Měly by být rolety Den a noc světlejší, nebo tmavší než stěny místnosti?

Plánujete si pořídit nové rolety Den a noc od Fexi a zvažujete, zda by měly být světlejší, nebo naopak tmavší než stěny dané místnosti? Nechte se inspirovat následujícím článkem nebo si nechte zaslat několik vzorků až k Vám domů a jistě vyberete ty pravé. 

Tím vůbec nejdůležitějším krokem při výběru nových rolet je volba vhodného designu. A to jak z hlediska praktického, tak především také z hlediska estetického. Jaký odstín a barvu rolet tedy ideálně zvolit do konkrétních místností? 

clanek_001

Rolety Den a noc od Fexi

Rolety Den a noc od Fexi představují minimalistickou, elegantní a nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. 

Jakou barvu rolet Fexi vybrat?

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. 

Látky z řady SILVER se hodí zejména do dětských pokojů, jelikož mají výrazné barvy. Látky z řady GOLD a PLATINUM můžete použít do ložnic a místností kde spíte. Látky z řady DIAMOND jsou skvělé pro kuchyně, konferenční místnosti, obývací pokoje nebo například kanceláře. 

 

  • Kam se hodí světlejší rolety?

 

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka rovněž nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

 

  • Kam se hodí tmavší rolety? 

 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat.

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemné regulaci denního světla a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_002

Měly by být rolety světlejší, nebo tmavší než stěny místnosti?

Kromě funkčnosti je třeba se při výběru nových rolet zaměřit také na design. Jak tedy ideálně zkombinovat barvu rolet s barvou interiéru? Měly by být rolety tmavší, nebo naopak světlejší oproti stěnám v místnostech? 

Nejde říct, zda by rolety měly být striktně světlejší či tmavší. To záleží na mnoha faktorech. V případě, že máte například bílý minimalistický interiér, je vhodné vsadit na bílé nevýrazné rolety. Je-li Váš dům zařízený v elegantním černém designu s pár béžovými prvky, klidně můžete dát přednost béžovým roletám, které do interiéru skvěle zapadnou, a zároveň ho příjemně prosvětlí. 

Pro výběr vhodné barvy a odstínu rolet tedy neexistuje přesný manuál. Vždy záleží především na Vašem osobním vkusu a preferencích. Lze se samozřejmě řídit několika tipy. 

clanek_003

Rolety do světlých místností 

Jestliže hledáte vhodné rolety do světlejších místností, záleží především na tom, zda je místnost vybavena spíše v minimalistickém stylu, nebo jste naopak dali přednost barevnějšímu interiéru. 

 

  • Neutrální rolety do světlých minimalistických interiérů 

 

Hledáte-li rolety vhodné do světlých minimalistických interiérů, ideální je pořízení rolet ve stejném odstínu, jako jsou stěny, nábytek či dekorace. Nejlepší je tedy zvolit takový odstín, který nebude z interiéru nepříjemně vystupovat, ale naopak s ním přirozeně splyne. 

Pokud totiž toužíte po minimalistickém designu, měli byste vsázet především na jednoduchost a čistou linii. Máte-li svůj minimalistický interiér zařízený v béžových odstínech, vsaďte na béžové rolety, máte-li ho zařízený například v bílé, volte bílé rolety. Zbytečně se tedy nesnažte s odstíny rolet experimentovat. 

 

  • Pestřejší rolety do světlých interiérů

 

Jestliže naopak žijete ve světlém interiéru s mnoha barevnými doplňky, rozhodně se nemusíte bát sáhnout ani po barevnějších roletách. Pokud například tvoří Váš interiér především bílá barva a pouze několik dekorací je v růžovém či lahvově zeleném odstínu, rozhodně stojí za to zkusit sáhnout po růžových či zelených roletách. 

clanek_004

Rolety do tmavších místností

 

  • Tmavé rolety do tmavších místností

 

Zařídili jste si interiér svého domu do tmavších odstínů, jako je například šedá či hnědá? Nebojte se takovýto interiér doplnit o rolety v tmavších odstínech těchto barev. Rolety s interiérem skvěle splynou a zároveň v něm budou působit originálně, a přesto nadčasově. 

 

  • Světlé rolety do tmavých místností

 

Hodně tmavé rolety naopak nejsou ideálním řešením pro hodně tmavé interiéry. Takovéto místnosti by totiž mohly působit až příliš pochmurně a temně. Přednost tedy dejte spíše světlejším roletám buď v barvě, ve které je zařízená velká část interiéru, nebo v odstínu značné části doplňků. Za univerzální rolety do tmavých místností lze považovat ty v odstínu béžový melír či rákos

clanek_005

Nechte si zdarma zaslat vzorky rolet nebo nás kontaktujte

A jestliže si nejste jisti, jaké rolety Den a noc Fexi ideálně zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo u Vás doma. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe

Pokud si tedy nejste jisti, jaký odstín nových rolet Den a noc Fexi ideálně zvolit, neváhejte a objednejte si nezávazně vzorky látek. Jsou zdarma a dorazí k Vám domů skutečně rychle.

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve své ložnici. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v dané místnosti, a až poté si rolety v klidu objednat. 

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás.