Zvládnu rolety Den a noc nainstalovat sám?

Plánujete si pořídit nové rolety Den a noc od Fexi a přemýšlíte, zda je zvládnete sami nainstalovat? Nemusíte se vůbec ničeho obávat. Instalace rolet nebyla nikdy snazší.

clanek_001

Rolety Den a noc od Fexi

Vybrat vhodné rolety, které nikdy nevyjdou z módy a perfektně zapadnou do každého interiéru, nemusí být zase tak těžké. Pokud vsadíte na námi nabízené rolety Den a noc od Fexi, máte vyhráno. 

Správné zastínění interiéru Vašeho domu je pro komfortní život velmi důležité. Proto je zapotřebí zvolit přesně takové zastínění, které bude do domu propouštět dostatek světla, zároveň bude příjemně regulovat sluneční svit a během chvilky se bude dát úplně zatemnit. Rolety Den a noc od Fexi Vám toto vše nabízí. Právě díky své vysoké funkčnosti a praktičnosti s nimi zaručeně budete maximálně spokojeni i za řadu let. 

Instalace rolet Fexi 

A pokud jste se tedy rozhodli, že to budou právě rolety Fexi, které budou u Vás doma regulovat příchozí světlo, připravili jsme si pro Vás pár tipů a návod, jak si můžete během pár minut rolety sami nainstalovat bez větší námahy.

Co se týče upevnění, rolety Den a noc Fexi se Vám nabízí ve 3 typech kazet, které přináší 3 způsoby upevnění

Mezi ten vůbec nejoblíbenější způsob se řadí jednoduché zavěšení rolety na okno. Zvolit ovšem můžete také vrtání kazety do okna, stropu či zdi

Jestliže se navíc rozhodnete upevnit roletu pouhým zavěšením, nebudete k tomu potřebovat žádné další komponenty. Vše potřebné k instalaci budete mít v balení. Pokud se rozhodnete rolety přivrtat, pak jediné, co budete potřebovat, bude vrtačka. 

Přečtěte si, jaké typy kazet nabízejí možnosti instalace.

Bez vrtání 

Instalace rolet Fexi bez vrtání je možná pouze u otevřené kazety

Jak postupovat? 

  • Opatrně vybalte roletu z krabice a double bublinkové folie, jednotlivé dílky vysypte ze sáčku na stůl a rozložte dle návodu. 
  • Zelené lepicí pásky nalepte na větší plastový zobáček pro zavěšení na okno. Menší plastový zobáček pro spojení s větším nacvakněte na větší plastový zobáček pro zavěšení na okno. 
  • Spojené díly nasuňte na kraje roletové lišty z obou stran.
  • Vodicí silon rozbalte a provlékněte očkem na zátěžové trubce na obou stranách. Učiňte to tak, aby silon vycházel z očka ven. Pokud není očko již v zátěžové tyči, jednoduše jej nasaďte do koncovky v zátěžové tyči, poté provlékněte silon.
  • Následně začněte s přichycením rolety k hornímu rámu otevřeného okna. Odlepte zelené pásky, kterými roletu přilepíte k rámu. Pokud nechcete, nemusíte roletu lepit, bude ji pak možné v budoucnu snadněji sundat. Po přilepení se doporučuje 30 minut počkat, aby lepidlo dokonale účinkovalo, a až poté začít roletu používat.
    clanek_002
  • Roletu zavěste na horní část okenního rámu. Oba zobáčky zacvakněte.
  • Silon provlékněte kovovou koncovkou na spodní části pro napnutí silonu. Kovovou koncovku zahákněte zespodu za okenní rám. Silon provlečte a kovový napínák utáhněte tak, aby byl silon napnutý. Zbytek silonu ustřihněte. Totéž udělejte na druhé straně.
  • Na napínací průhlednou kladku pro řetízek přilepte oboustrannou lepicí pásku. Pokud máme napínací těžítko, kladku nepoužívejte a zavěste těžítko na řetízek.
  • Pomocí pásky přilepte napínací průhlednou kladku pro řetízek k okennímu rámu tak, aby byl řetízek napnutý a ovládání jednodušší. Vzdálenost od podlahy k dolní části vytahovací šňůry, respektive napínací průhledné kladce, musí být nejméně 1,5 m. Dbejte na to, aby bylo toto bezpečnostní zařízení namontováno. V opačném případě by mohlo dětem hrozit uškrcení. Toto bezpečnostní zařízení musí být namontováno v maximální možné vzdálenosti od ovládacího mechanismu. Vždy používejte toto zařízení tak, aby šňůry nebo řetízky byly mimo dosah dětí. Pokud se napínací zařízení z jakéhokoliv důvodu uvolní, neprodleně jej k oknu přilepte nebo přišroubujte tak, aby opětovně plnilo svou funkci.
  • Následně zajistěte řetízek plastovou brzdou, čímž roletu zabrzdíte, aby se nerolovala dál. Pokud potřebujete, aby roleta sjížděla níže, brzdu sundejte, vysuňte roletu do potřebné dálky a zpět nasaďte brzdu na vrchní část řetízku. 

Vrtání na okno

Upevnit rolety vrtáním do rámu okna je možné u otevřené kazety, POLO kazety i MAXI kazety.

