Tipy pro jarní úklid

Také už se těšíte, až skončí zima? Je to sice krásné romantické období roku, ale už by to chtělo teplo a sluníčko. V březnu už netrpělivě vyhlížíme první jarní kvítky, pomalu měníme šatník a celkově se chystáme na jaro. K tomu patří i každoroční jarní úklid a celková příprava bytu na jaro. Jak to zvládnout bez stresu?

clanek_001

Jarní úklid

Jarní úklid se nekoná proto, že by se v zimě neuklízelo. Byt máte samozřejmě uklizený i přes zimu. Jenže jsou věci, které se v zimě dělají špatně. Třeba mytí oken či čištění rolet. Vymalování obýváku taky raději odložíte na teplejší měsíce roku.

Před samotným začátkem úklidu se převlečte do pracovního oblečení. Zaručeně se tak budete během práce cítit lépe. Abyste se následně dobře naladili na správné pracovní tempo, pusťte si svoji oblíbenou hudbu, která Vám dodá energii a příjemně Vás povzbudí.

Odkud kam uklízet?

Ideálně začněte úklid tou nejvzdálenější místností v bytě a postupujte směrem ke vstupním dveřím. Zbytečně nepřeskakujte z jedné místnosti do druhé, ale naopak postupujte pěkně místnost po místnosti. Je tak menší pravděpodobnost, že něco přehlédnete.

Uklízejte vždycky ve směru odshora dolů. Pokud byste se na závěr úklidu pustili do prachu na poličkách, všechny nečistoty Vám tak popadají na vyluxovaný koberec a celá Vaše práce přijde nazmar. Toto pravidlo platí pro jakoukoliv místnost, ať už jde o toaletu, kuchyň či například ložnici. 

Vysávat nebo zametat začněte ode dveří směrem na konec místnosti. Tím, že začnete uklízet v místě, kde se nejvíc chodí, zbavíte se té největší špíny hned na začátku. Při vytírání postupujte přesně opačně, tedy směrem k východu z místnosti.

Koberce vysávejte proti směru vlasu. Díky tomu ho efektivně zbavíte veškerého prachu a dalších nečistot. Pokud byste koberec luxovali po směru vlasu, odstranily by se jen povrchové nečistoty. 

Jak často uklízet domácnost?

Jak často a kdy byste měli interiér svého domova uklízet?

Kuchyň

Kuchyň je třeba uklízet průběžně. Pokud to neděláme, stává se hotovým rájem špíny, zápachu, bakterií a mastnoty.

  • Pracovní desku otřete čistou vodou po každé přípravě jídla. 
  • Jídelní stůl rovněž otřete (zameťte) po každém jídle.
  • Dřez, výlevka i odkapávač na nádobí se myje jaksi automaticky během mytí nádobí. Jednou za pár týdnů až měsíců je nutné vyčistit výlevku chemickým prostředkem proti ucpání trubek. Nezapomeňte také pravidelně měnit hadřík nebo houbičku na nádobí, protože vlhko, teplo a zbytky jídel jsou ideálním prostředím k rozmnožování nechtěných bakterií.
  • Lednici alespoň jednou měsíčně pečlivě vymyjeme.
  • Sporák, varnou desku, troubu nebo mikrovlnnou troubu čistěte ideálně po každé přípravě teplého jídla. Připečené zbytky potravin by během příštího vaření zaschly a připekly se tak moc, že bychom je následně odstraňovali jen velmi těžko.
  • Odpadkový koš jednou za týden vydezinfikujeme zevnitř i zvenku.

Koupelna

  • Vana, sprcha a umyvadlo – špínu odstraňujte průběžně po každém velkém použití. Dezinfikujte jednou týdně.
  • Obklady a stěny dezinfikujte minimálně dvakrát za měsíc. Zaměřte se především na kouty a spáry, kde se množí plísně a zůstává v nich špína.
  • Pračka a sušička – mimo praní ji otevřete a vytřete do sucha.
  • Ručníky vždy nechte po každém použití důkladně usušit. Měňte je přibližně jednou za týden.
  • Kartáčky na zuby umístěte tak, aby mohly proschnout hned po použití. Držák na kartáčky a kelímek na dezinfikujte jednou za dva týdny.

