Jak vyzdobit domácnost jako profesionál

Kdo by netoužil po krásném novém domě s moderním vybavením a okouzlujícím designem? Pořízení nového domu či rozsáhlá rekonstrukce ovšem mohou stát nemalé peníze. Připravili jsme si proto pro Vás několik tipů, jak můžete efektivně modernizovat domov bez toho, aniž byste museli utrácet mnoho peněz. 

Jak tedy vyzdobit svůj dům včetně oken tak, abyste se u Vás doma cítili co možná nejlépe? Můžete zkusit vsadit na novou výmalbu, osvětlení či námi nabízené rolety Den a noc

clanek_001

Zbavte svůj domov nepotřebných věcí

Aby mohl Váš domov vypadat moderně, svěže a prostorně, je v první řadě zapotřebí zbavit ho všech zbytečností

Vyhoďte ze svého domu vše, co již dávno nepotřebujete. Zbavte se všeho, co Vám doma překáží a zabírá místo. Soustředit se přitom nemusíte pouze na věci viditelné na první pohled. Důkladnou čistku můžete dopřát také svému šatníku či spíži. Buďte k sobě nemilosrdní a zbavte se všeho, co už nevyužijete. Pokud jste tedy s touto čistkou domácnosti dlouho otáleli, teď je ten pravý čas zbavit se velkého a objemného nábytku, starých matrací, haldy nepotřebného oblečení a dalších zbytečností. 

Takto důkladně přebraný a vyčištěný domov bude rázem působit daleko více svěžím, atraktivnějším a prostornějším dojmem, a zároveň se Vám v něm bude daleko pohodlněji žít.

Dále můžete svůj domov opticky zvětšit a zesvětlit pořízením zrcadel, která odrážejí světlo a dělají Váš pokoj prostornějším.

Nezapomeňte na pořádný úklid

Je-li řeč o třídění věcí, rozhodně nesmíme zapomenout ani na pořádný úklid celého domova. Každý prostor totiž působí daleko lepším dojmem, pokud je čistý. V čistém domově se Vám navíc bude daleko lépe žít a dýchat. 

Začít můžete intenzivním vyvětráním prostoru, umytím oken, utřením prachu nebo vysátím podlahy. 

Pokud se ovšem chcete u sebe doma cítit skutečně skvěle, neberte úklid jako nutnou povinnost, ale jako činnost, která vede k Vašemu spokojenějšímu životu. 

I když pro mnohé z nás není úklid tou nejoblíbenější domácí aktivitou, čas od času se na něj snažte více zasoustředit a vysajte prach také pod postelí a pohovkou, utřete prach i uvnitř skříní a vyleštěte všechna zrcadla. Uvidíte, jak krásně se Vám následně bude u Vás doma žít. 

7 tipů na rychlý a efektivní úklid domácnosti

A pokud zrovna dneska nemáte náladu na pořádný úklid, máme pro Vás malý tip, jak můžete snadno uklidit svůj domov i během chvilky. 

  • Na samotný začátek podkliďte a srovnejte všechny poházené věci, oblečení nebo hračky. Nebudou se Vám následně motat pod ruce při utírání prachu nebo luxování.
  • Utřete prach ze všech povrchů a vyleštěte skleněné desky stolů, ať na nich nejsou vidět otisky prstů.
  • Svíčky, fotorámečky a další dekorace, které chcete nechat vystavené na poličkách, úhledně srovnejte a rovněž z nich utřete prach. 
  • Omyjte umyvadlo, vanu či sprchový kout a vyleštěte baterii, ať její dojem nekazí zaschlé vodní kapky. Přeleštěte zrcadlo a skleněné poličky. 
  • Toaletu pečlivě vydezinfikujte.
  • Umyjte špinavé nádobí a otřete kuchyňskou linku a jídelní stůl.
  • Zbavte svou podlahu drobků, prachu a chlupů důkladným vyluxováním celého bytu.  

 

A pokud máte takto uklizený dům, nyní už v něm stačí pouze důkladně vyvětrat a zapálit svíčku pro lepší atmosféru

clanek_002

Pozvěte si malíře

Pokud chcete interiéru svého domu vdechnout nový život, vymalujte ho. Vymalování interiéru Vašeho domu představuje skvělý způsob, jak ho lze snadno a rychle modernizovat i bez větších investic

Při výběru nové výmalby se snažte dávat přednost spíše světlejším tónům. Ty zajistí, že bude Váš domov působit prostornějším a čistším dojmem

Dále také upřednostňujte spíše neutrální odstíny, se kterými následně daleko snadněji zkombinujete vybavení domu. A pokud stále nevíte, jaké barvy do interiéru svého domu zvolit, máme pro Vás jeden tip.

Jak kombinovat barvy v interiéru

Je-li řeč o harmonickém interiéru, který pro Vás bude tím pravým domovem, je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých barev, které mohou naše pocity ovlivnit daleko více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Špatně zvolená kombinace barev v interiéru může být nejen nevkusná, ale také může negativně ovlivňovat naši psychiku. 

Existuje však jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou paletu barev. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva nebo textura a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

Nejjednodušší metodou při výběru konkrétních odstínů je navíc jednoduché barevné schéma založené na takzvaném kole barev, kde můžete zvolit buď barvy, které leží naproti sobě (kombinace teplého a studeného odstínu), nebo tři barvy ležící vedle sebe (například modrozelenou, zelenou a žlutozelenou).

Další variantou je monochromatická barevnost, tedy jedna barva uplatněná v několika tónech (světlá, tmavší, nejtmavší). To nejlépe funguje s neutrálními barvami, jako jsou například šedá, krémová, béžová či bílá. Pokud jako dominantní barvu vyberete jejich světlejší odstíny, daný prostor tím skvěle prosvětlíte, čímž ho rovněž i opticky zvětšíte. To bezpochyby oceníte především u menších interiérů.

clanek_003

Pořiďte si nové osvětlení

Dále Vám k prosvětlenému a vzdušnému prostoru mohou kromě světlé výmalby pomoci také nejrůznější typy osvětlení

Kromě běžného osvětlení, jako jsou nejrůznější lampičky, bodová světla či světelné řetězy, nezapomínejte ani na světlo svíček, které Váš domov nádherně zútulní.

S vytvořením dokonalé světelné atmosféry u Vás doma Vám kromě nejrůznějších světelných zdrojů mohou pomoci také námi nabízené rolety Den a noc od Fexi

Vsaďte na rolety Den a noc Fexi

Kromě toho, že Vám rolety Den a noc od Fexi pomohou s vytvořím dokonalých světelných podmínek u Vás doma, zároveň také dodají Vašim oknům nový vzhled, nadčasovost, eleganci a styl.

Rolety Den a noc od Fexi představují nestárnoucí variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru

Jedná se zkrátka o elegantní, minimalistický, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru za velmi příznivé ceny.  

Jakou barvu rolet vybrat?

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Naopak blackout látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit.