Jak čistit rolety Den a noc?

Plánujete si pořídit, nebo již máte doma rolety Den a noc Fexi a obáváte se, aby jejich údržba nebyla nikterak náročná? Připravili jsme si pro Vás praktický přehled, jak je možné rolety Fexi jednoduše čistit. Je to totiž skutečně snadné. 

clanek_001

Rolety Den a noc Fexi představují minimalistickou a elegantní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. 

Rolety Fexi se velice snadno ovládají, jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a díky bohaté nabídce barev a odstínů se skvěle hodí do každého interiéru. Pokud tedy hledáte nové zastínění do interiéru, jistě si z naší nabídky vyberete právě takové rolety, které se do něj budou perfektně hodit. 

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý.

A jestliže si nejste jisti, jaké rolety Den a noc Fexi zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe

clanek_002

Jak správně čistit rolety Fexi?

Jak konkrétně je tedy možné rolety Fexi čistit, aby nedošlo k jejich zničení? 

K obvyklé údržbě a čištění rolet Fexi není zapotřebí nic speciálního. Hravě Vám postačí obyčejný vlhčený hadřík nebo vysavač. Díky těmto snadno dostupným pomocníkům můžete své rolety Den a noc Fexi udržovat stále krásné a čisté.

 

 

Rolety čistěte na okně

Během běžného čištění nemusíte rolety sundávat, díky čemuž si ušetříte demontáž a následnou montáž. Při čištění a odstraňování větších nečistot však můžete rolety bez obav demontovat.

Suchý nebo vlhký hadřík?

Není to žádná věda ani alchymie, rolety Den a noc vyčistíte snadno. Pro menší fleky Vám postačí suchý hadřík. Pokud bude znečištění větší, použijte vlhký hadřík. Vyčištěné místo nechte následně důkladně proschnout.

Použití čisticích prostředků

V případě potřeby můžete použít šetrné čisticí prostředky, které nezmění barvu rolety a ani ji nijak nepoškodí. Než se pustíte do čištění, vždy si nejprve otestujte čisticí prostředek na malém kousku látky, který není tolik vidět. Část látky vždy zůstává namotaná nahoře v místě kazety, nikdy se nevymotává a nikdy tedy není vidět. Právě toto místo je ideální na otestování přípravku.

Vsaďte na vysavač

K čištění rolet Den a noc můžete bez problémů použít také vysavač. Pokud je to možné, vždy ovšem snižte jeho výkon na minimum.

Rolety neperte ani nežehlete

Rolety Den a noc doporučujeme neprat v běžné pračce ani nežehlit, ale v případě potřeby můžete odnést rolety Fexi do čistírny. 

Rolety nerolujte mokré 

Pokud je roleta po čištění mokrá, rolujte ji, až bude usušená. Pro čištění rolet je dobré si vybrat i pěkné slunečné počasí. Vidíte všechny nečistoty mnohem lépe a také Vám roleta po čištění mnohem snáz vyschne.

clanek_003

Čištění rolet Fexi bez použití chemie

Odstraňování odolnější skvrn, jako jsou například ty od krve, vína či kávy, z rolet či jiných povrchů, může být daleko složitější než běžná údržba. Jak si s nimi můžete snadno poradit i s pomocí surovin, které máte standardně doma?

Skvrny od nápojů, potravin či krve se velmi těžko odstraňují z oblečení, koberců i rolet. S těmi správnými pomocníky to ovšem může být daleko jednodušší. Vsadit můžete například na žlučové mýdlo, sodu nebo bílé víno. Ovšem ani jedna z těchto surovin Vám nemusí zaručit 100% odstranění skvrn. Za zkoušku to ale rozhodně stojí. 

Jak tedy účinně odstranit ty nejběžnější odolné skvrny z rolet Den a noc? 

 

Skvrny od červeného vína

Skvrny od červeného vína dokáží nepříjemně potrápit každou hospodyňku. Pokud však máte doma bílé víno a sůl, tak máte téměř vyhráno. 