Toalety

  • Záchodovou mísu po sobě uklízejte hned, jak je potřeba. Důkladná dezinfekce je potřeba nejméně jednou týdně. Průběžně je vhodné využívat nejrůznější dezinfekční prostředky umístěné dovnitř mísy.
  • Stěny, podlahu, případně další výbavu toalety dezinfikujte každý týden.

Podlaha

V běžné domácnosti stačí vytírat podlahu jednou za týden. Výjimkou jsou samozřejmě nehody, jako například vylité tekutiny, upadnuté jídlo či pití, rozbité sklo a podobně.

Nezapomeňte na drobnosti

clanek_007

Ovšem pozor, v domácnosti se nachází daleko více věcí a ploch, které je třeba pravidelně umývat, neboť se na nich hromadí špína a bakterie.

Viditelné jsou kliky od dveří, dálkové ovladače, nábytek, police, židle, hračky a nočníky. Jejich povrch stačí setřít, případně je ošetřit antistatickým prostředkem a máte hotovo.

Velkým zdrojem nebezpečných bakterií jsou zvířecí klece a pelíšky – pravidelně je čistěte, umývejte a perte.

Nejvíce bakterií pak lze v domácnostech napočítat tam, kde by to možná málokdo čekal – na klávesnici počítače nebo notebooku. Nestačí tak jen zběžně setřít povrch jednotlivých kláves, ale je nutné pečlivě vyčistit i spáry mezi nimi, kam odpadávají mikroskopické kousky pokožky rukou.

K velkému úklidu nakonec patří i čištění oken. Pokud nebydlíte ve zvláště znečištění lokalitě, stačí okna umývat jednou za půl roku.

Mytí oken

clanek_002

A bavíme-li se o úklidu, rozhodně nesmíme vynechat ani úklid oken a rolet.

Co se týče samotných oken, záleží samozřejmě především na Vás, jak často je budete umývat. Někdo myje okna jednou za čtvrt roku, někdo jednou za půl roku a někdo pouze jednou ročně

Co se týče mytí oken zvenku, tak pozor – nikdy takto okna nemyjte během mrazivých dnů. Okna myjte zvenku zásadně na jaře nebo v létě. V mrazivém počasí půjde špína hůře dolů (pokud tedy vůbec), voda Vám bude zamrzat a Vy si navíc koledujete o prochladnutí. 

Kromě mytí oken nesmíme zapomínat ani na čištění/mytí rolet. Stejně tak, jako například perete nejrůznější závěsy, tak i rolety si žádají jistou pravidelnou péči. 

Přes zimu se okna celkem spolehlivě zašpiní. Nepříznivé počasí, zhoršené rozptylové podmínky, neekologické spalování při topení, prach z posypových materiálů – to vše si vybere svou daň. Okna se přes zimu většinou nemyjí z několika důvodů:

  • Je na to prostě zima. Pracovat s mokrými a zkřehlými prsty je nepříjemné a může být i nebezpečné. Stále ještě je dost oken, která se musí rozšroubovat a umýt i uvnitř, a dělat to v zimě je jak za trest.
  • Stejně se to hned zase ušpiní. Je to tak – zimní období má na okna prostě rychlý účinek. Zejména ve městech s větším provozem a v místech, kde kouří komíny.
  • Voda mrzne pod rukama. Nejen, že mrznou ruce, ale i náčiní. Mít na stěrce námrazu podstatně sníží její účinnost. Navíc voda mrzne i na okenním skle, takže než ji stihnete tou stěrkou setřít, už je z ní vrstvička ledu.

Čistá okna jsou tou nejlepší vizitkou každé domácnosti. I když se tedy tato činnost řadí mezi ty méně oblíbené, nepodceňujte ji.

Než začnete okna umývat, dobře zvažte, kdy je umyjete, a také se na mytí připravte. Jak už bylo zmíněno výše, neumývejte okna v mrazech

Před samotným mytím si připravte vodu s přípravkem na mytí oken, odstraňte věci a rostliny z parapetů, připravte si pevné schůdky nebo malý stabilní žebřík a hurá do toho.

Když už se do umývání oken pustíte, tak se vším všudy. Prvně si proto otřete stěny a strop od prachu a pavučin a následně umyjte parapety. Posledním krokem před samotnými okny je mytí stínicí techniky (jak správně čistit rolety se dozvíte v následujícím odstavci).

Rámy umyjte vlhkým hadříkem či utěrkou, kterou namočíte do vody s jemným saponátem (pozor, nepoužívejte abrazivní prostředky).

