Jak vybrat rolety do dětského pokoje

Výběrem vhodných rolet můžete pozitivně ovlivnit celý dětský pokoj. A to jak z hlediska estetiky, tak z hlediska funkčnosti. Jak ovšem vybrat takové rolety, které by se do dětského pokoje skutečně hodily? Přinášíme Vám několik tipů. 

clanek_001

Pokud jste se rozhodli pořídit do dětského pokoje svých ratolestí rolety Den a noc od Fexi, máme pro Vás několik rad a tipů, na co se při jejich výběru zaměřit.   

Funkčnost a praktičnost 

Než se rozhodnete konkrétní rolety Den a noc od Fexi do dětského pokoje pořídit, je dobré si říct, co přesně od rolet očekáváte. Je rozdíl, pokud hledáte pouze vhodné zastínění, nebo naopak hledáte variantu úplného zatemnění

Rozdíl mezi zastíněním a zatemněním je velmi prostý. Zastínění představuje pouze částečnou regulaci průchodu slunečních paprsků. Stále ovšem zůstává zachován určitý stupeň světla. Naopak zatemnění představuje úplné zamezení průchodu světla.

Do dětských pokojů se doporučují používat takové rolety, které dokáží místnost úplně zatemnit. Tedy takzvané zatemňovací rolety. Přes den můžete tyto rolety využít pouze k zastínění. Ale ve chvíli, kdy se Vaše dítě chystá ke spánku, můžete místnost snadno zatemnit – jednoduchým zatažením řetízku (dálkovým ovládáním v případě elektrických rolet) snadno dostanete lamely s plným pruhem látky do takové polohy, ve které do místnosti nepropouští žádné světlo. Vyzkoušet si to můžete zde

Tuto funkci oceníte především v létě, kdy slunce zapadá pozdě večer. Ovšem i během zbylé části roku slouží zatemňovací rolety naprosto skvěle. Neboť kdykoliv, kdy půjde Vaše dítě během dne spát, stačí rolety zcela zatáhnout, a velmi snadno tak vytvořit vhodné a komfortní prostředí pro klidný a ničím nerušený spánek

Pokud se rozhodnete zatemňovací rolety do dětského pokoje pořídit, tak byste měli vědět, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím větší zastínění získáte. Zároveň je zapotřebí zmínit skutečnost, že všechny látky rolet Den a noc Fexi částečně propouští světlo a nezatemní dětský pokoj na 100 %. Maximálního zastínění snadno dosáhnete pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míru zastínění získáte díky zatemňovacím roletám Den a noc z řady Blackout. Obzvláště tmavší látky z řady Blackout dokáží místnost dokonale zatemnit. Takže i když je roleta složena z jednotlivých lamel, mezi kterými může být vidět světlo, do místnosti se ho dostane opravdu naprosté minimum. Máte-li zájem dozvědět se o těchto roletách více informací, můžete si je přečíst zde.

clanek_002

Dejte prostor svým dětem

Ať už při výběru rolet Den a noc, tak i při výběru dalších náležitostí, vždy berte ohled na názor a představy svého dítěte. Především dítě by se totiž mělo ve svém pokoji cítit dobře. 

Vždy se snažte představy svého dítěte vyslechnout a v možných mezích se jim přizpůsobit. Pokud byste dítěti vytvořili dětský pokoj dle Vašich představ, které by byly naprosto odlišné od těch jeho, nemuselo by se ve svém dětském pokoji cítit komfortně. A to by rozhodně nebylo správné. 

Design a estetika rolet

Jelikož rolety Den a noc plní také funkci estetickou, dokážou dětský pokoj příjemně zútulnit nebo díky veselým barvám také rozveselit. Výběr barvy rolet byste tak rozhodně neměli podceňovat. Společně se svými dětmi si můžete prohlédnout náš vzorník prémiových barev a látek a vybrat to, co se líbí Vám, Vašim dětem, i to, co se do dětského pokoje nejvíce hodí.

A pokud byste si náhodou nebyli jisti, můžete si nechat domů zaslat zdarma až 8 vzorků. Daleko snadněji tak vybere tu správnou barvu, která by splňovala Vaše představy.

clanek_003

Bezpečnost na prvním místě

Při výběru rolet do dětského pokoje by pro Vás na prvním místě měla být především bezpečnost. Největším rizikem mohou pro Vaše děti představovat řetízky pro ovládání rolet

Jednou z variant je tedy pořízení kratšího řetízku pro ovládání, na které by Vaše dítě nedosáhlo. Požadavek na kratší řetízek můžete snadno připsat do poznámky ve třetím kroku objednávky. 

Opačné řešení si žádá situace, pokud plánujete pořídit nové rolety do pokojíčku pro dítě, které je již dokáže samo bezpečně ovládat. V tu chvíli je důležité, aby dítě na řetízek snadno dosáhlo. Pokud by byl řetízek příliš krátký a dítě by na něj nedosáhlo, rázem by se pro něj mohly stát nebezpečné všechny židle a stoličky, které by používalo k vyvýšení. 

Výhodou je, že si můžete vhodnou délku řetízku kdykoliv doobjednat. Jak tedy bude Vaše dítě růst, můžete snadno přikupovat nové řetízky s vyhovující délkou. 

Předejít všem neštěstím, která jsou spojená s ovládacím řetízkem, můžete také pomocí bezpečnostní kladky, která zabraňuje volnému pohybu řetízku a vytvoření smyčky. Kladku lze přilepit nebo navrtat na okno či do zdi. Bezpečností kladky jsou součástí všech rolet. 

Pokud se chcete ovládacímu řetízku úplně vyhnout, můžete vsadit na elektrické rolety s dálkovým ovládáním.

Ať už si vyberete jakoukoliv z variant, vždy zkrátka myslete na bezpečnost svých dětí. Bezpečné rolety byste ovšem neměli pořizovat pouze do dětského pokoje, ale do všech místností v domácnosti, kde žijí děti.

clanek_004

Věříme, že Vám naše praktické rady s výběrem vhodných rolet do dětského pokoje pomohly. Pokud byste ovšem měli nějaké další dotazy, neváhejte nás kontaktovat