Nechte se inspirovat interiérovými trendy roku 2023

Také ještě občas napíšete u data číslo 2022? Přitom první měsíc roku 2023 už je za námi. Už je tedy čas si zvyknout, že je tu nový rok s novými výzvami a také s novými trendy v zařizování interiéru. Chystáte se na oživení, nebo přímo přestavbu bytu? Jaké trendy očekávat v roce 2023? Jaké barvy a materiály budou v kurzu? Čtěte dále.

Barva roku 2023

Je již tradicí a netrpělivě očekávanou událostí, když společnost Pantone Color Institute vyhlásí ke konci roku barvu roku příštího. Pro letošek je to krásná, výrazná, podmanivá Viva Magenta.

clanek_001

Ne každý ale bude kupovat novou sedačku nebo koberec jen kvůli trendy barvě. Pokud ale chcete jít s módou, vsaďte na doplňky. Drobnosti jako prostírání, polštářky na sedačce, nebo ubrousky na stole. Skvělým řešením jsou rolety Den a noc, které lze velmi snadno měnit i několikrát za rok.

Například velmi elegantní DUO roleta černá-červená nabízí vše, co běžné rolety Den a noc. Navíc je v módní tmavě červené barvě, se kterou zabodujete nejen v roce 2023.

clanek_002

Zatemňující okenní rolety Den a noc se vyrábí v délce 150 cm, 220 cm nebo 240 cm a v šířce 30 cm až 240 cm. Roletu dodáme včetně mechanismu pro ovládání řetízku o délce 1 m nebo 1,5 m a kompletní sady pro upevnění.

Naše roleta Den a noc na okno je už složená. Nejoblíbenější je roleta Den a noc v otevřené kazetě bez nutnosti vrtání, takže ji pouze zavěsíte na okno. Dalším způsobem upevnění je vrtání do okna, do stěny nebo do stropu. Instalace rolety Den a noc je díky tomuto systému velmi snadná a rychlá.

Výhodou našich rolet je také to, že ji lze namontovat i na zeď bez okna. Slouží tak jen jako výrazný designový prvek v místnosti.

Zapojení světel a stínů

Dalším trendem roku 2023 je zapojení světel a stínů do tvorby interiérů. Jeden lustr a maximálně jedna lampička v pokoji? To už nebude stačit. Popusťte uzdu své fantazii a kreativitě. V dnešní době ani není nutné kvůli instalaci osvětlení sekat do zdi kvůli drátům.

Led lampičky mají opravdu nízký odběr energie, takže stačí jen párkrát za rok vyměnit baterii. Podobně můžete zapojit led pásky, které dokonce mohou reagovat na pohyb a rozsvítit se automaticky. Kdo má rád „živé“ světlo, může využít klasické svíčky. Ty dokonce mohou poskytnout další rozměr, totiž vůni podle výběru.

Když už byla řeč o roletách Den a noc, ty mají také co říci k práci se světlem. Díky svému principu střídání průhledné a neprůhledné vrstvy je lze nastavit tak, aby do místnosti pronikaly sluneční paprsky v přesně té míře, v jaké chcete podle aktuální nálady.

clanek_003

Kombinace různých ér a stylů

Trend kombinací stylů pozorujeme už několik let, a v tomto roce to bude dále pokračovat. Není to možná vhodné pro každého. Je přeci jen zapotřebí trochu odvahy a také citu pro kombinování neslučitelného.

Například k modernímu stínicímu systému, jakým jsou rolety Den a noc, můžete pořídit těžké závěsy, evokující dobu baroka. A klidně ať mají barvu Viva Magenta.

clanek_004

Udržitelnost

Pod pojmem udržitelnost hledejme více něž jen přírodní materiály jako dřevo, sláma, kámen. Jejich použití v interiéru samozřejmě doporučujeme. Přináší do našich domovů kousek přírody a pozitivní vibrace. Můžeme se ale posunout o kousek výš.

Existují zajímavé ekologické projekty, jako je třeba nábytek z recyklovaných materiálů. Věřili byste, že vás udrží židle, která je vyrobena z recyklovaného papíru? Nebo můžete jít opačným směrem a vrátit se ke kořenům – místo dřevotřísky a lamina investovat do masivního dřevěného nábytku. Je to sice nákladnější, ale takový nábytek se pak dědí přes generace.

Udržitelnost, to také znamená využití toho, co bychom jinak vyhodili, novým způsobem. Na bleším trhu se občas najdou úplné poklady, které krásně poslouží jako neobvyklá dekorace.

Japandi styl

V tradičním Japonsku si na bohatě vybavený interiér moc nepotrpěli. Žádné desítky skříní, křesel a židlí nebo něčeho podobného. Stačil nízký stolek, okolo několik polštářků a bylo to. Místnosti byly čisté a jednoduché, oddělené posuvnými stěnami, takže se dobře uklízely. V případě potřeby se několika posuny stěn docílilo jedné velké místnosti.

Něčeho takového asi v našich podmínkách nedosáhneme. Ale jít cestou Japandi stylu je pro mnohé velmi lákavé. Principem je, aby každá jednotlivost měla svůj účel a byla maximálně kvalitní jak v použitých materiálech, tak v provedení.

Použití různých rolet a paravánů je pro japandi styl typické. Nerozpakujte se tedy použít rolety Den a noc nejen k jejich hlavnímu účelu, což je dokonalé stínění interiérů, ale třeba i jako elegantní módní doplněk. Mohou sloužit jako dekorace na stěně místo obrazu, případně jimi můžete rozdělit prostor v místnosti. Na to se hodí montáž s vrtáním ke stropu, ze kterého se rolety spustí. Jakmile budete chtít mít větší prostor, jednoduše roletu vytáhnete vzhůru. Dokonalá ukázka japandi stylu.

Buďte trendy, ale hlavně v pohodě

Nový rok s sebou nese většinou nové výzvy, nové možnosti, nová předsevzetí, ale občas i nové tlaky a zklamání. Rok 2023 je rokem Zajíce. Má tedy být plný dobrých věcí. Zajíc je totiž symbolem dlouhověkosti, pozitivního myšlení, nenásilí a prosperity.

Upravit svůj byt podle trendů roku 2023 může být jak výzva, tak i tlak. Proto radíme nenechat na sebe příliš tlačit módními nařízeními. Jděte jen tak daleko, jak Vám to přináší radost. Nemusíte hned přestavovat celý byt. Stačí maličkost. Třeba jen ty nové rolety Den a noc. S výběrem Vám rádi poradíme.