Jak snížit tepelné ztráty?

Obzvláště během zimních měsíců většinu z nás trápí únik tepla z našich domovů. Všichni asi víme, že teplo pak nejvíce uniká především okny a dveřmi. Jak je ovšem možné s tímto problémem úspěšně bojovat? Jak účinně snížit tepelné ztráty? Jak nám s tímto problémem mohou pomoci právě námi nabízené rolety Fexi? To vše si můžete přečíst v nadcházejícím článku. 

Připravili jsme pro Vás vše, co byste měli o úniku tepla z interiéru zaručeně vědět. Jak teplo nejčastěji uniká, jak s tím lze snadno a jednoduše bojovat nebo dokonce i to, jaká by měla být správná teplota v interiéru. Pokud tedy tepelné ztráty trápí i Váš dům, pak je tento článek vhodný právě pro Vás.

clanek_001

Optimální teplota v interiéru

Než se pustíme do řešení problému s únikem tepla z domu, je dobré si říct, jaká by vlastně měla být optimální teplota v interiéru. Pro každého člověka je přijatelná jiná teplota. Jsou lidé, kteří upřednostňují spíše dobře vyhřáté místnosti s vysokými teplotami, a naopak jiní lépe snášejí chladnější prostředí. Jaká teplota je však ideální v konkrétních místnostech?

Na základě nejrůznějších statistik měření teploty v obytných místnostech víme, že pro obývací pokoj se optimální teplota pohybuje mezi 20 °C až 22 °C. Ložnice by pak měla být o něco chladnější a teplota v ní by se měla pohybovat mezi 16 °C až 18 °C. U kuchyně se optimální teplota pohybuje kolem 18 °C. Naopak koupelna by měla být o něco teplejší, nejvhodnější teplota by se měla v této místnosti pohybovat mezi 20 °C až 24 °C.

Okna – největší zloděj tepla

Vůbec nejvíce tepla, a bohužel tedy i peněz z našich peněženek, uniká okny a dveřmi. Obzvláště pak u starších typů oken bývá problém o to častější. 

TIP: To, zda Vašimi okny teplo uniká, lze zjistit pomocí jednoduchého triku. Za pomoci hořící svíčky lze velice účinně zjistit, kde okna špatně těsní. V místě, kdy se plamen svíčky bude výrazněji třepetat, dochází k tepelnému úniku. 

Jak úspěšně bojovat s únikem tepla?

Jak je tedy možné úspěšně bojovat s únikem tepla z domu, a snížit tak své účty za energie?

Způsobů je hned několik. Níže se Vám je pokusíme všechny představit. 

 

 

 

Utěsnění všech mezer

Úplně první věc, kterou byste měli při úniku tepla z interiéru zkontrolovat, je, zda máte kolem oken mezery, které dovnitř propouštějí studený vzduch

Tyto mezery lze snadno opravit buď jejich utěsněním, nebo v případě potřeby pomocí těsnící pásky či speciálního tmelu (tmel využijete především tehdy, pokud je špatná těsnost mezi oknem a přiléhající zdí). 

Dvojskla nebo trojskla? 

Na tuto možnost snížení tepelné ztráty je třeba myslet především ve chvíli, pokud zrovna stavíte nový dům, nebo jste se rozhodli pro výměnu oken. Je lepší zvolit dvojsklo, nebo trojsklo?

K trojsklu se budou přiklánět spíše ti, kteří hledají okna do novostavby. Jestliže totiž někdo staví nový dům, používá moderní materiály na celou stavbu, provádí kvalitní zateplení a vše podřizuje tomu, aby v budoucnu co nejvíce ušetřil za vytápění. Do tohoto systému tedy trojskla zapadnou naprosto senzačně.

Naproti tomu zákazník, který se rozhodne pouze vyměnit stávající okna za nová, neboť jeho starými mu z domu unikalo teplo, ocení i dvojskla v kontrastu s nízkou tepelnou izolací jeho původních oken, jelikož i dvojskla se dnes vyrábějí ve vysoké kvalitě poskytující dostatečnou izolaci.

Výhodou trojskel je pak především velmi dobrá zvuková i tepelná izolace. Trojskla nepropouští do bytu tolik chladného vzduchu a teplý ponechávají uvnitř – ušetříte tedy výrazně za energie za vytápění. Také se sníží průnik hluku z ulice dovnitř (i opačným směrem). Tuto vlastnost pak oceníte především u domů stojících v těsné blízkosti rušných silnic, ulic a železničních tratí.

