Jak efektivně uklízet domácnost?

Věděli jste, že průměrný člověk stráví úklidem své domácnosti až desetinu svého života? Nechte se inspirovat našimi radami a uvidíte, že se pro Vás úklid stane hračkou.

Zřejmě jen málokoho skutečně baví úklid domácnosti. Připravili jsme si proto pro Vás pár zajímavých rad a tipů, jak můžete svou domácnost uklidit co možná nejefektivněji, jak si snadno poradit i s méně oblíbeným mytím oken a jak udržet v čistotě i své rolety Fexi

efektivni_uklid_01

Předcházejte nepořádku 

Ještě předtím, než se pustíme do samotného úklidu domácnosti, je dobré si připomenout, že úklid je o dost snazší, pokud nemáte co uklízet. 

Najděte všem věcem ve své domácnosti svoje místo a po použití je na něj vždy vraťte. Třeba deku na pohovce vždy složte a uložte ji na své místo. Hned, ne až potom. Prvních pár dní se k tomu zřejmě budete muset částečně nutit a bude Vám to připadat jako otrava, ale uvidíte, že si to velmi rychle zautomatizujete. A i zamilujete. Totéž platí o dávání nádobí do myčky hned po použití. Jednou provždy se tak vyhnete hoře nádobí na kuchyňské lince.

Usnadněte si udržování pořádku také tím, že se zbavíte všech zbytečných lapačů prachu. Setřít prázdnou polici trvá zhruba 5 vteřin, ale se sundáváním a opětovným vyrovnáváním všech dekorací to může zabrat i 5 minut. A to už je rozdíl.

Jak efektivně uklízet domácnost?

A nyní už se můžeme pustit do samotného úklidu.

Hurá do úklidu

Před samotným začátkem úklidu se převlečte do pracovního oblečení. Zaručeně se tak budete během práce cítit lépe.

Abyste se následně dobře naladili na správné pracovní tempo, pusťte si svoji oblíbenou hudbu, která Vám dodá energii a příjemně Vás povzbudí. 

Odkud kam?

Ideálně začněte tou nejvzdálenější místností v bytě a postupujte směrem ke vstupním dveřím. Zbytečně nepřeskakujte z jedné místnosti do druhé, ale naopak postupujte pěkně místnost po místnosti. Je tak menší pravděpodobnost, že na něco zapomente nebo že něco přehlédnete.

Uklízejte vždycky ve směru odshora dolů. Pokud byste se na závěr úklidu pustili do prachu na poličkách, všechny nečistoty Vám tak popadají na vyluxovaný koberec a celá Vaše práce přijde nazmar. Toto pravidlo platí pro jakoukoliv místnost, ať už jde o toaletu, kuchyň či například ložnici. 

Vysávat nebo zametat začněte ode dveří směrem na konec místnosti. Tím, že začnete uklízet v místě, kde se nejvíc chodí, se zbavíte té největší špíny hned na začátku. Při vytírání postupujte přesně opačně, tedy směrem k východu z místnosti.

Koberce vysávejte proti směru vlasu. Díky tomu ho efektivně zbavíte veškerého prachu a dalších nečistot. Pokud byste koberec luxovali po směru vlasu, odstranily by se jen povrchové nečistoty. 

Na závěr úklidu

Po dokončení každého úklidu nezapomeňte pořádně vyčistit a vydezinfikovat také veškeré použité pomůcky – hadry, utěrky či kartáče na čištění toalety v žádném případě nepoužívejte k úklidu jiných místností a skladujte je odděleně.

efektivni_uklid_02

Jak často byste měli domácnost uklízet?

Pokud již nyní víte, jak domácnost efektivně uklidit, bylo by dobré si nyní shrnout, kdy a jak často byste měli dané prostory a vybavení uklízet.

Kuchyň

Kuchyni je třeba uklízet průběžně. Pokud to neděláme, stává se hotovým rájem špíny, zápachu, bakterií a mastnoty.

