Zastínění či zatemnění pomocí rolet den a noc

Zastínění, či zatemnění? V čem je rozdíl, co chtít, a co očekávat? Dnes si řekneme o tom, že rolety den a noc opravdu umí udělat noc i ve dne. Hezká slovní hříčka.

Život v bytě či domě bez žaluzií či rolet, může hlavně v létě trochu bolet. Uniknout před slunečním žárem skoro není kam. Jediné místo, kde se lze trochu zchladit je pak koupelna a vana s vlažnou vodou.

Také spát po noční směně ve vyhřátém a přesvětleném bytě je skoro oběť.

Zastínění

zastiněni

Pod pojmem zastínění rozumíme vše, co postaví překážku slunečním paprskům a slunečnímu světlu, ale zachová určitý stupeň průchozího světla. Jde o to, vytvořit stín.

Například většinu času trávíte doma asi v obývacím pokoji, či v kuchyni. Abyste se cítili příjemně, nechcete přivírat oči, když kráčíte směrem k oknu. Také vaši hosté se budou cítit lépe, když na vás normálně uvidí a nebude jim slunko svítit do očí.

A proto je tu zastínění. Pro zastínění místnosti lze použít mnoho různých technik a možností. Mezi ty hlavní patří:

Pro pouhé zastínění není vhodná kovová venkovní roleta nebo žaluzie.

Zatemnění

zatemneni

Zatemnění představuje úplné, či maximální zabránění průchodu světla. Zde vítězí materiály, které jsou nejen neprůhledné, ale přímo neprůsvitné. Zdálo by se tedy, že klasické žaluzie musí zvítězit, ale úplná pravda to není.

Kolikrát jste si museli přesednout, když jste sledovali televizi a přes zcela zatažené žaluzie vám bokem, spodem, či i jen těmi otvory pro vodící lanka svítilo slunko do očí? Nebo pracujete na notebooku a musíte si dělat nucené přestávky, když slunce doputuje do místa, kde vám zkrze otvory a netěsnosti žaluzií svítí na display?

A nic není protivnější než sobota ráno, kdy si chcete trochu pospat a sluníčko vám tou malou škvírou v žaluziích zasvítí přímo do očí. To je jistý budíček.

Pokud chcete opravdové zatemnění, pak rolety den a noc mají i zde co nabídnout. Zvolte kvalitní pevnou, silnou a tmavou látku. Při úplném zatažení nemá slunko šanci proniknout žádným otvorem, neboť žádný není.

Výhody zastínění a zatemnění roletami den a noc

Vše má své výhody i nevýhody. Porovnáme si výhody moderních oblíbených rolet den a noc s ostatními druhy zastiňujících prvků.

  • roleta den a noc může řídit úroveň zastínění volbou materiálu. Čím světlejší barvu zvolíte, tím méně světla dokáže zachytit. Také síla materiálu rozhoduje o úrovni zastínění. Samozřejmě, že silnější typ látky propustí méně světla. Pomocí rolet den a noc budete schopni dosáhnout i plného zatemnění.
    Klasické žaluzie toto nenabízí. Jsou vyráběny z kovu či dřeva, které světlo nepropouští vůbec. V omezené míře takto mohou řídit zastínění klasické plné rolety a svislé rolety. Výběr však není zdaleka tak bohatý, jako je tomu u rolet den a noc.
  • roleta den a noc může stínit jen část plochy okna i při plném zatažení. Toho není schopen žádný jiný zastiňovací prvek. Vodorovné žaluzie, jakož i klasické rolety jen mohou zcela zakrýt horní část okna, případně jednu stranu v případě vertikálních žaluzií. U žaluzií lze pouze pootočením lamel pustit plné světlo pod nějakým úhlem.
    Rolety den a noc ovšem díky střídání průhledného a plného pruhu látky můžete spustit přes celé okno, přičemž pruhy se mohou zcela překrývat tak, že buď žádné průhledné místo nebude ponecháno, nebo postupným odkrýváním průhledných pruhů si můžete precizně regulovat světlo.
  • rolety den a noc pracují s oknem. Myšleno tak, že pokud máte roletu zavěšenou na okně, případně přivrtanou k oknu, pak můžete snadno otevírat okno, nastavovat jen ventilaci, a roleta se neprověšuje, ani nebrání přístupu k ovládání okna. V tomto ohledu třeba svislé žaluzie zcela selhávají. Bývají montovány před okenním prostorem a při svém zatažení zcela kryjí okno. Při pokusech o manipulaci s oknem musíte protáhnout ruku skrz lamely žaluzií a hrozí, že neopatrným pohybem žaluzie poškodíte.
  • u rolet Den a noc není vidět do místnosti. V případě zastínění , kdy je vysoká intenzita světla v místnosti je to produkt bez konkurence. 
  • u rolet den a noc nemusíte řešit úhel natočení jako u žaluzií. Možná to znáte – když žaluzie natočíte nahoru tak, aby lamely jakoby “padaly” z okna do ulice, pak plně bráníte přístupu sluníčka, ale můžete mít nepříjemný pocit, že procházející lidé při pohledu vzhůru vidí bez potíží až k vám domů. Pokud lamely otočíte opačně, máte jistotu, že nikdo k vám nevidí, ale zato slunce pěkně svítí dovnitř a ohřívá parapet a blízké okolí.
  • rolety den a noc mají naprosto jednoduché ovládání bez zbytečných prvků. Kolikrát jste se rozčilovali nad těmi řetízky u vertikálních žaluzií, které mají spojovat jednotlivé žaluzie, ale jsou různě potrhané, vypadly ze svých úchytů, nebo je jedna žaluzie kdo ví proč přetočená a nedá se srovnat? A jeden řetízek je pro roztažení žaluzií, druhý pro natočení lamel a samozřejmě vždy vezmete do ruky ten druhý.
    Klasické rolety mají zase problém s tím, jak nastavit místo, kde se mají zastavit. Kdo ví, jaké je tam vevnitř zařízení, že někdy se vážně roleta zastaví kde chcete, ale jindy prostě odmítá a občas i vystřelí sama vzhůru a zaroluje se s velkým rachotem sama od sebe.
    Rolety den a noc mají jen vodící lanka a jeden řetízek, kterým vytahujete a spouštíte roletu. Nic složitého, co by mohlo selhat.

Rolety den a noc pro zastínění i zatemnění

Ať už potřebujete zastínit obývák, či kuchyň, nebo zcela zatemnit ložnici, jsou rolety den a noc od FEXI skvělou volbou.