Co dělat, když roleta naráží do špalety?

Rolety den a noc mají mnoho výhod oproti klasickým roletám i horizontálním žaluziím. Mají jednoduchou konstrukci, snadné ovládání, přebírají výhody rolet a žaluzií a zároveň nevykazují žádné z jejich nevýhod. Při pořizování nové stínící techniky se tedy rolety den a noc nabízí jako jasný favorit.

Přesto však musíme zmínit i situaci, která může nastat, a to je možnost, že roleta den a noc může za jistých podmínek narážet do špalety okna.

Rolety den a noc

Buďte však klidní. Může se to sice stávat, ale má to řešení a není potřeba se toho bát. Setkáváme se s tím vlastně jen v případě, že jsou otevřená okna dokořán. Což dlouhodobě stejně není dobré, jelikož okna otevřená dokořán mohou být nebezpečná například pro malé děti a domácí mazlíčky. Po krátkém intenzivním vyvětrání tedy okna stejně zavřeme.

Jsou samozřejmě případy, kdy naplno otevřené okno potřebujeme mít déle. Například když chceme okna pořádně umýt. Obrovskou předností rolet den a noc od FEXi v těchto případech je, že jsou již složené a je velmi jednoduché je z okna kdykoli sundat a zase je tam vrátit. U vrtání rolet do okna je to dokonce ještě jednodušší.

Co dělat, když rolety narážejí do špalety

Otevřeně přiznáváme, že je to tak. Na několika místech našeho webu si můžete o tomto jevu přečíst.

Obecně tuto situaci nikdy nevyřešíme na 100 %, ale pokusíme se Vám maximálně pomoci. 

  • Doporučujeme otevírat okna hlavně na ventilaci.
  • V případě, že je potřeba jednou/dvakrát ročně otevřít okna „dokořán“, například kvůli umytí oken nebo větrání peřin, je možné rolety sundat a poté je na okno opět připevnit.
  • Rolety je možné vrtat do zdi nad výklenek nebo do stropu špalety
  • Posuňte roletu, co nejdále od špalety. To většinou znamená co nejblíže ke klice
  • Na roletu dáváme takzvané bezpečnostní kolečko. To narazí do zdi většinou nejdříve.  Kolečko pak brání namotání látky do řetízku, pokud je roleta špatně připevněná. Kolečko lze z rolety odstranit.
  • Na parapet nebo na zeď je možné připevnit zarážku (podobně jako se dává na stěnu kvůli klice u dveří). Okno pak nepůjde otevřít až do krajní pozice, ve které by rolety do špalety narážely.
  • Je možné roletu „zasekat do špalety“. Toto řešení sice není moc šetrné, ale jde to udělat i tak, že to skoro není poznat. (například použitím bílé plastové trubky uřezané v půlce a vsazené do vysekaného otvoru)

Pokud si i přes to nebudete jisti, velmi rádi Vám poradíme. Můžete nám například poslat fotografie Vašich oken na info@fexi.cz. Poradíme Vám jak nejlépe rolety připevnit.