  • Pracovní desku otřete čistou vodou po každé přípravě jídla. 
  • Jídelní stůl rovněž otřete po každém jídle.
  • Dřez, výlevka i odkapávač na nádobí se myje jaksi automaticky během mytí nádobí. Jednou za pár týdnů až měsíců je nutné vyčistit výlevku chemickým prostředkem proti ucpání trubek. Nezapomeňte také pravidelně měnit hadřík nebo houbičku na nádobí, protože vlhko, teplo a zbytky jídel jsou ideálním prostředím k rozmnožování nechtěných bakterií.
  • Lednici alespoň jednou měsíčně pečlivě vymyjte.
  • Sporák, varnou desku, troubu nebo mikrovlnnou troubu čistěte ideálně po každé přípravě teplého jídla. Připečené zbytky potravin by během příštího vaření zaschly a připekly tak moc, že byste je následně odstraňovali jen velmi těžko.
  • Odpadkový koš jednou za týden vydezinfikujte zevnitř i zvenku.

Koupelna

  • Vana, sprcha a umyvadlo – špínu odstraňujte průběžně po každém velkém použití. Dezinfikujte jednou týdně.
  • Obklady a stěny dezinfikujte minimálně dvakrát za měsíc. Zaměřte se především na kouty a spáry, kde se množí plísně a zůstává v nich špína.
  • Pračka a sušička – mimo praní ji otevřete a vytřete do sucha.
  • Ručníky vždy nechte po každém použití důkladně usušit. Měňte je přibližně jednou za týden.
  • Kartáčky na zuby umístěte tak, aby mohly proschnout hned po použití. Držák na kartáčky a kelímek dezinfikujte jednou za dva týdny.

Toalety

  • Záchodovou mísu po sobě uklízejte hned, jak je potřeba. Důkladná dezinfekce je potřeba nejméně jednou týdně. Průběžně je vhodné využívat nejrůznější dezinfekční prostředky umístěné dovnitř mísy.
  • Stěny, podlahu, případně další výbavu toalety dezinfikujte každý týden.

Podlaha

V běžné domácnosti stačí vytírat podlahu jednou za týden. Výjimkou jsou samozřejmě nehody, jako například vylité tekutiny, upadnuté jídlo či pití, rozbité sklo a podobně.

Nezapomeňte na drobnosti

Ovšem pozor, v domácnosti se nachází daleko více věcí a ploch, které je třeba pravidelně umývat, neboť se na nich hromadí špína a bakterie.

Viditelné jsou kliky od dveří, dálkové ovladače, nábytek, police, židle, hračky a nočníky. Jejich povrch stačí setřít, případně je ošetřit antistatickým prostředkem a máte hotovo.

Velkým zdrojem nebezpečných bakterií jsou zvířecí klece a pelíšky – pravidelně je čistěte, umývejte a perte.

Nejvíce bakterií pak lze v domácnostech najít tam, kde by to možná málokdo čekal – na klávesnici počítače nebo notebooku. Nestačí tak jen zběžně setřít povrch jednotlivých kláves, ale je nutné pečlivě vyčistit i spáry mezi nimi, kam odpadávají mikroskopické kousky pokožky rukou.

K velkému úklidu nakonec patří i čištění oken. Pokud nebydlíte ve zvláště znečištěné lokalitě, stačí okna umývat jednou za půl roku.

efektivni_uklid_03

Úklid oken: Jak na to?

A bavíme-li se o úklidu, rozhodně nesmíme vynechat ani úklid oken a rolet.

Co se týče samotných oken, záleží samozřejmě především na Vás, jak často je budete umývat. Někdo myje okna jednou za čtvrt roku, někdo jednou za půl roku a někdo pouze jednou ročně. Je tedy jen na Vás, jak často se této méně oblíbené činnosti v domácnosti budete chtít věnovat. 

