Příprava na energeticky efektivní zimu

Zima se již nezadržitelně blíží, a je tak před námi část roku, kdy mnohé z nás trápí velké výdaje za energie. Ovšem i během chladnějších měsíců lze za energie ušetřit. Jak se tedy připravit na energeticky efektivní zimu? Jak je možné snížit spotřebu energií i během zimy? Jak nám s tímto problémem mohou pomoci právě námi nabízené rolety Fexi? To vše si můžete přečíst v nadcházejícím článku. 

V dnešním článku jsme si pro Vás připravili souhrn veškerých informací, které byste rozhodně měli o energeticky efektivní zimě vědět – jak teplo nejčastěji uniká z našich domovů, jak s tím lze snadno bojovat a jak je možné snížit spotřebu energií. Mít energeticky úsporný dům totiž rozhodně nemusí znamenat, že stáhnete topení na minimum a celou zimu prožijete v chladu. Právě naopak. Energeticky efektivní zima spočívá v tom, že komfort Vašeho života se nikterak nezmění, ovšem účty za energie se výrazně sníží. Dnes Vám poradíme jak na to.

clanek_001

Vyberte správný zdroj tepla

Tím vůbec nejdůležitějším krokem na cestě za úsporou energií je výběr vhodného zdroje tepla. Pokud žijete v panelovém domě, tento problém řešit nemusíte, neboť systém vytápění je v něm již pevně daný. Ovšem pokud stavíte či rekonstruujete rodinný dům, možností máte hned několik. Jaké to jsou?

Topit v domě lze mnoha způsoby. Nejčastější způsob je pomocí otopné soustavy tvořené radiátory či podlahovým topením doplněné topným zdrojem. Při volbě topného zdroje můžete například vybírat mezi tepelným čerpadlem, elektrokotlem, plynem, kotlem na tuhá paliva jako uhlí, dřevo a pelety. Důležité je posoudit výběr zdroje nejen z hlediska pořizovací ceny, ale i z hlediska ročních nákladů na vytápění. Z pohledu pořizovací ceny vyjdou nejlevněji elektrické přímotopy. Nadšeni z nich ovšem zřejmě budete pouze do prvního ročního vyúčtování. Pak již budete zaručeně hledat jiné cesty, jak topit výrazně levněji.

Na co především myslet při výběru topného zdroje?

Je logické, že chcete za provoz rodinného domu platit co možná nejméně. Je tedy potřeba, aby zdroj tepla topil co nejlevněji – aby co nejlevněji ohřál užitkovou vodu. 

Například tepelné čerpadlo topí s polovičními náklady proti plynovému kotli. Ve srovnání s elektrickým topením, ať už elektrickým podlahovým topením, sálavými panely, nebo teplovodním elektrokotlem, topí tepelné čerpadlo jen s třetinovými náklady.

Konečný výběr topného zdroje je samozřejmě na Vás. Určite byste však jeho pořízení měli důkladně zvážit a ideálně se poradit s odborníkem, který Vám vše podrobně vysvětlí.

clanek_002

Pozor na únik tepla

Velký pozor byste si rozhodně měli dát také na únik tepla. O tom, že byste svoji novostavbu měli zateplit, zřejmě není pochyb. Současný trh nabízí nepřeberné množství firem a společností, které nabízí nejrůznější způsoby zateplení jakýchkoliv budov. Ať už tedy rodinný dům pouze rekonstruujete, nebo jste se pustili do stavby nového domu, správná izolace by měla být základ

Pozor byste si ovšem měli dát i na další původce úniku tepla. Vůbec nejvíce tepla, a bohužel tedy i peněz z našich peněženek, uniká okny a dveřmi. Obzvláště pak u starších typů oken bývá problém o to častější. 

Co dělat, pokud nám teplo uniká okny?

Jak je tedy možné úspěšně bojovat s únikem tepla z domu okny, a snížit tak své účty za energie?

Způsobů je hned několik:

  • Utěsněte všechny mezery – úplně první věc, kterou byste měli při úniku tepla z interiéru zkontrolovat, je, zda máte kolem oken mezery, které dovnitř propouštějí studený vzduch. Tyto mezery lze snadno opravit buď jejich utěsněním, nebo v případě potřeby pomocí těsnicí pásky či speciálního tmelu (tmel využijete především tehdy, pokud je špatná těsnost mezi oknem a přiléhající zdí). 
  • Vyberte správná okna/skla – na tuto možnost snížení tepelné ztráty je třeba myslet především ve chvíli, pokud zrovna stavíte nový dům, nebo jste se rozhodli pro výměnu oken. V tu chvíli je zapotřebí zvážit, zda je pro Váš dům výhodnější pořízení dvojskla, nebo trojskla.
    K trojsklu se budou přiklánět spíše ti, kteří hledají okna do novostavby. Jestliže totiž někdo staví nový dům, používá moderní materiály na celou stavbu, provádí kvalitní zateplení a vše podřizuje tomu, aby v budoucnu co nejvíce ušetřil za vytápění. Do tohoto systému tedy trojskla zapadnou naprosto senzačně.
    Naproti tomu zákazník, který se rozhodne pouze vyměnit stávající okna za nová, neboť jeho starými mu z domu unikalo teplo, ocení i dvojskla v kontrastu s nízkou tepelnou izolací jeho původních oken, jelikož i dvojskla se dnes vyrábějí ve vysoké kvalitě poskytující dostatečnou izolaci.
  • Izolační okenní fólie – pokud chcete ušetřit za energie, nemusíte hned samozřejmě kupovat nová okna. Občas si pouze stačí pořídit praktickou izolační okenní fólií, jejíž aplikace je opravdu velmi jednoduchá.
    Tato izolační fólie na okna funguje na principu vzduchového izolačního polštáře, který zajistí podobný efekt jako okna s dvojitým zasklením. Fólie je tak zárukou úspory energií a rovněž snižuje kondenzaci vlhkosti na oknech

