Tajemství dobrého spánku

Toužíte po klidném a ničím nerušeném spánku? Kvalitu našeho spánku ovlivňuje hned několik faktorů. Jak si zajistit dokonalý spánek? Jak moc je kvalitní spánek pro člověka důležitý? Jaké mohou být následky nekvalitního spánku? Jak mohou rolety Den a noc zlepšit kvalitu spánku? To vše si můžete přečíst v následujícím článku.

clanek_001

Vše, co byste měli vědět o spánku

Možná Vás tato informace překvapí, ale téměř polovinu svého života trávíme spánkem. Říká se, že dospělý člověk potřebuje ideálně 7 hodin spánku denně, aby zůstal zdravý. Proč? Spánek nám totiž umožňuje psychofyzickou regeneraci, kdy např. zlepšuje kvalitu zapamatovaných informací, zvyšuje naši koncentraci a kreativitu. Kromě toho spánek reguluje neuronální, energetickou a hormonální rovnováhu. Je proto nutné si uvědomit, že nedostatek spánku může mít krátkodobý i dlouhodobý negativní dopad na naše celkové fyzické i psychické zdraví. 

Jaké mohou být důsledky nekvalitního spánku?

Nedostatek kvalitního spánku způsobuje mnoho zdravotních a psychických potíží, například se může jednat o:

  • cukrovku
  • obezitu
  • oslabený imunitní systém
  • deprese
  • úzkosti

Právě výše zmíněná deprese bývá jedním z nejčastějších důsledků krátkého a nekvalitního spánku. Lidé, kteří se potýkají s depresí, spí většinou méně než 6 hodin. Je také třeba poznamenat, že nedostatek spánku způsobuje změny ve fungování neurotransmiterů v mozku, což také vede k duševním poruchám. Dále má člověk kvůli nedostatku spánku delší reakční dobu a je velmi pomalý. Toto chování je velmi nebezpečné, protože může vést k nehodě nebo jakékoliv jiné nešťastné události. Nevyspalý člověk vyzařuje velmi negativní emoce a výsledkem je, že i zdánlivá maličkost ho může vyvést z rovnováhy.

Jaké má přínosy kvalitní spánek?

Opravdu kvalitní spánek s sebou nese nespočet pozitiv. A to například:

  • posiluje imunitní systém, který chrání naše tělo před nemocemi
  • výrazně zvyšuje schopnost koncentrace
  • slouží jako prevence duševních onemocnění 

Jak si zajistit kvalitní spánek?

Skutečně efektivní spánek nám umožní správně regenerovat tělo a mysl v co nejkratším čase. Kvalita spánku je podstatně důležitější než samotná délka spánku. Nejdůležitějším okamžikem je tedy doba, kdy tělo zůstane v takzvané REM fázi. Zde se odehrávají v největší míře důležité regenerační a relaxační procesy. Abychom však stimulovali mozek ke vstupu do fází hlubokého spánku, je ideálně potřeba dodržovat spánkovou hygienu, tedy:

  1. vždy ulehejte a probouzejte se ve stejnou dobu
  2. pokud neusnete během 15 až 20 minut, vstaňte a věnujete se něčemu, co Vás unaví a zklidní
  3. nejezte večer příliš jídla, ale také nechoďte do postele příliš hladoví
  4. pokud se Vám večer nedaří usnout, vynechejte odpolední odpočinek
  5. předtím, než jdete spát, danou místnost dobře vyvětrejte
  6. od pozdního odpoledne se vyhýbejte kávě, nikotinu a alkoholu
  7. před spaním si dopřejte relaxační koupel
  8. před spaním se nevěnujte fyzické aktivitě ani neřešte náročné úkoly
  9. před spaním se nevěnujte elektronice (mobilu, televizi, počítači) a zhasněte všechna světla 
  10. upřednostňujte výhradně kvalitní matrace a povlečení

 

clanek_002

Pozor na světlo 

Jak se blíží večer a ubývá světla v našem prostředí, hladina hormonu melatonin začíná pomalu stoupat, a naopak klesá naše tělesná teplota – tyto dva jevy nám pomáhájí být večer méně ostražití a připravují naše tělo na blížící se spánek. S pomocí ranního světla jsou hladiny melatoninu naopak nižší, tělesná teplota začíná stoupat a dochází k dalším chemickým posunům, jako je zvýšení aktivačního hormonu kortizolu, který nám pomáhá cítit se bdělí a dokonale připraveni na celý den.

Vycházející a zapadající slunce ovšem není jediným světlem, které naše tělo vnímá. Náš spánek může negativně ovlivnit také umělé světlo.

Jak v ložnici dosáhnout ideální atmosféry pro klidný spánek?

