Jak zamezit psovi, aby ničil rolety?

Rozhodli jste se pořídit si nové rolety Den a noc od Fexi a obáváte se, jak na ně bude reagovat Váš pes? Nemohou rolety pro Vašeho psa představovat nebezpečí? Nemůže naopak Váš pes rolety poničit? Proč jsou rolety pro Vašeho psa tak lákavé a poutavé? Jak docílit toho, aby si pes rolet nevšímal? To vše si můžete přečíst v následujícím článku, který jsme si pro Vás připravili. 

Před časem jsme se na našem blogu již věnovali tématu, jak můžete snadno a jednoduše ochránit své rolety před kočkou. Tentokrát se však zaměříme na ty, kteří mají doma psy. Jelikož právě i psi mohou pro Vaše nové rolety představovat jisté riziko, stejně jako mohou rolety představovat riziko pro Vašeho mazlíčka.

clanek_001

Proč má Váš pes potřebu ničit rolety?

Než si představíme pár tipů, jak můžete snadno a jednoduše zabránit svému psovi, aby Vaše nové rolety poničil, je dobré si říct, proč jsou vlastně rolety pro psy tak lákavé. Existuje totiž hned několik důvodů, proč může mít pes potřebu Vaše nové rolety ničit a devastovat. 

Roleta jako hračka?

Většina psů, především pak tedy štěňat, má neustálou potřebu něco žvýkat, kousat a trhat. Pokud k tomuto dovádění však pejsek nemá dostatek vhodných hraček, začne si předměty ke svým hrám vybírat sám. A právě v tu chvíli by mohly přijít na řadu Vaše nové rolety. Houpavé řetízky a nejrůznější struktury rolet lákají psa k objevování a hraní

Pokud se tedy rozhodnete pořídit si domů nové rolety, můžete zároveň zkusit obdarovat svého psa novou zajímavou hračkou, která by dostatečně upoutala jeho pozornost, díky čemuž by neměl potřebu prozkoumávat Vaše nové rolety. 

Nové hračky byste ovšem svému psovi měli pořizovat pravidelně. Ve chvíli, kdy se pes daných hraček dostatečně nabaží, začne si hledat zábavu jinde. Myslete proto na to, že čas od času je zkrátka dobré svému mazlíčkovi nějakou novou hračku opatřit. 

Rolety psovi překážejí

Psi mají obvykle teritoriální povahu a chtějí vidět ven. Když slyší, že se v okolí domu pohybují lidé nebo jiná zvířata, chtějí mít přehled, aby mohli svůj domov náležitě chránit. To zkrátka znamená, že udělají naprosto cokoliv pro to, aby získali perfektní výhled do okolí. Pokud v tu chvíli stojí psovi v cestě roleta, bude se za každou cenu snažit docílit toho, aby se jí zbavil. Myslete na to, až budete své nové rolety instalovat. Není totiž nic jednoduššího než psovi vyhradit jedno okno, do kterého rolety nedáte, a umožníte mu tak skvělý přehled.

Stesk, smutek a nuda

Pokud jste si pořídili nové rolety a zároveň i nového psa/štěně, je dost pravděpodobné, že Vaše rolety nějakou tu ujmu utrpí. Štěňata, která jsou ještě velmi hravá a divoká, považují za hračku vše, co jim přijde do cesty. A to pak obzvláště ve chvíli, kdy je budete nechávat pravidelně delší čas doma samotné. Štěně, které bylo zvyklé na život ve smečce, může nyní samotu hůře zvládat, a následně se tak chovat velmi nepředvídatelně.

Jestliže jste si tedy pořídili štěně, nebojte se oslovit odborníka, který Vám s výchovou a výcvikem Vašeho pejska pomůže. Zaručeně si tak ušetříte pár zničených bot, roztrhaných polštářů a převrácených květináčů. A samozřejmě i zničených rolet. 

clanek_002

Jak zamezit psovi, aby ničil Vaše rolety?

Jak tedy psovi ideálně zamezit v tom, aby ničil rolety? Pár tipů vyplývá z již uvedených informací výše. Zkuste například svému psovi dopřát dostatek hraček a uvidíte, že pravděpodobnost zničení rolet se značně sníží. Nenechávejte ho (obzvláště v začátcích) příliš dlouho doma samotného. Věnujte mu dostatek pozornosti a nebojte se poradit s odborníkem. Zkuste psovi dopřát vlastní okno, nebo alespoň nechávejte v nějakém okně rolety během dne, kdy je pes sám doma, vytažené nahoru. 

Kromě těchto tipů však existují i další možnosti, jak můžete své rolety před psem efektivně chránit. 

Pozor na ovládací řetízky

To, co psy na roletách láká ze všeho nejvíce, jsou ovládací řetízky, které mohou kousat a žvýkat. Kromě toho, že pes řetízek nenávratně poničí, může pro něj také představovat velké nebezpečí. Měli byste se za každou cenu snažit docílit toho, aby se pes k ovládacímu řetízku vůbec nedostal. Například se můžete pokusit zastrčit ovládací řetízek do horní části rolet do míst kazety tak, aby ho pes neobjevil. Zároveň si však také můžete doobjednat kratší řetízek. Výměna ovládacích řetízků je velice jednoduchá. 

Předejít všem problémům s ovládacím řetízkem můžete také pořízením elektrických rolet na dálkové ovládání. Tuto variantu lze považovat za naprosto ideální.

Vsaďte na odpuzovače psů

Stejně tak, jak existují nejrůznější odpuzovače koček, existují také odpuzovače psů. Za jednu z nejběžnějších variant odpuzovačů psů lze považovat spreje, které nastříkáte na daný předmět, kterému chcete, aby se Váš pes vyhnul. Tyto spreje s nepříjemným zápachem (člověk tento zápach necítí) jsou pro psy maximálně bezpečné, pouze zajistí to, aby se pes konkrétním předmětům a místům vyhýbal a nebyly pro něj lákadlem. Ovšem pozor. Nejprve zkuste sprej nastříkat na méně viditelný kousek rolety, abyste zjistili, zda nedojde k jejímu poničení.

Snažte se psovi zamezit k roletám/oknu přístup

Naprosto ideální ovšem je, když se pes k roletám vůbec nedostane. Pro začátek (dokud si pes na rolety nezvykne) můžete například nechávat rolety vytažené v takové výšce, aby na ně nedoskočil. Ideálně se mu však pokuste zamezit celkový přístup k parapetu i celému oknu. Odstraňte vše, pomocí čehož by mohl na rolety jednoduše vyskočit (například pokud máte přímo pod oknem sedačku či nějaký stolek, který může sloužit jako odrazový můstek).

clanek_003

Věříme, že pokud se budete inspirovat našimi výše uvedenými radami, Váš pes si Vašich nových rolet nebude zbytečně všímat, a nedojde tak k žádné nepříjemnosti. Pokud byste ovšem jakýkoliv problém s roletami museli řešit, neváhejte se obrátit na náš profesionálně vyškolený personál, který Vám se vším ochotně poradí a pomůže. Jsme tu pro Vás k dispozici každý všední den od 8 do 16 hodin.