Skla následně umyjeme z obou stran. Ideální je použít stěrku, na kterou nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s přípravkem na mytí oken, kam můžeme přidat trochu octu. Ocet funguje jako přirozený odmašťovač a také leštidlo. Pro dokonalý výsledek beze šmouh můžete použít také takzvaný vysavač na okna, který z okna vysaje všechnu vodu a zanechá je zářivě čistá. Je velmi pravděpodobné, že po použití vysavače už nebudete muset okna nikterak leštit. Pokud tedy není mytí oken Vaší nejoblíbenější domácí prací, s vysavačem na okna Vás to jistě začne bavit. 

Čištění rolet a žaluzií

Interiérové rolety a žaluzie se dají čistit v jakémkoli období a počasí. Jsou přeci jen uvnitř pokoje. Máte-li žaluzie, doporučujeme pořídit si speciální košťátko na jejich čištění. To spolehlivě odstraní prach a usazené nečistoty z lamel. Na to, co se nedá smést, pak vezměte vlhký hadřík. 

Se žaluziemi je to trochu piplačka dostat se na celou plochu každé lamely. Když je sklopíte, aby se daly opřít o okenní tabulku a abyste je mohli hadříkem setřít všechny najednou, bude každá z lamel zčásti zakrytá. Když je dáte do vodorovné polohy, budete vidět celé plochy lamel, ale každou pak musíte čistit jednotlivě a hrozí jejich zlomení i při malé síle.

Čištění rolet je přeci jen snadnější. Pokud nestačí oprášení prachovkou, látku prostě vysuňte z kazety, vlhkým (ne mokrým) hadříkem setřete a je to. Trochu složitější to je, pokud máte skvrnu, kterou hadříkem jen tak neodstraníte. To už musí přijít ke slovu nějaká specializovaná chemie. U rolet Den a noc máte velkou výhodu v tom, že je lze snadno z okna sejmout, skvrny vyčistit a zase v řádu minut rolety na okna nasadit.

Jak tedy snadno a účinně pečovat o své rolety od Fexi

  1. Během běžného čištění nemusíte rolety sundávat, díky čemuž si ušetříte demontáž a následnou montáž. Při čištění a odstraňování větších nečistot však můžete rolety bez obav demontovat.
  2. K čištění rolet Den a noc používejte především suchý nebo vlhký hadřík.
  3. V případě potřeby můžete použít šetrné čisticí prostředky, které nezmění barvu rolet a ani ji nijak nepoškodí. Než se pustíte do čištění, vždy si nejprve otestujte čisticí prostředek na malém kousku látky, který není tolik vidět. Část látky vždy zůstává namotaná nahoře v místě kazety, nikdy se nevymotává a nikdy tedy není vidět. Právě toto místo je ideální na otestování přípravku.
  4. K čištění rolet Den a noc můžete bez problémů použít také vysavač. Pokud je to možné, vždy ovšem snižte jeho výkon na nejnižší možnost.
  5. Rolety Den a noc doporučujeme neprat v běžné pračce, ale v případě potřeby můžete odnést rolety Fexi do čistírny. Vlhkou či mokrou roletu po čištění nerolujte. To vždy učiňte až ve chvíli, kdy bude suchá.

Čištění rolet Fexi i dalších povrchů bez použití chemie

Odstraňování odolnější skvrn, jako jsou například ty od krve, vína či kávy, z rolet či jiných povrchů, může být daleko složitější než běžná údržba. Jak si s nimi můžete snadno poradit i s pomocí surovin, které máte běžně doma?

Skvrny od nápojů, potravin či krve se velmi těžko odstraňují z oblečení, koberců i rolet. S těmi správnými pomocníky to ovšem může být daleko snazší. Vsadit můžete například na žlučové mýdlo, sodu nebo bílé víno. Ovšem ani jedna z těchto surovin Vám nemusí zaručit 100% odstranění skvrn. Za zkoušku to ale rozhodně stojí. 

Jak tedy účinně odstranit ty nejběžnější odolné skvrny z rolet Den a noc? 

Odstranění skvrn od červeného vína

Skvrny od červeného vína dokáží nepříjemně potrápit každou hospodyňku. Pokud však máte doma bílé víno a sůl, tak máte téměř vyhráno. 

