Jak vytvořit dům plný harmonie a klidu

Domov by měl být pro každého z nás místem, kde se budeme cítit komfortně, příjemně a zkrátka lépe než kdekoliv jinde. Jak takový harmonický a klidný domov vytvořit a jak nám v tom mohou pomoci rolety Fexi?

To, jak byste si měli harmonický domov ideálně zařídit, je především otázkou Vašeho osobního vkusu. Nelze nikomu říkat, že se zaručeně bude cítit příjemně v malém domku na venkově, pokud ho naplňuje štěstím ruch velkoměsta. A stejně tak je to i s vybavením a zařízením Vašeho domova. Vždy tedy dejte především na svůj osobní vkus a pocity. 

clanek_001

Harmonický domov plný pohody

Každý z nás zpravidla touží po něčem maličko jiném. Někdo si zakládá na čisté a dokonale upravené domácnosti, zatímco druhému několik drobků na zemi nevadí a představa každodenního úklidu ho stresuje. Stejně tak někdo preferuje jednoduchý a minimalistický interiér a někdo jiný zase interiér plný dekorací a vzpomínkových předmětů. Na to, jak vytvořit harmonický domov, zkrátka neexistuje univerzální návod

Důležité je vždy především to, abyste se u sebe doma cítili šťastní Vy sami. A že to u Vás doma zrovna nevypadá dle nejnovějších trendů? To rozhodně ničemu nevadí. 

Existuje však několik aspektů, které k vytvoření šťastného interiéru napomáhají. Jedná se například o psychologii barev či dostatek denního světla v interiéru. A jelikož je to právě náš domov, kde trávíme většinu volného, a někdo dokonce i pracovního, času, je třeba na tyto aspekty nezapomínat. 

clanek_002

Psychologie barev a jejich kombinace v interiéru

I když se to na první pohled nezdá, jednotlivé barvy a jejich odstíny dokáží naši psychiku ovlivnit mnohem více, než byste si možná mysleli. Právě psychologie barev je proto při výběru vhodných barev do interiéru Vašeho domova skutečně důležitá. 

  • Žlutá – osvobozuje, přináší uvolnění, povzbuzuje, navozuje pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíjí energií a je spojena s představou tepla, bohatství, zlata a úrody
  • Světle zelená – i když ji většina vnímá přirozeně, někdy může působit i jedovatě, je spojena s představou ticha, klidu, harmonie a přírody
  • Tmavě zelená – uklidňuje a chrání, je přátelská, navozuje pocit bezpečí a naděje
  • Modrá – symbolizuje klid, důvěru a stálost přetrvávající na věky
  • Červená – je energická, vzrušující, vášnivá až náruživá, je spojována s představami ohně, krve, nebezpečí a lásky
  • Fialová – je velmi osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost i pokoru
  • Růžová – symbolizuje především lásku, náklonnost a oddanost, je to barva něhy, jemnosti a oddanosti
  • Meruňková – obnovuje, oživuje, stimuluje a může pomoci rozpustit a odstranit emocionální blokády
  • Šedá – netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory, neutralitou, hranicí mezi prostory
  • Bílá – je velmi často spojována s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody a nových začátků
  • Černá – i když byla v minulosti považována za barvu smrti, v moderním designu je čím dál více oblíbená pro svoji nadčasovost a eleganci
  • Zlatá – symbolizuje pocit zářícího štěstí, luxusu, elegance a přepychu

Působení odstínů 

Kromě konkrétních barev na nás jistým způsobem působí také jejich odstíny a sytosti. Co tedy evokují například tmavé barvy, pastelové odstíny či kontrastní kombinace?

Tmavé odstíny evokují rezervovanost, značí vážnost a přísnost. Naopak světlé barvy vzbuzují dojem otevřenosti, svěžesti, hravosti a pocitově omlazují.

Pastelové odstíny pak vyjadřují jakousi neutralitu. Oproti tomu kontrastní kombinace působí živě, dynamicky a efektivně. 

Kombinace barev v interiéru

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet i na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého prostoru byl co nejlepší.

Právě z toho důvodu existuje velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete zaručeně nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_003

Dostatek světla v interiéru

K harmonickému interiéru velkou měrou napomáhá také světlo. V temném a ponurém prostoru se můžete cítit komfortně jen stěží. A právě s vytvořením ideálních světelných podmínek u Vás doma Vám mohou kromě umělého osvětlení v podobě lustrů, lampiček a svíček pomoci také námi nabízené rolety Den a noc Fexi

Rolety Den a noc Fexi nejen, že vytváří v interiéru přesně takové světlo, které chcete, ale zároveň také představují nadčasový doplněk, který se díky pestré škále nabízených barev skvěle hodí do každého interiéru.

Rolety Den a noc Fexi představují minimalistickou a elegantní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. 

Jestliže jste se tedy již rozhodli, že právě rolety Den a noc Fexi budou u Vás doma regulovat světlo, pojďme se nyní společně podívat na to, jaký odstín můžete zvolit.

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý.

clanek_004

Jakou barvu rolet zvolit do konkrétních místností?

A pokud je řeč o barvách a zastínění, jaký ideálně zvolit odstín pro nově vybrané rolety Fexi? Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

  • Kam se hodí světlejší rolety?

    Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

    Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka rovněž nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

  • Kam se hodí tmavší rolety? 

    Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat.

    A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemné regulaci denního světla a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

Pokud si ovšem nejste jisti, jaké rolety Den a noc Fexi zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak. Proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe