Otevíratelné a fixní okno: Jak správně nainstalovat rolety?

Stínicí systém zútulní každou domácnost. Pokud hledáte vhodné designové řešení, rolety Den a noc od FEXI jsou pro Vás tou nejlepší volbou. Jsou nabízeny v celé řadě barev, a tak se dají skvěle zapojit do barevné hry interiéru, ať už jste zastánci jemných tónů nebo výstřednějších barevných kombinací.

Možná už tohle všechno dobře víte, svou vysněnou variantu jste již našli, ale teď přemýšlíte nad jinou věcí: Jak rolety k oknu upevnit a jak je správně změřit, aby vše sedělo, jak má? Pokud řešíte nákup rolety na jedno okno nebo na sousedící okna stejného typu, nemusíte se nákupu obávat. Společně si řekneme, jaké kroky je třeba učinit v případě měření pro konkrétní typy navrtání.

clanek_001

Když se sousedící okna liší

Třeba ale stojíte před komplikovanější instalací. Možná totiž máte vedle klasického otevíracího okna okno fixní. V první okamžik se může zdát, že vše jen jednoduše změříte, navrtáte na rám okna a máte po starostech. Tak prosté to ale není.

Rolety Den a noc se vyznačují tím, že se skládají z vodorovných pruhů, z nichž jedny světlo propouští a druhé ne. Pokud tyto rolety připevníte na každé okno v jiné výšce, dojde k tomu, že sousedící rolety na sebe nebudou navazovat a výsledný efekt bude rušivý. 

V praxi to znamená, že v případě, že na rám otevíracího okna roletu zavěsíte a na fixní okno roletu naopak navrtáte, může se snadno stát, že pruhy k sobě nebudou vodorovně sedět. Současně nevypadá esteticky, pokud nejsou nosné profily rolet ve stejné úrovni. Situaci můžete vidět na fotografii níže.

clanek_002

Fixní rám je úzký

K takovéto situaci může dojít velmi snadno. V případě, že budete rolety instalovat přímo na rám okna, mohou být nosné profily rolet v různé výšce, a to z důvodu, že fixní rám okna je podstatně užší než rám okna otevíracího. Co tedy udělat pro to, abyste se vyhnuli případným komplikacím?

Obraťte se na FEXI 

Existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout špatnému změření a následné instalaci rolet. Stačí se obrátit přímo na nás. Kromě vysoké kvality rolet si zakládáme také na vstřícném zákaznickém servisu.

Protože víme, jak je proces koupě rolet na míru někdy záludný, jsme pro Vás denně k dispozici. Pokud máte jakoukoliv otázku, stačí zavolat na telefonní číslo +420 555 222 472, a to kdykoliv během všedního dne mezi 8. a 16. hodinou. 

Pokud si nevíte rady a potřebujete pomoct s měřením, i to s Vámi jednoduše vyřešíme. Stačí, když svá okna dobře nafotíte a zašlete nám je na e-mail: info@fexi.cz. Telefonicky pak Vaši situaci probereme a povedeme Vás, jak nejlépe na Vaše okna roletu uchytit a jak tedy rolety vhodně zaměřit. 

Pamatujte, že s námi v tom nejste sami. Proto nikdy neváhejte Vaši situaci zdokumentovat a sdílet ji s námi. Společně najdeme řešení pro každé okno nebo kombinaci odlišných oken, která spolu sousedí.

Fixní a klasické okno vedle sebe: Jaká instalace je vhodná?

Pokud jste se rozhodli zvládnout celý proces bez pomoci, existuje hned několik cest, kterými se můžete v otázce měření a následné instalace vydat. Dobře zvládnutá situace a optimální instalace v případě odlišných rámů může vypadat jako na následující fotografii.

clanek_003

Vrtání do rámu okna nebo zavěšení na rám okna

První způsob uchycení, který si představíme, se váže na rám okna. Ve srovnání s dalšími může být lehce složitější, proto Vám poskytneme několik důležitých rad.