Dojde-li k nehodě a Vaše rolety budou o nějakou tu skvrnu od červeného vína bohatší, tím nejdůležitějším krokem je rychlé vysušení skvrny ubrouskem. Následně pak potřete skvrnu bílým vínem a posypte solí. Poté rolety důkladně, ovšem šetrně otřete. 

clanek_009

Odstranění skvrn od kávy

K odstranění skvrn od kávy můžete použít citronovou šťávu, sůl nebo například jedlou sodu. Tyto suroviny, které máme všichni běžně v kuchyni, můžete v přiměřeném množství aplikovat na skvrny a nechat chvíli působit. Poté rolety v místě skvrn důkladně očistěte. 

Odstranění skvrn od inkoustu či fixy

Skvrny od inkoustu a fixy se řadí mezi ty nejvíce odolné. Tou nejlepší variantou je se jim snažit úplně vyhnout. Pokud by však k zašpinění rolet inkoustem došlo, můžete k jejich vyčištění použít mléko či sodu, které v přiměřené míře naneste na skvrnu. Následně rolety šetrně otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout. 

Odstranění mastných skvrn

S mastnotou na roletách Den a noc si poradí obyčejná soda. Menší množství nasypte na skvrny, které předem lehce namočíte. Sodu nechte nějaký čas působit a poté ji z rolet šetrně odstraňte. 

Rada na závěr

Ať už tedy dojde k znečištění rolet či jiného povrchu (především tedy textilie), snažte se jakékoliv skvrny začít čistit co nejdříve. Ihned po zašpinění přiložte na skvrnu papírový ubrousek či kapesník (to platí obzvlášť u skvrn od vína, kávy či krve). Skvrny nikdy neroztírejte, ale pouze je nechte do ubrousku/kapesníku vsáknout. Poté se můžete pustit do čištění, které popisujeme výše. Nikdy zkrátka nenechávejte skvrny zbytečně dlouho zaschnout, čištění provádějte co nejdříve, ale zároveň také co nejšetrněji. 

 

 

Úklid bytu

Jinak asi není nic, co by se v zimě běžně neuklízelo a muselo čekat do jara. Nicméně se časem nahromadí spousta věcí na místech, kam nepatří. Při běžném úklidu také neodsouváme lednici či sporák, neklepeme koberce či nešamponujeme sedačku.

Jarní úklid je i o tom vyčistit a umýt všechno, na co se běžně celou zimu nesáhne.

Vneste do bytu pozitivní energii

clanek_003

Jaro vítá život, oslavuje život, tvoří život. Přidejte se! Pozitivní energie je všude kolem nás. Zkuste třeba do bytu vnést nové vůně. A nemusí to být jen z aroma lampiček a vonných olejů. Využijte probouzející se přírodu.

Zkuste třeba do misky vložit usušenou kůru z citronů či pomerančů s nasekanými lístky šalvěje, máty nebo jiné aromatické bylinky. Dobře poslouží i pár stvolů citronové trávy, zvláště, pokud je trochu pomačkáte, aby se jejich vůně uvolnila.

Vymalujte si

Jaro je ideální doba na vymalování stěn. Přivítejte tedy jaro svěžími barvami. Kupříkladu žlutá barva je vynikající. Působí uklidňujícím dojmem a nabíjí pozitivní energií.

Několik praktických tipů pro jarní úklid

clanek_004

  • Uklízejte shora dolů, z jedné strany místnosti na druhou a jednu místnost po druhé.
  • Zapojte do práce i děti. Měly by vědět, že udržet byt v čistotě je důležitá práce.
  • Rozdělte úkoly členům rodiny – úklid bude rychlejší a nebudete si vzájemně překážet.
  • Investujte do kvalitních prostředků a nástrojů – starý hadr či vypelichané koště moc práce nesvedou.
  • Pracujte s radostí. Pusťte si třeba hudbu, dělejte si krátké přestávky. Není nutné se vyčerpat únavnou prací.
  • Podívejte se na každý předmět, který v uklízené místnosti vidíte. Rozhodněte, zda na tom místě opravdu má být. Pokud ne, najděte mu lepší místo.
  • Jistě najdete spoustu věcí, které už dlouho nepoužíváte. Zkuste vymyslet co s nimi – prodejte je, někomu je darujte, schovejte do sklepa, kdyby se ještě hodily, případně se jich zbavte a vyhoďte.