Jak si tedy nenechat náš spánek narušit jakýmkoliv světlem?

1. Zhasněte před spaním všechna světla

Používejte teplé žárovky s nízkým příkonem v lampách v ložnici a vypínejte stropní osvětlení pokaždé, když se chystáte do postele. 

2. Odstraňte elektroniku 

Vědci již před mnoha lety přišli s faktem, že světlo z jakékoliv elektroniky značně narušuje náš spánek. Zejména se pak jedná o modré světlo vyzařující z počítačů, mobilních telefonů a energeticky úsporných žárovek. Snažte se před spaním proto tomuto záření maximálně vyhnout. 

3. Vsaďte na rolety

Kvalitu našeho spánku může rovněž ovlivnit pouliční osvětlení a ráno nás může nepříjemně probouzet ostrý sluneční svit. Tomu však lze jednoduše předejít pořízením praktických rolet Den a noc, které Váš dům před vnějším světlem dokonale ochrání.

Rolety Den a noc jako pomocník pro lepší spánek

Pokud tedy i Vy chcete ve své ložnici vytvořit ideální podmínky pro kvalitní spánek, není nic jednoduššího než si pořídit snadno ovladatelné a cenově přijatelné rolety Den a noc od Fexi

Rolety Den a noc Fexi představují perfektní variantu zastínění jakéhokoliv interiéru, do kterého propustí pouze požadované množství denního světla, příjemně v něm budou regulovat ostrý sluneční svit a zároveň ho během chvilky dokáží značně zatemnit. 

Jak rolety Fexi chrání náš dům před světlem?

Látka na roletách Den a noc, která je zodpovědná za průchod světla do interiéru, je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů. Prvním pruhem je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nijak nebrání. Druhý pruh pak tvoří neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. 

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu si vyberete, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění můžete dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout

Rolety ideální do ložnic a pokojů pro hosty

Rolety do ložnic a vlastně všech místností, kde spíme, by měly být oproti roletám, které si pořizujeme například do kuchyně či koupelny, o něco tmavší. A to především proto, aby danou místnost co nejvíce zatemnily, a snadno tak vytvořily ideální podmínky pro klidný a ničím nerušený spánek. Tmavší rolety v ložnici vykouzlí perfektní prostředí vhodné ke spánku, dodají ložnici příjemné soukromí a zároveň do ní během dne propustí dostatek požadovaného světla. 

V naší pestré nabídce nejrůznějších odstínů jistě naleznete takový, který by splňoval podmínky pro rolety do ložnic a zároveň by perfektně ladil s interiérem Vašeho domu.

Ochrana před světlem, izolace a stín v jednom

Rolety kromě toho, že chrání interiér před světlem, tak zároveň zajišťují skvělou izolaci a vytváří ideální stín. Jejich schopnost zachycovat a zadržovat teplo mezi jejich dvěma vrstvami totiž znamená, že Vám pomohou snížit účty za energii, protože mohou zadržovat teplo v zimě, a naopak odrážet teplo v létě. A právě v létě, kdy jsme všichni často vděční za trochu stínu, budete s nabízenými roletami Fexi obzvlášť spokojeni. Zvláště pak tehdy, když jsme byli celý den vystaveni velkému teplu. Jen co totiž přijdete domů, můžete si pomocí našich snadno ovladatelných rolet vytvořit ideální stín, a cítit se tak ve vlastním domě skutečně komfortně.

Vytvořte si doma tu nejlepší atmosféru i Vy

Jelikož se rolety Fexi opravdu velmi snadno ovládají, během chvilky tak pomocí nich můžete jednoduše přizpůsobit světelné podmínky ve Vašem domě, a snadno tak vyčarovat u Vás doma přesně takovou atmosféru, po které toužíte. Ať už tedy sníte o příjemném přítmí, nebo naopak o dokonale prosluněném prostoru, s roletami Fexi není nic problém. 

Protože je instalace, ovládání i údržba rolet Den a noc od Fexi vážně snadná, nemusíte se vůbec ničeho obávat ani ve chvíli, kdy s těmito roletami teprve začínáte. Zvládne to s nimi opravdu každý. 

Shrnutí na závěr

Jestliže tedy i Vy toužíte po ničím nerušeném spánku, dovolujeme si Vám na závěr článku shrnout pár nejzásadnějších bodů, které je třeba dodržovat. 

Jak si tedy dopřát skutečně kvalitní spánek? 

  • choďte spát a vstávejte v pravidelný čas
  • dopřávejte si kvalitní matrace a ložní prádlo
  • nenechte si svůj spánek narušit denním či umělých světlem

clanek_003