Rolety Den a noc jsou úžasné: soukromí v ložnici i koupelně

Hledáte vhodné zastínění do Vašeho domu, které by příjemně regulovalo průchod denního světla a zároveň by poskytovalo dostatek soukromí? Vsaďte na rolety Den a noc od Fexi. 

Co to vlastně rolety Den a noc Fexi jsou, jak fungují a proč byste si je měli do své ložnice, koupelny či do jakékoliv jiné místnosti ve Vašem domě pořídit i Vy? To si můžete přečíst v následujícím článku. 

clanek_001

Co to vlastně rolety Den a noc jsou? 

Konstrukce rolet Den a noc Fexi je velmi podobná konstrukci u běžných rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, která je standardně umístěná nad oknem. Stínění/regulaci světla tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti. Látka nevisí jen tak volně vzduchu, ale je vedena pevným silonem.

Rolety Den a noc Vám také mohou na první pohled připomínat běžné žaluzie. Stejně jako žaluzie se totiž i rolety Den a noc skládají z jednotlivých „lamel“. I princip fungování je u rolet a žaluzií velmi podobný. Jednoduše se totiž můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru a tím okno zcela odkrýt, nebo naopak ke stažení až dolů a okno zakrýt. 

I přes to však rozdíl mezi žaluziemi a roletami Den a noc přece jenom je. Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety Den a noc umožňují snadno nastavit velikost mezery mezi jednotlivými lamelami, přes kterou dovolíme světlu procházet.

Látky rolet Den a noc

Látka na roletách Den a noc je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů. První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. 

Co se týče průhlednosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění docílíte. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, kdy si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout

V čem jsou rolety Fexi tak výjimečné?

Rolety Den a noc Fexi jsou nadčasové, minimalistické, elegantní, bezpečné a cenově příznivé. Vyrobeny jsou z prvotřídních materiálů a do interiéru Vašeho domu perfektně zapadnou díky široké nabídce jedinečných barev.

Funkčnost, ovladatelnost a praktičnost

To, proč si rolety Fexi především pořizujete, je především možnost plynulé regulace světla v jakémkoliv interiéru. Jelikož se rolety opravdu velmi snadno ovládají, regulace světla se rázem stane otázkou pár vteřin. K ovládání rolet můžete navíc zvolit buď klasický řetízek, nebo případně využít naši nabídku elektrických rolet s elektrickým bezdrátovým motorkem.

Za další přednost rolet Fexi lze považovat jejich snadnou montáž. Pokud se rozhodnete své nové rolety Fexi upevnit pouhým zavěšením na okno, vše můžete mít hotové do 5 minut. A to i bez použití vrtačky. Rolety Fexi samozřejmě můžete také navrtat na okno nebo do zdi. Záleží pouze na Vás, jakému způsobu upevnění dáte přednost.

Rolety Fexi jsou bezpečné i pro děti

Opomenout nesmíme ani velice důležitý fakt, že jsou rolety Fexi vhodné do prostoru, kde se pohybují děti.

Volně se pohybující řetízky pro ovládání rolet by sice mohly představovat pro děti riziko, my Vám ale nabízíme hned několik možností, jak je možné toto případné nebezpečí snadno vyřešit.

Co se týče samotných řetízků, stačí pouze zvolit jejich vhodnou délku, na kterou by menší dítě nedosáhlo. Opačné řešení si žádá situace, pokud si plánujete pořídit nové rolety do domu s dítětem, které je již dokáže samo ovládat. V tu chvíli je důležité, aby dítě na řetízek snadno a bezpečně dosáhlo.

Výhodou je, že si u nás můžete ideální délku řetízku kdykoliv snadno doobjednat. Jak tedy bude Vaše dítě růst, můžete bez problémů přikupovat nové řetízky s vyhovující délkou. 

Předejít všem neštěstím, která jsou s ovládacími řetízky spojená, můžete také pomocí praktické bezpečnostní kladky, která zabraňuje volnému pohybu řetízku a vytvoření smyčky. 

Pokud se chcete ovládacímu řetízku úplně vyvarovat, můžete vsadit na námi nabízené elektrické rolety s dálkovým ovládáním.       

clanek_002

Jak vybrat správné rolety Den a noc?            

Aby rolety ve Vašem domě plnily svou funkci co nejlépe, je velmi důležité zvolit ty pravé.

Výběr vhodných rolet do různých místností

Již na samotném začátku výběru rolet je zapotřebí si uvědomit, že každá místnost má své specifické potřeby. Jedny a ty samé rolety se proto nemusí hodit do ložnice, koupelny i dětského pokoje. Zkrátka s roletami, se kterými budete spokojeni například v ložnici, nemusíte být spokojeni v obývacím pokoji. 