  1. Jak změřit

    Výška rolety (A) je výška rámu okna. Zvolte výšku rolety 150 cm pro výšku rámu 50 – 150 cm (nevadí, že je roleta delší než okno, zbytek zůstane navinutý v kazetě). Výšku rolety 220 cm zvolte pro výšku rámu 150 – 220 cm. Pokud u nás nenajdete roletu potřebné výšky, kontaktujte nás, rádi ji pro Vás zhotovíme.

    Co se šířky rolety (B) týče, tak ta se rovná šířce skla včetně rámovací lišty. Měření pro tento typ instalace je stejné jako u normálních rolet.

  2. Montáž
     

    Jak jsme si již řekli, upevňování na samotný rám okna může být někdy trochu složité. V případě, že máte jedno okno otevírací a druhé fixní, můžete roletu na otevírací okno zavěsit, na fixní naopak navrtat. Současně se můžete rozhodnout navrtat obě rolety, a pokud se do toho chcete pustit sami, pamatujte na následující věci:

    • Vždy je nejdůležitější dbát na to, aby byly profily vodorovně vedle sebe.
    • Na otevírací okno upevněte kazetu (mechanismus, ze kterého se roleta vysouvá), co nejvýše to půjde, zatímco na fixní okno ji dejte níže, a to tak, ať je se sousední roletou v rovině.
    • Pokud je rám na fixním okně až příliš úzký, bude možná nutné kazetu upevnit do bočních stran rámu. Nedoporučujeme ovšem vrtání do zasklívací lišty (šroubek může poškodit sklo a držák pak bude uchycen nakřivo).
    • Vždy pamatujte, že když okno měříte, zaměřujete šířku rolety a tuto šířku pak zadáváte do objednávky. Samotná roleta včetně kazety je ale širší, tak si vždy hlídejte, aby se Vám roleta na okno vešla.
    • Pokud přece jen zaváháte, nebudete si jistí nebo Vám na mysli vyvstane jakákoliv otázka nebo pochybnost, obraťte se na náš tým, který Vám ochotně poradí a pomůže v jakékoliv situaci.

clanek_004

Vrtání do zdi: Upevníte roletu do zdi jako garnýž

Měření s námi je snadné. Pokud ale budete váhat, na našich stránkách najdete i detailní popis, který Vám v případě nejasností pomůže.

  1. Jak změřit


    Výška rolety (A) je reálná výška výklenku + 10 cm. Délka rolety 150 cm je vhodná, pokud má výklenek 50–140 cm, délka rolety 220 cm je pak ideální, pokud má výklenek do 210 cm. Pokud potřebujete roletu delší, než je v nabídce, neváhejte nám napsat.

    Šířka rolety (B) je šířka výklenku + 10 cm. 10 cm je potřebný přesah rolety. Šířku pak vyberte v naší nabídce. Pokud Vám zde ideální rozměr chybí, řekněte si o rozměr na míru Vašich potřeb. 

  2. Montáž


    Pokud se rozhodnete pro tento typ upevnění rolety, proces měření i montáže bude jednoduchý. Připomeňme si, že
    rolety od FEXI přichází již smontované, tudíž bude vše velmi rychlé a snadné. Stačí si jen v požadované výšce vyměřit místa, kam budete roletu vrtat, vrtačkou udělat díry na hmoždinky a dále postupovat dle podrobného manuálu

clanek_005

Vrtání do stropu místnosti / výklenku

Vrtání do stropu výklenku je další vhodnou variantou, pokud se rámy Vašich oken liší. Potřebujete-li pomoci, držte se našeho návodu a roleta na Vaše okna padne jako ulitá.

  1. Jak změřit

    Výška rolety (A), kterou zadáváte do objednávky, se rovná výšce celého výklenku. Výšku rolety 150 cm zvolte, pokud má výklenek 50–150 cm (nevyrolovaná látka zůstane v kazetě, tudíž nevadí, když je roleta delší než výklenek). 220 cm se hodí, pokud je výška výklenku 150-220 cm.

