Pokojové rostliny jako ta nejlepší interiérová dekorace

Věděli jste, že květina pro svůj aktivní růst potřebuje denně alespoň 12 až 16 hodin světla? Jak ideálních světelných podmínek pro růst květin docílit a jaké nenáročné květiny si domů pořídit?

S květinami je to často velmi složité. Jedny potřebují světlo, druhé stín, třetí vlhko a další zase sucho. Jsou to ovšem právě světelné podmínky, které jsou pro spokojenost pokojovek nejdůležitější. 

clanek_001

Květiny a světlo 

Při hledání ideálního místa pro svou novou květinu je třeba dbát především na to, jaké světelné podmínky daná pokojovka vyžaduje. 

Například takové sukulenty mají rády přímé světlo, zatímco vlhkomilnější pokojové rostliny zase světlo nepřímé/rozptýlené

Nedostatek světla, nebo naopak jeho přemíra, může pokojovce skutečně uškodit. Že má květina nedostatek světla, pak poznáme například tak, že pomaleji roste a natahuje své listy směrem ke slunci. 

clanek_002

Jak regulovat intenzitu světla v interiéru?

A pokud nejste se světelnými podmínkami u Vás doma spokojeni, máme pro Vás řešení – rolety Den a noc od Fexi

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je pak tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

clanek_003

Pokojovky, které snesou méně světla

Téměř všechny rostliny potřebují k životu alespoň malé množství světla. Méně světla obecně dobře snáší například zamiokulkas, filodendron, tchýnin jazyk, dracena, břečťan, kořenokvětka, šplhavnice nebo například horská palma. Ne snad že by tyto pokojovky potřebovaly vyloženě stín, ale spíše jsou světelně nejvíce přizpůsobivé. 

5 pokojovek, kterým se u Vás bude zaručeně dařit

Jakým 5 pokojovým rostlinám se u Vás doma bude zaručeně dařit, protože nepotřebují žádnou extra péči?

 

  • Tchýnin jazyk
  • Dracena
  • Zamiokulkas
  • Fíkus
  • Kořenokvětka

 

 

clanek_004

Tchýnin jazyk 

I když se tchýnin jazyk řadí mezi nejoblíbenější pokojovky našich babiček, perfektně vypadá i v moderních interiérech. Zároveň je skvělé, že nevyžaduje žádnou extrémní péči. Pozor je třeba dát pouze na přemokření, které může vést k hnití kořenů.

Dracena 

Dracena je velmi odolná rostlina, kterou stačí zalévat jednou týdně a skvěle se jí bude dařit i ve stínu. Pokud tedy hledáte skutečně nenáročnou pokojovku, dracena je jasnou volbou. 

Zamiokulkas 

I když její název zní komplikovaně, péče o tuto rostlinu je naopak velmi jednoduchá. Zamiokulkas je totiž rostlina, která je skutečně nenáročná a vystačí i se stínem. A stejně, jako je tomu i u ostatních pokojovek, tak i u ní platí, že čím méně má světla, tím méně potřebuje vody. Zbytečně ji tedy nepřelévejte. 

Fíkus

Vypadá skvěle, je nenáročný a dorůstá až do dvou metrů. To je fíkus. Pokojovka, kterou je možné vidět ve většině domácností, a jistě se jí bude dařit i u Vás. 

Kořenokvětka

Další pokojovkou, která si libuje na stinějších místech, je kořenokvětka. Jelikož má ale ráda vyšší vlhkost vzduchu, je dobré jí pravidelně rosit listy. 

Přírodní odstíny rolet 

Aby interiér, který je doplněn o pokojové rostliny, působil harmonicky a příjemně, je třeba vsadit na takové rolety, jejichž barevné odstíny jsou v souladu s přírodou. Výrazné a syté umělé barvy by nemusely být nejlepší volbou. 

Přednost dávejte takovým barevným tónům, které jsou v přírodě běžně k vidění. Rozhodně to však neznamená, že tak musíte volit pouze odstíny zelené či hnědé, ale je třeba dávat si pozor na zbytečné překombinování výraznějších barev. I v přírodou inspirovaném interiéru se samozřejmě může objevit například světlý odstín meruňkové či tyrkysové, jen je třeba dané barvy vhodně zkombinovat. 

S tím, jak vhodně kombinovat jednotlivé odstíny v interiéru, Vám může pomoci jednoduchý trik. Jedná se o pravidlo 60-30-10. Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

A pokud si během výběru rolet Fexi nebudete vědět s čímkoliv rady, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Náš profesionálně vyškolený personál Vám se vším ochotně poradí tak, abyste s našimi roletami byli maximálně spokojeni. Jsme tu pro Vás každý všední den od 8 do 16 hodin.