Používejte méně horké vody

Snažit se používat méně horké vody samozřejmě neznamená, že se nyní musíte začít sprchovat v ledové. Ale je rozhodně dobré na tento způsob úspory myslet. 

Mnoho z nás tráví během chladných měsíců v horké sprše až příliš mnoho času. Což samozřejmě není dobré ani pro náš organismus, ani pro naši peněženku. 

Pozor byste si měli dát také na různě kapající a protékající kohoutky, které nejsou na první pohled nijak nápadné, ale i taková drobnost dokáže s našimi financemi značně pohnout.

Nezapomínejte vypínat spotřebiče

Velkým žroutem energií jsou i spotřebiče. Obzvláště pak ty, které necháváme zbytečně zapnuté po celý den. Například takovou televizi, kterou máte celý den zapnutou jen tak a v klidu si k ní sednete až večer, je během dne zkrátka lepší vypnout. I takový malý krok, jako je právě vypnutí nepoužívaných spotřebičů, může mít totiž na Váš účet za energie značný vliv.

Vhodné zastínění

Při výběru vhodného zastínění interiéru myslete na to, že zastínění by mělo zakrývat pouze okenní část. Pokud Vaše dlouhé závěsy a záclony přesahují i přes topení pod okny, veškeré teplo z nich tak nemůže prostupovat do interiéru, a Vy tak topíte naprosto zbytečně.

Za daleko lepší řešení se proto považují rolety, které jsou umístěny přímo před oknem a kromě toho, že nebrání radiátorům, navíc chrání Váš dům před únikem tepla okny. 

Jak ušetřit za energie pomocí rolet Fexi?

Co jsou to rolety Den a noc od Fexi a jak Vám vlastně mohou pomoci s energeticky efektivní zimou?

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru. Jedná se zkrátka o elegantní, minimalistický, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru za velmi příznivé ceny.  

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

A právě díky svým dvěma vrstvám jsou rolety Den a noc Fexi ideální variantou, jak můžete ochránit svůj dům před ostrým sluncem, nebo naopak zabránit zbytečnému úniku tepla z domu. Jejich schopnost zachycovat a zadržovat teplo mezi jejich dvěma vrstvami znamená, že Vám pomohou snížit účty za energii, protože mohou zadržovat teplo v zimě, a naopak odrážet teplo v létě.

Rolety zbytečně neblokují průchod tepla do interiéru

Rolety Den a noc od Fexi Vám zároveň mohou pomoci s úsporou za energie díky tomu, že narozdíl od závěsů nezakrývají topení pod oknem, čímž nijak neblokují propustnost tepla do místnosti. Pokud zkrátka i Vy chcete letošní zimu ušetřit za energie, jsou rolety Den a noc od Fexi skvělou volbou.

clanek_003

Stručné shrnutí na závěr

Na závěr dnešního článku si Vám dovolujeme veškeré informace, které se mohou týkat energeticky efektivní zimy, shrnout do několika bodů:

  • Důkladně vybírejte správný zdroj vytápění. Nesoustřeďte se pouze na počáteční investici, ale především na roční výdaje, které jsou s daným zdrojem spojené.
  • Správně svůj dům zaizolujte a dejte si pozor na únik tepla okny.
  • Pozor na plýtvání horkou vodou a zapnuté nevyužívané spotřebiče.
  • Nezakrývejte topení zbytečnými závěsy a záclonami, ale raději upřednostněte praktické rolety, které zároveň brání úniku tepla okny.
  • Větrejte intenzivně, ale pouze krátce. Nenechávejte delší dobu pootevřená okna, raději je otevřete pořádně, ale jen na pár minut.
  • S teplotou v bytě či rodinném domě to nepřehánějte. Přetápění stojí zbytečné peníze, navíc je nezdravé. 
  • Naučte se správně pracovat s regulátorem teploty. Termostatickou hlavici nastavte na stabilní teplotu, ideálně do středu rozsahu regulace. Neustálé zavírání a otevírání ventilu naplno způsobuje zbytečné kolísání teplot, vede ke ztrátám tepla, navíc je nepohodlné.