    Šířka rolety (B) je šířka výklenku, ovšem od této šířky odečteme 5 cm. Proč? Protože kazeta, ve které je roleta navinutá, je širší než samotná látka rolety. Aby tedy celá roleta do výklenku vešla, je třeba tuto skutečnost zohlednit. Náš detailní manuál Vám pomůže, nicméně pamatujte, že šířka rolety, kterou zadáváte do objednávky je šířka výklenku - 5cm 

  2. Montáž


    Proces montáže do stropu je velice podobný instalaci rolety do zdi. A s již smontovanými roletami je tato etapa opravdu hračka. 

clanek_006

Volba kazety

Až se rozhodnete pro určitý typ montáže, ujistěte se, že jste zvolili i vhodný typ kazety. U FEXI můžete vybírat z otevřené, POLO nebo MAXI kazety. Pokud se totiž rozhodnete pro zavěšení rolety na okenní rám bez vrtání, pro tuto variantu je nutno zvolit otevřenou kazetu.

Ve zbylých případech už můžete z nabídky vybírat dle libosti. Obecně platí, že v případě větších (resp. těžších rolet), je vhodnější zvolit kazetu POLO nebo MAXI.

Služba Bez starostí

Možná se obáváte, že si v nějaké části nákupu nebudete vědět rady. Jak již víte, v takovém případě jsme tu pro Vás. Navíc nabízíme službu Bez starostí, která Vám usnadní nákup od začátku až do konce

Poradíme Vám, jak roletu upevnit a jak správně změřit okno, aby roleta padla přesně na míru. Poté Vám poradíme, jaká látka je pro Vás nejlepší. Nabízíme totiž několik úrovní zatemnění, vzorů a barev, a tak jsme připraveni s Vámi vybrat tu nejvhodnější variantu. Pomůžeme s volbou správné kazety a poradíme, jak vše správně zadat do objednávky na našem e-shopu. Až budete v cílové rovince a přistoupíte k instalaci rolet, i zde se na nás můžete spolehnout. Rádi Vám povedeme ruku až do konce.

Naši specialisté jsou připraveni s Vámi absolvovat celý nákup krok po kroku, a to vše úplně zdarma.

clanek_007

Proč se rozhodnout pro FEXI

Rolety Den a noc nejsou jen praktickým, ale také krásným doplňkem každého interiéru. I když můžete na tyto rolety narazit jinde, vždy buďte obezřetní. Jen FEXI si totiž stojí za nekompromisní kvalitou a jako důkaz nabízíme na naše rolety 4letou záruku.

Pomoci s výběrem rolet Vám dokážeme již v samotném začátku. Nevíte jak stínění upevnit nebo jak začít s měřením? Stačí, když Vaše okna nafotíte a my Vám poradíme, jak vše správně zaměřit nebo jakou alternativu zvolit, hledáte-li atypické řešení. Není nic snazšího, než nám fotografie Vašeho interiéru zaslat na info@fexi.cz.  

Pokud rozměry znáte, ale nenajdete je v nabídce, napište nám. Zhotovujeme také rolety na míru. A protože víme, jak může být celý proces náročný, ušetřili jsme Vám práci a rolety posíláme složené a připravené k okamžité montáži. Potřebujete i přesto pomoc? Napište nám e-mail nebo zavolejte na naši zákaznickou linku +420 555 222 472.

Pokud váháte v otázce ideální barvy nebo dekoru, využijte možnosti zaslání 8 vzorků rolet zcela zdarma. Víme, že je někdy těžké vybírat pouze podle fotek, takže Vám rádi pošleme ukázky látek.

A jakmile si svou vysněnou roletu vyberete a objednáte, garantujeme Vám doručení do 10 dnů, abyste si mohli krásných oken užívat co nejdříve.

Pokud zvažujete nákup nového stínicího systému, není důvod dále otálet. Ať už máte klasická okna nebo řešíte problém s odlišnými sousedními okenními rámy, na nás se můžete spolehnout. Věřte, že s námi chybu neuděláte.