Jak Vám s výzdobou oken mohou pomoci rolety od Fexi

Hledáte inspiraci na okenní dekorace? Přemýšlíte, jak svá okna ideálně ozdobit? Kromě běžných interiérových doplňků Vám se zkrášlováním oken mohou snadno pomoci také námi nabízené rolety Den a noc od Fexi. 

Způsobů, jak můžete svá okna a prostor okolo nich vyzdobit, je opravdu mnoho. Záleží pouze na Vašem osobním vkusu a na tom, jakým dekoracím či doplňkům dáváte přednost. Kromě toho navíc můžete svá okna doplnit o rolety Fexi, která nejen že představují ideální variantu regulace světla v interiéru, ale rovněž působí jako skvělý interiérový doplněk. 

clanek_002

Jak vyzdobit okna pomocí rolet Fexi

Jednou z variant, jak můžete svá okna prakticky a efektivně vyzdobit, je použití stylových rolet Den a noc od Fexi

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru, který příjemně dotvoří. 

Jakou barvu rolet Fexi vybrat?

Jestliže již víte, že právě rolety Fexi budou těmi pravými, které budou zdobit Vaše okna a budou ve Vašem domě regulovat přicházející světlo, pojďme se společně podívat na to, jakou z pohledu funkčnosti i designu ideálně zvolit barvu, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni. 

Výběr vhodné barvy rolet se odvíjí hned od několika faktorů, které se Vám pokusíme postupně přiblížit.

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

clanek_003

Kam se hodí světlejší rolety?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí tmavší rolety? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_004

Barva rolet Fexi z pohledu designu

Je-li řeč o barvách, je třeba si také uvědomit, že špatně zvolená kombinace barev v interiéru může být nejen nevkusná, ale rovněž může negativně ovlivňovat naši psychiku. Existuje však jednoduchý způsob, jak ve svém domě lze snadno vytvořit vyváženou paletu barev. Jedná se o pravidlo 60-30-10. Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva nebo textura a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_005

Interiérové dekorace

Dále můžete svá okna kromě námi nabízených rolet Fexi vyzdobit také pomocí nejrůznějších bytových dekorací, jako jsou například svícny, svíčky, lucerny, fotorámečky či nejrůznější sošky

Skvěle na oknech vypadají také různá světýlka, která v interiéru vytvoří jedinečnou světelnou atmosféru

Dekorace dle ročního období 

Kromě dekorací, které na oknech můžete mít celý rok, rozhodně nezapomínejte také na doplňky vhodné pro určitá roční období. Právě například velikonoční, vánoční či podzimní dekorace perfektně zútulní nejen Vaše okna, ale i celý interiér a perfektně dotvoří atmosféru daného období. 

Květiny na parapet

Skvěle Vaše okna mohou zdobit také květiny. Kromě toho, že zelená barva uklidňuje a navozuje pocit pohody, rostliny vnesou do místnosti život a dodají jí nový rozměr. V místnosti, kde jsou navíc živé květiny, se Vám bude mnohem lépe relaxovat a odpočívat

Nějakou tu rostlinu byste si tak na své okno rozhodně měli pořídit.