Jak opravit ovládací mechanismus rolet Den a noc?

Blíží se noc a Vy chcete ve své ložnici vytvořit ideální podmínky pro spánek zatemněním rolet, když najednou zjistíte, že externí navíječ rolet Den a noc od Fexi nefunguje? Nezoufejte, nemusí se hned jednat o jeho nevratné poškození. Co může být příčinou nefunkčního ovládacího mechanismu, a jak ho případně svépomocí opravit? To si můžete přečíst v následujícím článku. 

Těší nás, že jste si k regulaci a ovládání světla ve svém domě zvolili právě námi nabízené rolety Den a noc Fexi. Naopak je nám velice líto, pokud máte s našimi roletami jakékoliv potíže. Pokud se tedy i Vám stalo, že externí navíječ rolet Den a noc od Fexi náhle přestal fungovat, pokuste se najít řešení v námi níže uvedených bodech nebo se na nás neváhejte kdykoliv obrátit. Jsme tu pro Vás a se vším se Vám pokusíme poradit tak, abyste byli s našimi roletami maximálně spokojeni. Společně jistě najdeme řešení, a Vy si tak své rolety budete moci opět naplno užívat. 

 

clanek_001

Než se pustíme do dnešního tématu, je dobré si připomenout, že rolety Den a noc od Fexi představují ideální variantu zastínění, která do interiéru propouští dostatek denního světla, příjemně reguluje sluneční svit a zároveň se během chvilky dá úplně zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru. Jedná se zkrátka o nadčasový, elegantní, funkční a jednoduchý způsob regulace světla v interiéru za velmi příznivé ceny.  

clanek_002

V jakých případech se navíječ nejčastěji zasekává?

Ještě předtím, než se společně podíváme na to, jak lze nefunkční navíječ snadno opravit, Vám přiblížíme nejběžnější příčiny, které mohou za poruchami ovládacího systému stát. 

K nefunkčnosti ovládacího mechanismu může dojít neopatrnou nebo hrubou manipulací. Je proto třeba s roletami Fexi zacházet skutečně opatrně a obzvlášť pozor je třeba si dávat na ovládací řetízek, který se může snadno přetrhnout. Za příčinu nefunkčního externího navíječe rolet můžeme však považovat i zkroucený, opotřebený či jinak poničený ovládací řetízek

Velmi častým důvodem nefunkčnosti bývá také napinací kladka, která se odlepí z rámu okna. 

Další příčinou může být rovněž malý předmět, který se omylem do systému dostal a nyní ho blokuje. 

Jak správně opravit zaseknutý externí navíječ rolet?

Oprava externího navíječe může představovat jednoduchý, nebo naopak relativně obtížný úkol. Vše samozřejmě závisí především na chybě, která nefunkčnost způsobila. Někdy lze vše vyřešit během několika minut. Věříme, že právě to bude Váš případ.

Abyste však přesně zjistili, jak roletový navíječ opravit, musíte nejprve správně lokalizovat poruchu. K tomu bude zapotřebí mít k celému systému co nejlepší přístup. MAXI kazetu tak budete muset nejprve rozšroubovat. K tomuto kroku přistupujte velmi zodpovědně a opatrně, ať nedojde k poničení či znehodnocení jednotlivých částí. Posloužit by Vám k tomu měl klasický šroubovák, který máme všichni doma. Rozhodně nebudete potřebovat nějaké extra nářadí.

Pokud chybu nefunkčního navíječe představuje jakkoliv zničený ovládací řetízek (například přetržení řetízku), můžete si ho snadno v požadovaných barvách a rozměrech přiobjednat. Následně pak stačí tento ovládací řetízek vyměnit a vše bude zase bez problémů fungovat. (Na našich stránkách si kromě ovládacího řetízku samozřejmě můžete dokoupit i další drobné komponenty k roletám – například těžítko na ovládací řetízek.)

Občas ovšem stačí řetízek pouze narovnat, pokud došlo k jeho překroucení a není třeba si nový ovládací řetízek objednávat.

Jestliže se navíječ zasekl v důsledku nežádoucího předmětu, který se do systému dostal, šetrně ho odstraňte. Následně se podívejte, o jaký předmět se jedná, a jak se do ovládacího systému mohl dostat. Zjistěte, zda se například nejedná o nějakou ulomenou část mechanismu. 

V případě, že za nefunkčností ovládacího mechanismu stojí odlepená napinací kladka, můžete na rám okna jednoduše přilepit novou (před instalací nové kladky je potřeba odmastit okna i kladku). Pokud navíc chcete budoucímu odlepení kladky předejít, ovládací řetízek vždy tahajte směrem dolů (nikdy ne přes kladku). Je však zřejmé, že například při umývání oken může dojít k uvolnění kladky – poté stačí vzít jakoukoliv lepší oboustranou lepicí pásku a přilepit kladku znovu na okno (pro ještě lepší upevnění lze kladku přivrtat).

Co dělat s navíječem, který nejde opravit?

Důkladně jste zkontrolovali všechny možnosti, ale stále si nevíte rady, jak externí navíječ opravit? V takovém případě bude nejideálnějším řešením, pokud nás kontaktujete a s naším odborně proškoleným personálem telefonicky vše proberete. Jsme tu pro Vás k dispozici každý všední den od 8 do 16 hodin. Případně nám také pomocí e-mailu můžete zaslat fotografie či videa, na kterých bude závada dobře viditelná. V následném telefonátu můžete na tento e-mail odkázat, a zjednodušit tak práci našich operátorů, kteří Vám budou moci lépe vyhodnotit situaci a poradit Vám.

clanek_003

I když se maximálně snažíme o to, aby námi nabízené rolety byly co nejkvalitnější a nejpreciznější, může výjimečně dojít k různým reklamacím. V takovém případě se samozřejmě snažíme udělat to nejlepší pro Vaši spokojenost a zajistit, abyste se k nám rádi vraceli i v budoucnu. Věříme, že to však nebude případ Vašeho problému s externím navíječem, který půjde snadno vyřešit.

Jestliže máte zároveň k našim roletám a jejich funkci jakékoliv výhrady, jistě nám je sdělte například pomocí našeho kontaktního formuláře. Konstruktivní kritiku velmi oceníme a budeme ji brát jako skvělý podnět k tomu, co nadále zlepšovat, abychom se i nadále mohli považovat za jedničku na českém trhu s roletami.