Rozdíl mezi blackout látkami, světlejšími látkami a kam se konkrétní látky hodí?

Rozhodli jste se pořídit si nové rolety Den a noc od Fexi a nyní řešíte výběr vhodných látek? Výběr látek je pro výslednou funkčnost a estetiku rolet velmi důležitý, proto jej rozhodně nepodceňujte. Jaké jsou tedy rozdíly mezi jednotlivými látkami, a kam se konkrétní látky hodí? To se Vám pokusíme poradit v následujícím článku. 

clanek_001

Rozdíl mezi světlejšími látkami a blackout látkami

Nyní se podrobněji podíváme na to, jaké jsou konkrétní rozdíly mezi jednotlivými látkami, jaké jsou jejich výhody, nevýhody a do jaké místnosti se dané látky hodí. 

Tou nejdůležitější informací je fakt, že čím tmavší látku pořídíte, tím dosáhnete většího zastínění. Všechny látky rolet Den a noc Fexi částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění dosáhnete pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout

Ne vždy ovšem hledáme takové rolety, které musí místnost úplně zatemnit. Někdy pouze hledáme vhodnou variantu regulace světla a slunečních paprsků v místnosti. Výslednou látku tedy vybírejte opravdu pečlivě, aby následně rolety splňovaly všechna Vaše očekávání, které do nich vkládáte. 

Světlejší látky 

Obecně platí, že světlejší barvy opticky zvětšují prostor. Navíc mají světlejší barvy tu výhodu, že se esteticky hodí téměř všude, neboť například taková bílá či béžová barva skvěle zapadne do každého interiéru. 

Světlé látky zkrátka působí čistě, elegantně a vzdušně. Skvěle se kombinují s dalšími prvky v místnosti a zároveň na sebe zbytečně neupoutávají pozornost. 

Blackout látky

Ovšem i látky blackout mají mnoho výhod. Tmavší barvy totiž dokáží zútulnit každý prostor a díky své nápaditosti se hravě stanou skvělým doplňkem, který neplní pouze funkci praktickou, ale také estetickou. 

clanek_002

Jaké látky se hodí do konkrétních místností?

Podle toho, jak daná látka propouští světlo, se hodí do určité místnosti. Jaká látka se tedy hodí do kuchyně, a která se naopak hodí do ložnice? 

Kam se hodí světlejší látky?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Což rozhodně není žádné negativum. Naopak. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit. Pouze v nich chceme příjemně regulovat míru světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. Naopak chceme takové místnosti pouze vhodně zastínit.

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například béžové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí tmavší látky? 

Naopak blackout látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo zmíněno výše, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %. Ale míra jejich zastínění je více než uspokojivá. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě pořád jedná o rolety, které jsou připevněnyna okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky své zatemňovací schopnosti jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme. Tedy do ložnic a dětských pokojů. Také rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. Jak přesně rolety Fexi fungují se můžete podívat na našem blogu

clanek_003

A pokud byste se náhodou nemohli rozhodnout, jakou látku přesně chcete, můžete si od nás nechat zaslat až 8 vzorků zdarma. Nebo nás můžete kontaktovat a my Vám se vším rádi poradíme.