Co s roletami Fexi, když potřebuji důkladně umýt okna?

Máte doma námi nabízené rolety Den a noc Fexi a chystáte se důkladně umývat okna? V následujícím článku Vám poradíme, jak snadno, rychle a bezpečně demontovat rolety v kazetě tak, aby nedošlo k jejich poškození a znehodnocení.

Než se vrhneme na demontáž rolet Fexi, je dobré si připomenout, co to rolety Den a noc od Fexi vlastně jsou, v jakých kazetách si je můžete pořídit a jaký typ upevnění můžete zvolit. 

clanek_001

Rolety Den a noc Fexi

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru. Jedná se zkrátka o elegantní, minimalistický, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru za velmi příznivé ceny.  

Látka na roletách Den a noc, která je zodpovědná za průchod světla do interiéru, je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů. Prvním pruhem je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nijak nebrání. Druhý pruh pak tvoří neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. 

Co se týče konkrétní průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem do jisté míry propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si koupíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout

Typy kazet rolet Fexi

Při pořizování rolet Den a noc od Fexi máte na výběr hned ze 3 typů kazet. Konkrétně se tedy jedná o otevřenou kazetu, POLO kazetu a MAXI kazetu. Záleží pouze na Vás, které dáte přednost.

Varianty montáže rolet Fexi

Podle toho, jaký typ kazet zvolíte, si následně můžete zvolit možnost jejího umístění/typ montáže. 

Například otevřenou kazetu lze jednoduše zavěsit na okno během 5 minut, a snadno se tak vyhnout vrtání. 

POLO kazetu či MAXI kazetu pak můžete jednoduše navrtat do rámu okna či do zdi (stěny i stropu).

Pokud byste však raději otevřenou kazetu rovněž připevnili pomocí šroubů, je samozřejmě možné ji stejně jako POLO a MAXI kazetu navrtat do okna či stěny. 

clanek_002

Demontáž rolet v kazetě  

Pokud se rozhodnete pro demontáž rolet v kazetě, ať už z důvodu mytí oken či například jejich výměny, budete v podstatě postupovat opačně, než jak jste je montovali. Tedy půjdete krok po kroku pozpátku v návodu na montáž. 

Demontáž zavěšené rolety

Jestliže jste se rozhodli demontovat otevřený typ kazety, který se k oknu připevňuje velice jednoduchým zavěšením, nemusíte se ničeho obávat. Jak je jednoduchá montáž tohoto typu kazety, tak je také jednoduchá demontáž. 

Jak tedy postupovat? Nejprve otevřeme okno a vytáhneme si rolety nahoru. Následně z rámu okna odlepíme případnou napinací kladku. Poté se pokusíme velmi opatrně uvolnit ze spodní části rámu okna kovovou koncovku, která slouží k upevnění silonu s kovovým napínákem. Jestliže máme tento úkol úspěšně hotový, přesuneme se do horní části okna, kde budeme odstraňovat kazetu, která na rámu visí pomocí plastových háčků. Jestliže jste při montáži háčky na okno pouze zavěsili, půjde vám vše opravdu lehce. Jestliže jste ovšem háčky k rámu okna před zavěšením přilepili, je třeba je opatrně odlepit. 

Demontáž rolet vrtaných do rámu okna

Demontáž rolet, které jsou navrtané do rámu okna, rozhodně nepředstavuje žádný složitý úkol.

Rolety nejprve vytáhněte nahoru a odstraňte napínací kladku. Poté kazetu jemně uvolněte z kovových dílů, které jsou našroubované do horní části rámu okna a odlepte horní háčky zavěšené za rám okna. Následně pak můžete vyšroubovat z rámu i kovový díl.

Pokud víte, že budu okna čistit častěji, tak je možné rolety nahoře nelepit, ale například si přiobjednat háček a dát si ho do středu kazety.

Demontáž rolety přivrtané do stěny/stropu

Rozhodli jste se při montáži své rolety v otevřené, POLO či MAXI kazetě navrtat do zdi nad okno? Nevadí. I takto upevněné rolety se dají velice jednoduše demontovat. 

Opět si v první řadě vytáhněte rolety nahoru a odstraňte případnou napinací kladku pro upevnění ovládacího řetízku. Následně opatrně uvolněte kazetu z kovových dílů, které jsou našroubované do zdi a slouží k zachycení kazety. Pokud takto učiníte, máte hotovo. Následně pak můžete rolety zpátky uchytit na kovové díly. 

Jestliže se ovšem chystáte na běžné mytí oken, stačí rolety standardně vymotat nahoru. Náš výše uvedený návod slouží především těm, kteří z jakéhokoliv důvodu chtějí své rolety zcela demontovat. 

clanek_003

Doufáme, že Vám náš článek pomohl a že nyní již budete vědět, jak své rolety správně a bezpečně demontovat během několika minut. Pokud byste si ovšem náhodou nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se kdykoliv obrátit na naši infolinku, kde Vám se vším ochotně poradí náš profesionálně vyškolený personál. Využít samozřejmě můžete také naši e-mailovou adresu či kontaktní formulář.