Vždy proto musíte dopředu pečlivě zvážit, co od rolet v dané místnosti očekáváte a jakou chcete, aby plnily funkci. Zda mají pouze příjemně regulovat denní světlo, nebo mají danou místnost zatemnit. Rolety Fexi mají tu výhodu, že díky široké nabídce námi nabízených barev a materiálu si ty vhodné pro svůj dům u nás vybere opravdu úplně každý.

Volba ideálního designu rolet

Nejdůležitějším aspektem při výběru nových rolet je tedy jejich design. Neboť to, jak bude světlo v dané místnosti regulováno, se odvíjí především od designu a barev látek

Jak už bylo zmiňováno výše, rozdíly mezi jednotlivými roletami Den a noc spočívají především v typu látky, její gramáži a také v šířce a zpracování průhledného pruhu. Ať už tedy vybíráte rolety do jakéhokoliv pokoje, opomenout nesmíte fakt, že čím tmavší látka je, tím většího zastínění docílíte. Barvu a celkový design nových rolet Fexi proto vybírejte opravdu důkladně. 

Jakou látku rolet zvolit do konkrétních místností?

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice, koupelny či dětského pokoje? 

Do jaké místnosti se hodí světlejší látky?

Nyní už tedy zřejmě dobře víte, že čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem rozhodně vyloučeno, že zatemňujicí látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Zároveň je však důležité zmínit, že i světlejší látky poskytují dostatek soukromí a celý dům příjemně zútulní. 

Do jaké místnosti se hodí tmavší látky?

Naopak blackout látky se hodí především do těch místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu více než uspokojivá. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou připevněny na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat.

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a regulaci ostrých slunečních paprsků a večer, kdy se chystáme ulehnout ke spánku, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_003

Praktické rolety do kuchyně

Rolety plní v kuchyni především funkci ideálního zastínění. Co se týče této místnosti, tak za ideální řešení proto můžeme považovat světlejší typy látek a látky s nižší gramáží, které průchod světla do kuchyně příjemně regulují, ale zároveň místnost zbytečně nezatemní.

Navíc takové rolety působí čistě, elegantně a snadno se kombinují s dalšími prvky v kuchyni i v celém domě. 

Skvěle v kuchyni fungují také žíhané rolety, na kterých jsou daleko méně vidět všemožné skvrny.

Pokud tedy i Vy vsadíte při výběru rolet do kuchyně na světlejší barvy, jistě nebudete litovat. Tyto rolety do prostoru vpustí dostatek světla, které je v kuchyni obzvlášť žádoucí, ale zároveň vytvoří dostatečné soukromí, pokud okna Vaší kuchyně směřují do rušné ulice. 

Rolety vhodné především do koupelny

Požadavky na ideální rolety do koupelny jsou dost podobné těm na rolety do kuchyně. Rolety do koupelny musí propouštět dostatek denního světla, zároveň by se měly dát snadno zatemnit a měly by vytvářet potřebné soukromí. To vše mohou snadno splnit světlejší typy rolet, kterých v naší nabídce naleznete opravdu veliké množství.

A jelikož jsou rolety Fexi otíratelné, v kuchyni i v koupelně obstojí na výbornou. 

Rolety ideální do ložnic a pokojů pro hosty

Naopak rolety do ložnic a vlastně všech místností, kde spíme, by měly být oproti roletám do kuchyně a koupelny o něco tmavší. A to především proto, aby danou místnost co nejvíce zatemnily a snadno tak vytvořily ideální podmínky pro spánek. 

Tmavší rolety v ložnici vykouzlí perfektní prostředí vhodné ke spánku, dodají ložnici příjemné soukromí a zároveň do ní během dne propustí dostatek světla.

Rolety Fexi do obývacího pokoje

O tom, jaké ideálně zvolit rolety do obývacího pokoje, jsme Vám již psali. Proto věříme, že vhodnou barvu rolet do obýváku snadno vybere. Existuje ovšem pár drobností, na které je třeba si při pořizování rolet do obýváku dávat pozor.

Velmi důležitým faktorem při výběru vhodných rolet do obývacího pokoje je umístění oken. Jestliže jsou okna přímo naproti televizi nebo monitoru, zvolte takové zastínění, které v obývacím pokoji jednoduše vytvoří ideální podmínky právě pro sledování televize či počítače. Tedy takové rolety, které se snadno ovládají a během chvíle dokáží regulovat průchod světla do interiéru. To vše rolety Den a noc Fexi zvládají naprosto s přehledem. 

clanek_004

Okenní fólie pro ještě větší soukromí

Pokud máte pocit, že rolety Fexi nevytvoří ve Vašem domě dostatek soukromí, můžete zkusit vsadit na okenní folii.

Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, jistě si nechte poradit od profesionála, který Vám doporučí vhodný typ právě pro Váš dům a řekne Vám vše potřebné k aplikaci folie na okno.

Ani okenní folie však není zárukou 100% zatemnění. Společně s roletami Den a noc už však dokonalé zatemnění zvládnou.