Rolety den a noc

V oblasti stínění je dnes možné sáhnout k mnoha různým řešením – klasické rolety do oken, žaluzie, markýzy či zástěny. Pokud jde o zastínění oken, pak se lze rozhodnout podle mnoha hledisek:

  • venkovní či vnitřní, případně jejich kombinace
  • různé materiály od papíru přes látky až po kov či plast
  • vertikální či horizontální orientace
  • ovládání řetízkem, provázkem, ruční či elektrické
  • mnoho barev, vzorů a podkladových obrázků

A neustále probíhá vývoj nových a vylepšování již existujících řešení. Kdo trh nesleduje pozorně, těžko se orientuje a při výběru toho nejvhodnějšího zastínění oken může být v nevýhodě.

Mezi novější technologie patří i rolety den a noc. Případně se setkáte s názvem rolety noc a den, ale je to jen synonymum. Jejich hlavní výhodou je fakt, že kombinují výhody běžných rolet a známých žaluzií.

Jak vlastně fungují rolety den a noc?

Slyšíte výraz rolety den a noc poprvé? Vysvětlíme si, o co vlastně jde a jak rolety den a noc fungují. Konstrukce je podobná, jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, umístěné nad oknem.  Stínění je tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti, která reguluje množství procházejícího světla. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem, takže roleta ve větru může někdy narážet do rámu okna. Ovšem pokud otevřeme okno na ventilaci, roleta zůstane na okně a neprověsí se do místnosti.

Rolety den a noc také připomínají žaluzie. Skládají se totiž také z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru a tím okno zcela odkrýt, případně stažení až dolů a okno zakrýt. Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je.

Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety den a noc umožňují nastavit výšku mezery, přes kterou dovolíme světlu procházet.

Látka na roletách den a noc má totiž pruhy ze dvou různých materiálů. První je síťka, která průchodu světla prakticky nebrání, a druhý je neprůhledná látka, nebo jen do určité míry průsvitná v závislosti na gramáži látky, ale hlavně barvě látky. Čím světlejší tím větší intenzita je v místnosti a naopak. Při vytahování rolety dochází k jejich vzájemnému překrývání, přičemž pokud se kryje neprůhledný pruh s průhledným, okno je plně stíněno, a naopak při krytí průhledného pruhu s dalším průhledným, je stíněna jen ta část okna, kde se kryjí neprůhledný pruh s dalším neprůhledným. Nejlépe je to vidět na videu:

 

Synonymem pro rolety den a noc je značka FEXI. Můžete ale narazit i na jiná označení:

  • rolety duo
  • rolety twinroll

Stále se jedná o rolety den a noc, jen pod jinými obchodními názvy.

Jak taková roleta den a noc vypadá?

Jak jsme již zmínili výše, roleta den a noc se skládá z proužků látky, které se pravidelně střídají. Pomocí jednoduchého mechanismu se látka s proužky odvíjí z kazety.

Látka rolety je navinuta v kazetě, přičemž volný konec je pevně uchycen v kazetě také. V průvěsu látky, která se odvíjí z kazety je zavěšeno závaží a látka se tak chová jako lano na kladce. Při odvíjení se posunuje jezdec s lištou, která tvoří dolní hranu stínění. Díky tomu, že se roleta skládá ze dvou opakujících se pruhů látky, kdy jeden je průhlednější a druhý zatemňuje, navíjením se pruhy dostávají do různé polohy. Na okně je jedna vrstva látky se střídajícími se pruhy, která se už nepohybuje. Druhá vrstva se odvíjí z kazety a kryje první vrstvu. Tak se někdy úplně překrývají a dojde k úplnému zatmění, jako u látkové rolety. V opačné poloze se zase překrývají plné i prázdné pruhy, a tehdy roleta částečně propouští světlo a vytváří tak v místnosti pruhy střídajícího se světla a stínu.

Na videu výše je to vidět velmi zřetelně.

Rolety samozřejmě podstatně ovlivňují vzhled domu či místnosti. Doporučujeme vybrat právě takové rolety, které dokreslí atmosféru bytu tak, jak potřebujete. Nabídka je široká a to jak z pohledu barev a druhů látek, tak i z pohledu šířky jednotlivých pruhů látky.

Roleta den a noc rákos Roleta Den a noc bílá

Jaké jsou hlavní klady rolet den a noc?

Několik výhod a kladů jsme již zmínili. Mezi další patří možnost plynulé regulace světla. Můžete je úplně zatáhnout a máte plné zatemnění. Další výhodou je snadné ovládání buď klasickým řetízkem, případně elektrickým bezdrátovým motorkem.

Nespornou výhodou je jejich univerzálnost – je možné je použít na jakákoli okna. Jsou varianty, které jsou i voděodolné, takže i v koupelně, nebo v jiných vlhkých prostorách, najdou žaluzie den a noc své místo.

Jednou z hlavních předností je velice snadná montáž. V některých případech nepotřebujete ani vrtačku a máte vše za 5 minut hotovo. A až je budete montovat podruhé, přijde vám i těch 5 minut moc :-)

Pokud pro stínění použijete žaluzie, které jsou z kovu, tak ty se přes den zahřívají, aby pak v noci fungovaly jako topení a naakumulovaného tepla se zbavily. Rolety tuto nepříjemnou vlastnost nemají.

Jaké jsou nevýhody?

Buďme poctiví a zmiňme i nevýhody rolet den a noc. Jelikož jde o látku a ta ani není uvnitř okna, je vyšší riziko požáru. Látky jsou většinou hořlavější než lamely žaluzií. Ale oproti běžným roletám je požární riziko stejné. Možnou nevýhodou je také to, že některé látky (zejména ty světlejší), nelze použít pro úplné zatemnění – přeci jen trochu světla propustí.

Rolety z FEXI i pro vás

V případě, že vás výhody rolet den a noc zaujaly, napište si o konkrétní kalkulaci pro vaše okna. Poradíme vám, kde koupit rolety den a noc na míru, spočítáme vám přesnou cenu na základě zaměření, předvedeme vzorník barev.

Ke všem výhodám rolet den a noc si v případě FEXI rolet přičtěte ještě následující:

  • rolety jsou již složené a sešroubované
  • nabízíme 3 typy kazet
  • vybrat si můžete šířky až do 240cm
  • snadnější montáž než u jiných dodavatelů rolet den a noc
  • přes 80 druhů látek skladem
  • vzorek látek vám zašleme zdarma
  • nabízíme propracovaný systém návodů a videomanuálů
  • telefonická podpora pro naše zákazníky