Jak odstranit skvrny z rolet Den a noc od Fexi

Správná údržba rolet je pro jejich výslednou estetiku i funkčnost velmi důležitá. Právě proto Vám nyní přinášíme několik praktických rad a tipů, jak můžete své rolety snadno zbavit všech nečistot i skvrn a udržovat je tak jako nové co nejdéle. 

clanek_001 (1)

Běžná údržba rolet a jejich pravidelné čištění není rozhodně nic komplikovaného. Ovšem odstranění nevzhledných skvrn od vína či krve by se mohlo zdát jako daleko složitější úkol. 

Běžné čištění a údržba rolet

K obvyklé údržbě a čištění rolet od Fexi není zapotřebí nic speciálního. Hravě Vám postačí obyčejný vlhčený hadřík, vysavač nebo klasická guma na tužku. Díky těmto snadno dostupným pomocníkům můžete své rolety Den a noc od Fexi udržovat stále krásné a čisté.

Jak tedy snadno a účinně pečovat o své rolety od Fexi?

  • Během běžného čištění nemusíte rolety sundávat, díky čemuž si ušetříte demontáž a následnou montáž. Při čištění a odstraňování větších nečistot však můžete rolety bez obav demontovat.
  • K čištění rolet Den a noc používejte především suchý nebo vlhký hadřík. 
  • V případě potřeby můžete použít šetrné čisticí prostředky, které nezmění barvu rolet a ani ji nijak nepoškodí. Než se pustíte do čištění, vždy si nejprve otestujte čisticí prostředek na malém kousku látky, který není tolik vidět. Část látky vždy zůstává namotaná nahoře v místě kazety, nikdy se nevymotává a nikdy tedy není vidět. Právě toto místo je ideální na otestování přípravku.
  • K čištění rolet Den a noc můžete bez problémů použít také vysavač. Pokud je to možné, vždy ovšem snižte jeho výkon na nejnižší možnost.
  • Rolety Den a noc doporučujeme neprat v běžné pračce, ale v případě potřeby můžete odnést rolety Fexi do profeisonální čistírny. Vlhkou či mokrou roletu po čištění nerolujte. To vždy učiňte až ve chvíli, kdy bude suchá.

 


clanek_002

Odstranění odolnějších skvrn z rolet Fexi

Odstraňování odolnější skvrn z rolet, jako jsou například ty od krve, vína či kávy, může být daleko složitější než běžná údržba. Jak si s nimi můžete snadno poradit i s pomocí surovin, které máte běžně doma?

Skvrny od nápojů, potravin či krve se velmi těžko odstraňují z oblečení, koberců i rolet. S těmi správnými pomocníky to ovšem může být daleko snazší. Vsadit můžete například na žlučové mýdlo, sodu nebo bílé víno. Ovšem ani jedna z těchto surovin Vám nemusí zaručit 100% odstranění skvrn. Za zkoušku to ale rozhodně stojí. 

Jak tedy účinně odstranit ty nejběžnější odolné skvrny z rolet Den a noc? 

  • Odstranění skvrn od červeného vína
  • Odstranění skvrn od krve
  • Odstranění skvrn od kávy
  • Odstranění skvrn od inkoustu či fixy
  • Odstranění mastných skvrn

Odstranění skvrn od červeného vína

Skvrny od červeného vína dokáží nepříjemně potrápit každou hospodyňku. Pokud však máte doma bílé víno a sůl, tak máte téměř vyhráno. 

Dojde-li k nehodě a Vaše rolety budou o nějakou tu skvrnu od červeného vína bohatší, tím nejdůležitějším krokem je rychlé vysušení skvrny ubrouskem. Následně pak potřete skvrnu bílým vínem a posypte solí. Poté rolety důkladně, ovšem šetrně otřete. 

clanek_003

Odstranění skvrn od krve

Skvrny od krve můžete snadno vyčistit pomocí peroxidu vodíku (3% roztok). Ten ovšem používejte pouze na světlou látku rolet, jelikož má značné bělicí účinky, které by mohly barvu tmavých rolet nenávratně poškodit. Zároveň se jedná o prostředek, který by kromě barvy mohl poškodit také strukturu rolety, proto je třeba ho vždy prvně vyzkoušet na látce, která není vidět. 

Odstranění skvrn od kávy

K odstranění skvrn od kávy můžete použít citronovou šťávu, sůl nebo například jedlou sodu. Tyto suroviny, které máme všichni běžně v kuchyni, můžete v přiměřeném množství aplikovat na skvrny a nechat chvíli působit. Poté rolety v místě skvrn důkladně očistěte. 

Odstranění skvrn od inkoustu či fixy

Skvrny od inkoustu a fixy se řadí mezi ty nejvíce odolné. Tou nejlepší variantou je se jim snažit úplně vyhnout. Pokud by však k zašpinění rolet inkoustem došlo, můžete k jejich vyčištění použít mléko či sodu, které v přiměřené míře naneste na skvrnu. Následně rolety šetrně otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout. 

Odstranění mastných skvrn

S mastnotou na roletách Den a noc si poradí obyčejná soda. Menší množství nasypte na skvrny, které předem lehce namočíte. Sodu nechte nějaký čas působit a poté ji z rolet šetrně odstraňte. 

Několik rad na závěr

Obecně se snažte jakékoliv skvrny začít čistit co nejdříve. Ať už jsou Vaše rolety znečištěné od čehokoliv, v první řadě je vždy důležitá rychlost. Ihned po zašpinění přiložte na skvrnu papírový ubrousek či kapesník. To platí obzvlášť u skvrn od vína, kávy či krve. Skvrny nikdy neroztírejte, ale pouze je nechte do ubrousku/kapesníku vsáknout.

 

Pokud byste si během čištění nevěděli s čímkoliv rady, můžete navštívit jakoukoliv profesionální čistírnu nebo nás jednoduše kontaktovat