Ovšem i trojskla mají své nevýhody. Jednou z nich je třeba to, že skleněné výplně z trojskla mají mnohem vyšší hmotnost než dvojsklo. Je tedy více namáháno okenní kování, obzvláště u velkých křídel, která se často otevírají dokořán. Velká trojskla je tedy vhodnější větrat pouze ventilačním vyklápěním. V případě otevírání dokořán je potom nutné častější seřizování oken a je pravděpodobné, že kování bude mít kratší životnost. Trojskla také propouštějí méně slunečního záření, které potřebují i pokojové květiny, diskutuje se tedy o možnosti, že květinám se za trojskly daří hůře než za dvojskly. Opomenout nesmíme ani to, že pořizovací cena trojskel je samozřejmě vyšší než u dvojskel.

Pro toho, kdo tedy vyměňuje pouze okna bez jakéhokoliv dalšího důkladného zateplení domu (zateplení pláště či střechy), se vyplatí spíše dvojskla. Trojskla budou mít účinek zejména v případě, že provedete kvalitní zateplení budovy ze všech stran.

TIP: Vhodnou variantou může být i kombinace dvojskel a trojskel na domě – do oken směřujících do rušných ulic nebo na severní stranu si nechte osadit trojskla a do ostatních oken dvojskla.

Izolační okenní fólie

Pokud chcete ušetřit za energie, nemusíte hned samozřejmě kupovat nová okna. Občas si pouze stačí pořídit praktickou izolační okenní fólií, jejíž aplikace je opravdu velmi jednoduchá. 

Tato izolační fólie na okna funguje na principu vzduchového izolačního polštáře, který zajistí podobný efekt jako okna s dvojitým zasklením. Fólie je tak zárukou úspory energií a rovněž snižuje kondenzaci vlhkosti na oknech

Rolety Den a noc Fexi

Dalším jednoduchým a cenově velice přijatelným krokem, kterým můžete snížit své účty za energie, je pořízení si praktických rolet Den a noc od Fexi. Jak je to možné?

clanek_002

Rolety Fexi – pomocník při úniku tepla z interiéru

Co jsou to rolety Den a noc od Fexi a jak Vám vlastně mohou pomoci snížit tepelné ztráty?

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru. Jedná se zkrátka o elegantní, minimalistický, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru za velmi příznivé ceny.  

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

A právě díky svým dvěma vrstvám jsou rolety Den a noc Fexi ideální variantou, jak můžete ochránit svůj dům před ostrým sluncem, nebo naopak zabránit zbytečnému úniku tepla. Jejich schopnost zachycovat a zadržovat teplo mezi jejich dvěma vrstvami znamená, že Vám pomohou snížit účty za energii, protože mohou zadržovat teplo v zimě, a naopak odrážet teplo v létě.

Několik tipů na závěr

Snížit výdaje za vytápění můžeme velmi často bez jakýchkoliv stavebních úprav či změny topného systému. Za zbytečné úniky tepla si totiž často můžeme sami, protože se chováme nehospodárně. Připravili jsme si proto pro Vás praktický souhrn, který Vám s úsporou tepla i peněz jistě pomůže:

  • Větrejte intenzivně, ale pouze krátce. Nenechávejte delší dobu pootevřená okna, raději je otevřete pořádně, ale jen na pár minut.
  • S teplotou v bytě či rodinném domě to nepřehánějte. Přetápění stojí zbytečné peníze, navíc je nezdravé. (Jaká je ideální teplota interiéru zmiňujeme výše.)
  • Nechávejte prostor kolem radiátorů volný. Nezaskládejte topení zbytečně nábytkem a nezakrývejte ho.
  • Naučte se správně pracovat s regulátorem teploty. Termostatickou hlavici nastavte na stabilní teplotu, ideálně do středu rozsahu regulace. Neustálé zavírání a otevírání ventilu naplno způsobuje zbytečné kolísání teplot, vede ke ztrátám tepla, navíc je nepohodlné.
  • Při odjezdu na delší dobu nastavte nízkou teplotu topení, ale zcela jej nevypínejte. Obvodové stěny by zbytečně promrzly a jejich opětovné vytopení by trvalo až příliš dlouho.
  • A pokud tedy chcete skutečně zabránit úniku tepla a topit úsporně, řiďte se našimi radami, které spotřebu energie značně snižují.