Co se týče mytí oken zvenku, tak pozor – nikdy tato okna nemyjte během mrazivých dnů. Okna myjte zvenku zásadně na jaře nebo v létě. V mrazivém počasí půjde špína hůře dolů (pokud tedy vůbec), voda Vám bude zamrzat a Vy si navíc koledujete o nemoc. 

Kromě mytí oken nesmíme rozhodně zapomínat ani na čištění/mytí rolet. Stejně tak, jako například perete nejrůznější závěsy, tak i rolety si žádají jistou pravidelnou péči. 

Efektivní mytí oken

Čistá okna jsou tou nejlepší vizitkou každé domácnosti. I když se tedy tato činnost řadí mezi ty méně oblíbené, nepodceňujte ji.

Než začnete okna umývat, dobře zvažte, kdy je umyjete, a také se na mytí připravte. Jak už bylo zmíněno výše, neumývejte okna v mrazech

Před samotným mytím si připravte vodu s přípravkem na mytí oken, odstraňte věci a rostliny z parapetů, připravte si pevné schůdky nebo malý stabilní žebřík a hurá do toho.

Když už se do umývání oken pustíte, tak se vším všudy. Prvně si proto otřete stěny a strop od prachu a pavučin a následně umyjte parapety. Posledním krokem před samotnými okny je mytí stínicí techniky (jak správně čistit rolety se dozvíte v následujícím odstavci).

Rámy umyjte vlhkým hadříkem či utěrkou, kterou namočíte do vody s jemným saponátem (pozor, nepoužívejte abrazivní prostředky).

Skla následně umyjeme z obou stran. Ideální je použít stěrku, na kterou nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s přípravkem na mytí oken, kam můžeme přidat trochu octu. Ocet funguje jako přirozený odmašťovač a také leštidlo. Pro dokonalý výsledek beze šmouh můžete použít také takzvaný vysavač na okna, který z okna vysaje všechnu vodu a zanechá je zářivě čistá. Je velmi pravděpodobné, že po použití vysavače už nebudete muset okna nikterak leštit. Pokud tedy není mytí oken Vaší nejoblíbenější domácí prací, s vysavačem na okna Vás to jistě začne bavit. 

Běžné čištění a údržba rolet

A jak tedy správně čistit rolety Fexi? K obvyklé údržbě a čištění rolet od Fexi není zapotřebí nic speciálního. Hravě Vám postačí obyčejný vlhčený hadřík nebo vysavač. Díky těmto snadno dostupným pomocníkům můžete své rolety Den a noc od Fexi udržovat stále krásné a čisté.

Jak tedy snadno a účinně pečovat o své rolety od Fexi?

 

  1. Během běžného čištění nemusíte rolety sundávat, díky čemuž si ušetříte demontáž a následnou montáž. Při čištění a odstraňování větších nečistot však můžete rolety bez obav demontovat. Rolety můžete rovněž demontovat i ve chvíli, kdy chcete mít lepší přístupnost k umývaným oknům.
  2. K čištění rolet Den a noc používejte především suchý nebo vlhký hadřík.
  3. V případě potřeby můžete použít šetrné čisticí prostředky, které nezmění barvu rolet a ani je nijak nepoškodí. Než se pustíte do čištění, vždy si nejprve otestujte čisticí prostředek na malém kousku látky, který není tolik vidět. Část látky vždy zůstává namotaná nahoře v místě kazety, nikdy se nevymotává a nikdy tedy není vidět. Právě toto místo je ideální na otestování přípravku.
  4. K čištění rolet Den a noc můžete bez problémů použít také vysavač. Vždy ovšem snižte jeho výkon na nejnižší možnost.
  5. Rolety Den a noc doporučujeme neprat v běžné pračce, ale v případě potřeby můžete odnést rolety Fexi do čistírny. Vlhkou či mokrou roletu po čištění nerolujte. To vždy učiňte až ve chvíli, kdy bude suchá.

 

 

 

A pokud byste si náhodou během čištění našich rolet nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit.