazetu si totiž pořizujete hlavně z toho důvodu, že může mít délku větší než jedno křídlo okna.

Druhou podmínkou je, aby okno mělo měkké těsnění. To potom umožňuje vložit háček, který bude držet kazetu a okno zavřít i s tím háčkem. Jde o stejný princip, jaký se používá u sítí do oken. Háčky se prostě vmáčknou do okenního těsnění a nikde pak nepřekáží. Neovlivňují funkci okna.

Třetí podmínkou je, aby se háček vešel na okenní rám. Aby šel zavěsit. Některé profily oken jsou příliš silné a háček nemůže vklouznout před těsnění. Podívejte se, jaké má háček rozměry:

hacek hacek2 hacek3

Háček otevřený na první zub - 2,5 cm

Háček zavřený na poslední možný zub - 1,7 cm

Pokud je rám širší než 2,5 cm doporučujeme spíše vrtat do rámu, ale u standardních eurooken se to neděje. Pokud je rám okna užší než 1,7 cm je možné háčky vypodložit, ale u standardních eurooken se to neděje.

Pokud chcete, můžete nám zavolat a my vám pošleme háček na zkoušku. Snadno si tak ověříte, že rolety půjde zavěsit na rám okna bez vrtání.

Pro zavěšení rolety bez vrtání jsou nejvhodnější moderní eurookna. Rám křídla eurookna je většinou perfektně připraven na zavěšení háčku. Má totiž na okrajích tenčí část, která přiléhá k pevné části rámu. Z vnitřní strany je na něm přilepeno gumové těsnění.

Zbytek profilu okna je o něco užší a nižší, aby se vešel dovnitř pevné části rámu. Pokud na horní části okna je zavěšen háček, určený pro uchycení rolety den a noc, dá se okno zavřít bez potíží a bez nebezpečí, že by se okno nějak poškodilo.

Jsou samozřejmě okna, na která se rolety bez vrtání zavěsit nedají. Mají například atypický tvar jako ovál či kruh, jsou v příliš úzkém výklenku a jejich otevření by bránila zavěšená kazeta, případně mají takový profil, na který háček pro zavěšení rolety bez vrtání prostě nesedí. V tom případě doporučujeme montáž s vrtáním do okna nebo do zdi.

foto_clanek_2

Toto okno nebude pro zavěšení rolety vhodné – chybí těsnění.

Pokud máte hliníková okna nebo jinak atypická, máte více možností:

  • Zavolat nám a prověřit si to spolu s naším technikem
  • Objednat jen jednu roletu do nejmenšího okna a vše si zaměřit a ujistit se, že vše bude dobře fungovat
  • Nechat si poslat háček ať si ho můžete vyzkoušet
  • Rolety můžete navrtat do okna nebo do zdi

Máte-li ale některý typ eurookna, máte velmi pravděpodobně možnost své rolety na okno prostě zavěsit bez vrtání. Pokud přesto nemáte jistotu, doporučujeme využít naši unikátní službu „Bez starostí“. Zavolejte nám, případně napište mail včetně fotografie okenního rámu a my vám se vším poradíme a pomůžeme. Klidně i se zaměřením, výběrem vhodné kazety a typu montáže, i barvy či vzoru, který by se hodil do vašeho interiéru.