Jak postupovat?

  • Vybalte roletu z krabice a double bublinkové folie, dílky vysypte ze sáčku na stůl a rozložte dle návodu.
  • Připravte si kovový díl k přivrtání na horní rám okna, na který se nasadí roleta, 2 šrouby a 2 podložky. Na oba šroubky nasaďte podložky.
  • Na horním rámu okna si na obou stranách odměřte, kam budete roletu navrtávat. K označeným místům přivrtejte s pomocí šroubů a podložek kovové díly k přivrtání na horní rám.
    clanek_003
  • Na navrtané kovové díly nasaďte roletu.
  • Vodicí silon rozbalte a provlékněte očkem na zátěžové trubce na obou stranách. Udělejte to tak, aby silon vycházel z očka ven. Pokud není očko již v zátěžové tyči, jednoduše jej nasaďte do koncovky v zátěžové tyči, poté provlékněte silon.
  • Připravte si zbylé šrouby a kovový díl k přivrtání na spodní rám, kterým se provlékne vodicí silon. Do vrchního otvoru kovového dílu k přivrtání na spodní rám nasuňte šroubky.
  • Na bočním rámu okna si odměřte místo, kterým prochází vodicí silon. Tuto vzdálenost odměřte i na spodním rámu na obou stranách. V těchto místech budete vrtat.
  • V místech, které jsme si odměřili, přivrtejte kovové díly k přivrtání na spodní část rámu.
  • Otvorem v kovovém dílu provlékněte vodicí silon. S pomocí malého plochého šroubováku utáhněte šroub v otvoru tak, aby došlo k napnutí silonu.
  • Na napínací průhlednou kladku pro řetízek přilepte oboustrannou pásku a kladku přilepte na rám okna, nebo kladku navrtejte. Pokud máte napínací těžítko, kladku nepoužívejte a zavěste těžítko na řetízek.
  • Průhlednou kladku pro řetízek přilepte nebo přivrtejte k rámu okna v požadovaném místě tak, aby byl řetízek napnutý a ovládání jednodušší. Dbejte na to, aby bylo toto bezpečnostní zařízení namontováno. V opačném případě by mohlo dětem hrozit uškrcení. Toto bezpečnostní zařízení musí být namontováno v maximální možné vzdálenosti od ovládacího mechanismu. Vždy používejte toto zařízení tak, aby šňůry nebo řetízky byly mimo dosah dětí.
  • Vyzkoušejte funkčnost řetízku a délku rolety jejím spuštěním a vytažením. Roleta při spuštění nesmí narážet do kliky okna. Pokud chceme můžeme využít i brzdičky, ale není to nutné. Brzdička se zastaví o horní mechanismus rolety, a zabrzdí tak roletu v místě, kde potřebujete. Pokud dále potřebujete, ať roleta sjíždí níže, brzdu sundejte, vysuňte roletu do potřebné dálky a zpět nasaďte brzdu na vrchní část řetízku. A je hotovo.

Vrtání do zdi

Upevnit rolety vrtáním do zdi/do stropu je možné u otevřené kazety, POLO kazety i MAXI kazety.

Jak postupovat? 

  • Roletu vybalte z krabice a double bublinkové folie, dílky vysypte ze sáčku na stůl a rozložte dle návodu.
    clanek_004
  • V požadované výšce si na zdi odměřte místa, kam budete roletu vrtat. Vrtačkou vyvrtejte díry do zdi. Díry musí být ve stejné rovině.
  • Do děr vložte připravené hmoždinky. S pomocí šroubů (delší šrouby jsou určené pro montáž samotné rolety a kratší šrouby pro uchycení napínací kladky) našroubujte kovové díly. (Pro montáž do sádrokartonu, doporučujeme obstarat i hmoždinky do sádrokartonu.)
  • Na našroubované kovové díly připevníte roletu.
    clanek_005
  • Vyzkoušejte funkčnost řetízku a délku rolety jejím spuštěním a vytažením. Roleta při spuštění nesmí narážet do kliky okna. Pokud chcete, můžete využít i plastové brzdy, ale není to nutné. Brzda se zastaví o horní mechanismus rolety, a zabrzdí tak roletu v místě, kde potřebujete. Pokud dále potřebujete, ať roleta sjíždí níže, brzdu sundejte, vysuňte roletu do potřebné dálky a zpět nasaďte brzdu na vrchní část řetízku.

 

Demontáž rolet Fexi

Pokud se naopak rozhodnete pro demontáž rolet v kazetě, ať už z důvodu mytí oken či například jejich výměny, budete v podstatě postupovat opačně, než jak jste je montovali. Tedy půjdete krok po kroku pozpátku v návodu na montáž. Opět se nejedná o nikterak náročnou úlohu a bez obav ji zvládnete během chvilky.

Nevíte si rady?

A jestliže byste si náhodou nevěděli během montáže či demontáže s čímkoliv rady, neváhejte se kdykoliv obrátit na naši infolinku, kde Vám se vším ochotně poradí náš profesionálně vyškolený personál. Jsme tu pro Vás k dispozici každý všední den od 8 do 16 hodin.