3 tipy, jak ochránit rolety před Vaší kočkou

clanek_001

Máte nové rolety Den a noc FEXI a nevíte, jak na ně bude reagovat Vaše kočka? Určitě bude nadšená. Její zásah ale zřejmě nepotěší ani Vás, ani rolety. Nemusíte se ale ničeho bát, existuje hned několik způsobů, jak rolety před kočkou chránit. 

Rozhodli jste si pořídit snadno upevnitelné rolety Den a noc FEXI, které budou ve Vašem domě příjemně regulovat světlo, ale zároveň víte, čeho je Vaše kočka někdy schopná? I když jsou naše rolety vyrobeny z kvalitních materiálů, je dobré je před zbytečným poničením chránit. 

Všichni, kdo mají kočku doma, moc dobře vědí, jak dokáže být tento domácí mazlíček vynalézavý a hravý. Obzvlášť takové rolety a šňůrky mohou být pro kočky a koťata velmi lákavé. Vaše rolety by tak snadno mohly utrpět nemalé škody. Nebo ještě hůř, utrpět by mohla také Vaše kočka. Na první pohled poutavý řetízek by pro ni mohl být obzvláště nebezpečný. 

Jak tedy postupovat, pokud jste se rozhodli pořídit praktické okenní rolety FEXI a zároveň máte doma temperamentní kočku? To se vám pokusíme poradit v následujících řádcích. 

Přinášíme vám 3 tipy, jak můžete okenní rolety od FEXI před kočkami snadno ochránit:

  • zabezpečte před kočkou tu nejlákavější část rolet,
  • zabraňte kočce přístup k oknu,
  • dopřejte kočce jiné vyhlídkové místo.

Zabezpečte před kočkou tu nejlákavější část rolet

Prvním krokem, jak můžete přimět kočku, aby nechala rolety být, jsou jistá opatření. Nedejte kočce možnost, aby se z rolet stala hračka. Kočky, a především pak koťata, nejvíce láká ovládací řetízek, který pro ně představuje zdroj zábavy. Pokud tedy nechcete, aby se pro ně stal zdrojem pokušení, jednoduše ho schovejte. 

Řetízek zastrčte vysoko mimo dosah a upevněte jej tak, aby si ho Vaše kočka nevšimla. Vždy používejte kladku, tu ideálně navrtejte na rám okna podobně jako u klasických žaluzií. U Fexi si můžete objednat rolety s kratším řetízkem. Standardně sice není v naší nabídce, ale rádi jeho délku na požádání upravíme. Stačí tento požadavek zadat ve 3. kroku v košíku do poznámek pro prodejce. Díky tomu snadno předejdete přetrženým a jinak poškozeným řetízkům. Dále doporučujeme nepoužívat těžítko, které kočce připomíná hračku. Pokud by k nehodě došlo a nějaký řetízek se vám přetrhl, jednoduše si můžete objednat nový

Jestliže chcete, aby se kočka roletám vyhýbala obloukem, můžete vyzkoušet takzvané odpuzovače koček. Jednou z alternativ je například akustický odpuzovač, který kočku odradí vydáváním velmi vysokých tónů.  Je ovšem příliš vysoký na to, aby ho zachytilo lidské ucho. Vsadit můžete také na sprej s nepříjemným zápachem, který kočky odrazuje. Člověk ho ale nevnímá. 

Zamezte kočce přístup k oknu

Další způsob, jak ochránit své krásné nové rolety před Vaší kočkou, je zamezit k nim přístup. Nemusí to být vždy snadné, ale můžete se o to alespoň pokusit. Umístěte před okno dostatečně těžké a prostorné předměty, například dekorace, květináče nebo knihy, které kočka nemůže odtlačit a zároveň mezi nimi nemůže pohodlně procházet a polehávat. Díky tomu, že nebude u okna dostatek místa, nebude mít potřebu se u něj pohybovat, a tudíž si hrát s roletami a řetízky. 

Dopřejte kočce jiné vyhlídkové místo

Jednou z variant, kterou můžete vyzkoušet, je dopřát Vaší kočce vlastní okno. Zkrátka do jednoho okna rolety neumístit. Zní to možná trochu šíleně, ale domácí kočky se mohou v bytech nudit, a tak se zabavují alespoň sledováním venkovního světa a pozorováním ptáčků na stromech. Umožníte tak kočce, aby alespoň jedno okno v domě zůstalo nezastíněné, a ona díky tomu mohla v klidu posedávat na parapetu a pozorovat okolí. Naučte kočku novému místu třeba tím, že jí před okno bez rolety umístíte pelíšek nebo deku, aby věděla, že má své strategické místo, a cítila se na něm dobře. 

Řešením může být také nechávat vždy jednu roletu vytaženou nahoru a zbytečně tak kočce nedávat důvod na ni útočit ve snaze probít si výhled ven. Není záruka, že si díky tomu přestane všímat zbylých oken. Ty s roletami můžete ochránit podle našich tipů v předchozích bodech. Ale třeba se Vám s těmi čtyřnohými rošťáky podaří dohodnout nebo je to naučíte stejně jako chození na písek. 

Tip na závěr: Zajistěte, aby Vaše kočka měla dostat hraček, se kterými si skutečně vyhraje. Potom nebude mít takovou potřebu vyhledávat jiná zpestření. Zkoušejte hračky pravidelně obměňovat tak, aby představovaly neustále novou formu zábavy.