Tipy a triky na nejefektivnější mytí oken

Mytí oken asi nepatří k těm nejoblíbenějším kratochvílím. Přesto je občas nutné okna umýt a vyleštit. Není však nutné tomu věnovat půl dne. S našimi radami zvládnete umýt jedno okno jako profesionál za 5 minut. Do čista a beze šmouh.

clanek_foto

Nejprve rolety a žaluzie

Před samotným mytím okna ještě zmíníme čistotu rolet a žaluzií. Pokud používáte klasické lamelové žaluzie, můžete je umýt buď vodou nebo jen setřít nasucho. Vodu použijte v případě, že chcete ze žaluzií odstranit i usazené nečistoty a mastnotu. Pokud Vám jde jen o setření prachu, stačí suchý hadřík nebo speciální kartáč k čištění žaluzií.

Máte-li rolety den a noc, je práce s jejich čištěním snadná. Pro čištění není třeba rolety sundávat, ušetříte si tak demontáž a montáž Vaší rolety. Ale i kdybyste chtěli roletu očistit důkladněji, je velmi snadné ji z okna sundat. K čištění použijte suchý či navlhčený hadřík. Je možné použít i vysavač na nízký výkon. V žádném případě však látkové rolety neperte v pračce a nežehlete je.

Pokud Vás zajímá více o tom, jak rolety den a noc vyčistit, přečtěte si náš článek Údržba a čištění rolet.

Pomocníci pro mytí oken

Pro mytí oken budete potřebovat pár pomocníků. Ne, nejde o pracovníky úklidové firmy, ani o děti či další členy rodiny. Ačkoli přizvat děti k úklidu je vždy na místě. Mezi pomocníky počítáme hlavně:

  • kbelík s teplou vodou,
  • saponát pro mytí oken a skla,
  • rozmývák, či houbu na mokré mytí,
  • stěrku,
  • lešticí přípravek na sklo,
  • hadřík na leštění,
  • pro mytí oken ve vyšších polohách používejte schůdky či štafle.

Není hned nutné používat průmyslové přípravky. Místo saponátu přímo na sklo je možné použít třeba dětský šampon, nebo cokoliv, co umí udělat pěnu. Leštidlo zase dobře zastoupí trocha octa rozpuštěného v teplé vodě nebo alkohol. A hadřík s mikrovláknem může být nahrazen i starými novinami.

Mytí oken rychle a beze šmouh

Žaluzie či rolety už máme čisté, přišel čas na mytí samotného okna. Demontovat žaluzie si pravděpodobně netroufnete, takže je budete muset vytáhnout do nejvyšší polohy. Rolety den a noc mají velkou výhodu v tom, že je lze snadno sundat. Někdy jsou dokonce jen zavěšené přes rám okna, takže „demontáž“ vám zabere 10 sekund.

  1. Odstraňte vše, co by při mytí překáželo: květináče nebo dekorace z parapetu, závěsy apod.
  2. Jako první umyjte okenní rám. S množstvím vody to nemusíte přehánět, ani v případě, že je rám celkem špinavý. Hodně práce za Vás udělá bohatá pěna ze saponátu. Naneste ji na rám hadříkem, a pak ji setřete. Postupujte shora dolů. Počítejte s tím, že nějaká voda přeci jen skape na podlahu, takže se hodí pokrýt podlahu nějakou folií. Rám většinou dost znečistí vodu v kbelíku, takže se vyplácí ji vyměnit po umytí každého rámu.
  3. Na řadě je skleněná výplň okna. Rozmývákem nebo houbičkou naneste vodu se saponátem na okno. Opět začínejte shora a postupujte dolů. Vytvořte na okně pěnu a při tom rozpouštějte a odstraňujte mastnotu a nečistoty.
  4. Nyní budete pracovat se stěrkou. Přiložte ji na sklo a dlouhým tahem přes celé okno táhněte dolů. Všechna pěna spolu s nečistotami se z okna dostane pryč. Při práci je dobré po každém tahu stěrku utřít do sucha, aby na ní nebyly nečistoty ani pěna z předchozího tahu. Mohlo by se totiž stát, že byste je vlastně roztáhli přes celé okno.
  5. Malé zbytky pěny můžete už odstranit novinami nebo papírovou kuchyňskou utěrkou.
  6. Posledním krokem je leštění. Mnohdy ani není potřeba. Jestli ale chcete okno vyleštit, pak naneste trochu lešticího přípravku na suchý hadřík a opět shora dolů krouživými pohyby projeďte celou plochu okna.

Pár tipů na závěr

  • Pohlídejte si počasí. Okna není dobré mýt v extrémních teplotách. Při nízkých teplotách Vám bude voda zamrzat pod rukama, a ani se pořádně nerozpustí špína, při vysokých teplotách se naopak zase rychle vypařuje leštidlo a budete mít okno se šmouhami.
  • Opravdu si pořiďte stěrku. Stěrka s gumovou lištou Vám hodně usnadní a urychlí práci. Až se s ní naučíte pracovat dokonale, nebude potřeba ani závěrečné leštění.
  • Pracujte bezpečně. Používejte ochranné pomůcky jako rukavice a brýle. Určitě si při práci nestavte různé pyramidy z nábytku, abyste dosáhli až nahoru, ale mějte schůdky či štafle. Vyklánět se z okna v pátém patře bez jištění se také nedoporučuje.
  • Pracujte chytře. Máte starší okna, která se musí nejprve rozšroubovat? Poté so je rozšroubujete, umyjte je a vyleštěte z obou stran a teprve umytá a vyleštěná okna sešroubujte. Někdo totiž umyje okna jen zevnitř, sešroubuje je a pak myje zvenčí. Následně ale zjistí, že uvnitř má šmouhy, které nebyly před venkovním mytím vidět.
  • Pořiďte si rolety den a noc. Mytí oken vám půjde mnohem lépe, když dostanete možnost snadno sundat stínící techniku a mít tak celé okno volné.