Dojde-li k nehodě a Vaše rolety budou o nějakou tu skvrnu od červeného vína bohatší, tím nejdůležitějším krokem je rychlé vysušení skvrny ubrouskem. Následně pak potřete skvrnu bílým vínem a posypte solí. Poté rolety důkladně otřete. 

Skvrny od kávy

K odstranění skvrn od kávy můžete použít citronovou šťávu, sůl nebo například jedlou sodu. Tyto suroviny, které máme všichni běžně v kuchyni, můžete v přiměřeném množství aplikovat na skvrny a nechat chvíli působit. Poté rolety v místě skvrn otřete. 

Skvrny od inkoustu či fixy

Skvrny od inkoustu a fixy se řadí mezi ty nejvíce odolné. Tou nejlepší variantou je se jim snažit zcela vyhnout. Pokud by však k zašpinění rolet inkoustem došlo, můžete k jejich vyčištění použít mléko či sodu, které v přiměřené míře naneste na skvrnu. Následně rolety šetrně otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout. 

Mastné skvrny

S mastnotou na roletách Den a noc si poradí obyčejná soda. Menší množství nasypte na skvrny, které předem lehce namočíte. Sodu nechte nějaký čas působit a poté ji z rolet šetrně odstraňte. 

clanek_004

Umývání oken

A bavíme-li se o čištění rolet, rozhodně nesmíme vynechat ani čištění oken.

Co se týče mytí oken zvenku, tak pozor – nikdy takto okna nemyjte během mrazivých dnů. Okna myjte zvenku zásadně na jaře nebo v létě. V mrazivém počasí půjde špína hůře dolů (pokud tedy vůbec), voda Vám bude zamrzat, a Vy si navíc koledujete o prochladnutí. 

Jak efektivně umývat okna?

Čistá okna jsou tou nejlepší vizitkou každé domácnosti. I když se tedy tato činnost řadí mezi ty méně oblíbené, nepodceňujte ji.

Než začnete okna umývat, dobře zvažte, kdy je umyjete, a také se na mytí připravte. Jak už bylo zmíněno výše, neumývejte okna v mrazech

Před samotným mytím si připravte vodu s přípravkem na mytí oken, odstraňte věci a rostliny z parapetů, připravte si pevné schůdky nebo malý stabilní žebřík a hurá do toho.

Když už se do umývání oken pustíte, tak se vším všudy. Prvně si proto otřete stěny a strop od prachu a pavučin a následně umyjte parapety. Posledním krokem před samotnými okny je mytí stínicí techniky, což jsme již probrali. 

Rámy umyjte vlhkým hadříkem či utěrkou, kterou namočíte do vody s jemným saponátem (pozor, nepoužívejte abrazivní prostředky).

Skla umyjeme z obou stran. Ideální je použít stěrku, na kterou nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s přípravkem na mytí oken, kam můžeme přidat trochu octu. Ocet funguje jako přirozený odmašťovač a také leštidlo. Pro dokonalý výsledek beze šmouh můžete použít takzvaný vysavač na okna, který z okna vysaje všechnu vodu a zanechá je zářivě čistá. Je velmi pravděpodobné, že po použití vysavače už nebudete muset okna nikterak leštit. Pokud tedy není mytí oken Vaší nejoblíbenější domácí prací, s vysavačem na okna Vás to jistě začne bavit. 

Shrnutí na závěr

Ať už tedy dojde k znečištění rolet či jakéhokoliv jiného povrchu (především tedy textilie), snažte se dané skvrny začít čistit co nejdříve. Ihned po zašpinění přiložte na skvrnu papírový ubrousek či kapesník (to platí obzvlášť u skvrn od vína, kávy či krve). Skvrny nikdy neroztírejte, ale pouze je nechte do ubrousku/kapesníku vsáknout. Poté se můžete pustit do čištění, které popisujeme výše. Nikdy zkrátka nenechávejte skvrny zbytečně dlouho zaschnout, čištění provádějte co nejdříve, ale zároveň také co nejšetrněji.