Japandi styl

Víte, co vznikne, když spojíte oblíbený skandinávský styl s trochou japonské inspirace? Japandi – nejpopulárnější styl poslední doby. Čím je charakteristický, jakými prvky se vyznačuje a jak ho můžete vnést k sobě domů? 

clanek_001

Japandi styl vznikne tehdy, pokud u sebe doma zkombinujete Japonsko se Skandinávií. Jedná se o moderní interiérový design, který je velmi vkusný, jednoduchý, a přitom útulný a nenucený. Věříme, že tento styl, který se stal hitem posledních měsíců, očaruje i Vás. 

clanek_002

Japandi styl 

Hledáte skutečně harmonický styl bydlení, ve kterém se dokonale kloubí funkčnost, praktičnost, jednoduchost a minimalismus s přírodou a útulností? Pak je japandi tím nejlepším právě pro Vás. 

Japandi style je jedinečnou kombinací skandinávské funkčnosti a japonského rustikálního minimalismu. Jeho označení vzniklo spojením slov japanese a scandi. I když jsou si totiž tyto dvě kultury dost vzdálené, jejich styly bydlení jsou si v mnohých ohledech mnohem podobnější, než se zdá na první pohled.

Historie vzniku japandi stylu

Japandi styl vznikl především díky kulturním vazbám mezi Japonskem a Dánskem, které trvají již od nepaměti. Před zhruba 150 lety se vydali dánští architekti, umělci a designéři do Japonska, aby zde načerpali novou obohacující inspiraci. Oba styly se totiž vyznávají úctou k řemeslníkům a ručně vyrobeným výrobkům, přírodním materiálům a pozitivnímu přístupu k jednoduchosti i životu celkově.

Současný japandi styl se začal zcela rozvíjet v roce 2018, od kdy jeho obliba po celém světě velmi rychle stoupá. 

Charakteristické prvky japandi stylu

Japandi design je charakteristický minimalistickými designy, které jsou esteticky příjemné, ale zároveň i vysoce funkční. Sází na velké množství přírodních materiálů, tlumených barev a čistých linií

Japandi styl si potrpí na krásné, kvalitní a precizní řemeslné zpracování. Důraz klade na skutečně vysokou kvalitu a ručně vyrobené kousky, jež upřednostňuje před levnými předměty na jedno použití.

Preferuje zejména neutrální odstíny. Většinou se jedná o uklidňující, příjemné a mírné barvy. Pokud se v japandi jemné barevné paletě objeví nějaké jasnější tóny, tak je to provedeno s citem a rozvahou. 

Japandi styl si rovněž potrpí na udržitelnost a charakterizuje ho čistota, neutralita a prosvětlení.

clanek_003

Jak si zařídit interiér v japandi stylu?

Při zařizování interiéru v japandi duchu se primárně zaměřte na použití maximálně tří různých barev. Nejtypičtější jsou pro něj všechny odstíny béžové, šedé, černé, bílé a příbuzné odstíny barvy země

Stěny v japandi interiéru ideálně vymalujte neutrálními barvami, které mnohem lépe dokáží odrážet denní světlo v místnosti. Nábytek by měl být vyroben z přírodních materiálů (dřevo, ratan, bambus, …) a měl by Vám sloužit dlouhá léta. Základním kusem nábytku by měla být pohovka. 

Všechny látky v interiéru by měly být přírodního původu. Mělo by jít o len nebo bavlnu. Jako dekorace můžete využít keramiku, hliněné doplňky, sušenou trávu či živé rostliny. Vhodné jsou zejména bonsaje, hydroponie, kapradiny, bambusy a závěsné rostliny.

Japandi interiér by měl být prosvícený denním světlem, vzdušný a útulný. A právě s vytvořením ideálních světelných podmínek v japandi interiéru Vám mohou pomoci rolety Den a noc Fexi.

clanek_004

Rolety Den a noc Fexi do japandi interiéru

Rolety Den a noc Fexi představují nadčasovou a cenově dostupnou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, perfektně reguluje ostrý sluneční svit, a zároveň se dá během chvilky prakticky zcela zatemnit. 

Rolety Fexi se velice snadno ovládají, jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a díky pestré nabídce barev se skvěle hodí do každého interiéru a lze v ní nalézt i takové neutrální odstíny, které evokují přírodní materiály

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý.

Konkrétní odstín pak vybírejte především dle svých požadavků. Co se týče našich rolet, nabídka je skutečně velmi pestrá. Kromě odstínu vlašský ořech, modřín či tmavý rákos si můžete pořídit rolety v barvě kaštan, bříza, skořice nebo hnědá bříza.

Světlejší rolety

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se rolety ve světlejších barvách hodí především do tech místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Tmavší rolety

Naopak tmavší odstíny se hodí zejména do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. A právě díky tomu jsou tmavé rolety vhodné do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_005

Jak správně čistit rolety Fexi?

Jak rolety Fexi čistit, aby nedošlo k jejich zničení? K obvyklé údržbě a čištění rolet Fexi není zapotřebí nic speciálního. Hravě Vám postačí obyčejný vlhčený hadřík nebo vysavač. Díky těmto snadno dostupným pomocníkům můžete své rolety Den a noc Fexi udržovat stále krásné a čisté.

 

 

Rolety čistěte na okně

Během běžného čištění nemusíte rolety sundávat, díky čemuž si ušetříte demontáž a následnou montáž. Při čištění a odstraňování větších nečistot však můžete rolety bez obav demontovat.

Suchý nebo vlhký hadřík?

Není to žádná věda ani alchymie, rolety Den a noc vyčistíte snadno. Pro menší fleky Vám postačí suchý hadřík. Pokud bude znečištění větší, použijte vlhký hadřík. Vyčištěné místo nechte následně důkladně proschnout.

Použití čisticích prostředků

V případě potřeby můžete použít šetrné čisticí prostředky, které nezmění barvu rolety a ani ji nijak nepoškodí. Než se pustíte do čištění, vždy si nejprve otestujte čisticí prostředek na malém kousku látky, který není tolik vidět. Část látky vždy zůstává namotaná nahoře v místě kazety, nikdy se nevymotává a nikdy tedy není vidět. Právě toto místo je ideální na otestování přípravku.

Vsaďte na vysavač

K čištění rolet Den a noc můžete bez problémů použít také vysavač. Pokud je to možné, vždy ovšem snižte jeho výkon na minimum.

Rolety neperte ani nežehlete

Rolety Den a noc doporučujeme neprat v běžné pračce ani nežehlit, ale v případě potřeby můžete odnést rolety Fexi do čistírny. 

Rolety nerolujte mokré 

Pokud je roleta po čištění mokrá, rolujte ji, až bude usušená. Pro čištění rolet je dobré si vybrat i pěkné slunečné počasí. Vidíte všechny nečistoty mnohem lépe a také Vám roleta po čištění mnohem snáz vyschne.

clanek_006

Vzorky rolet zcela zdarma 

A pokud si nebudete jisti, jaké rolety Fexi pořídit, nechte si domů zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe