Jak maximalizovat přirozené světlo ve Vašem domově

Vlastně už od podzimní rovnodennosti se noci prodlužují. Už od půlky listopadu je to dost vidět – za tmy do práce, za tmy z práce. V době, kdy je Home Office standardem, je tedy na místě popřemýšlet, jak co nejlépe využít přirozené denní světlo, a zvolit třeba vhodnou stínicí techniku.

prirozene_svetlo-01

Barva stěn

Barva stěn je velmi důležitá. Místnosti vymalované tmavě modrou nebo fialovou budou stále působit temně a ponuře, a to bez ohledu na to, kolik slunečního světla se do místností dostane. Vybírejte barvy stěn světlé a neutrální. Zvolte odstíny, které lépe odrážejí světlo, jako je špinavě bílá, světle modrá nebo žlutá. Tyto odstíny mohou pomoci odrážet přirozené osvětlení a zároveň působí otevřeněji.

Nezapomeňte na strop. Nechte ho jednoduchý a vymalujte ho prostě na bílo. Pokud je Váš domov nový, pravděpodobně nebudete muset měnit původní nátěr. Pokud jste trochu ambicióznější, vsaďte na barvu o jeden odstín světlejší, než jsou Vaše stěny; to vytvoří iluzi vyšších stropů a tím prostornější místnosti.

Zrcadlo, zrcadlo…

Nemusíte mít doma rovnou kouzelné zrcadlo, aby byl Váš domov jako z pohádky. Chcete-li ale využít denní světlo na maximum, věnujte zrcadlům pozornost, kterou si zaslouží. Umí totiž ukázat nejen, kdo jste na světě nejkrásnější, ale také výrazně prosvětlí a zvětší celou místnost.

Zrcadla jsou rychlým řešením problémů s temnou místností. Díky strategickému umístění mohou snadno zdvojnásobit vnímanou velikost místnosti. Je to trik, který používají restaurace a obchody, aby vypadaly větší a otevřenější. Například zrcadlo umístěné naproti oknu podobné velikosti odrazí přirozené osvětlení v místnosti.

Ještě lepší je, když je vedle okna další zrcadlo, které ho odrazí ještě dále. Zrcadlo umístěné na konci tmavé chodby pomůže světlu cestovat nahoru a dolů po chodbě, čímž eliminuje potřebu drahého stropního osvětlení.

Tento trik používali už stavitelé pyramid, stejně jako o tisíce let později egyptologové, snažící se odhalit jejich tajemství, ukrytá v dlouhých neosvětlených chodbách. Soustavou zrcadel vedli světlo překvapivě daleko do útrob královských hrobek. 

Okna – to hlavní pro přirozené světlo

Výběr typu okna, velikosti, orientace ve světových stranách, volba vhodných rolet či žaluzií, to vše může podpořit nebo naopak narušit přirozené osvětlení v místnosti. Největší chybou, kterou lidé dělají, je používání tradičních (pokud rovnou neřekneme zastaralých) stínicích systémů. Ano, máme na mysli zejména závěsy a neprůsvitné staré rolety

Dlouhé, silné závěsy totiž zaručeně blokují venkovní přirozené světlo a odkazují obyvatele bytu na umělé osvětlení. Navíc samy působí v místnosti temně a depresivně. Místo toho byste měli prozkoumat mnoho dalších možností pro moderní způsoby stínění, které Vám pomohou rozjasnit Váš domov, aniž byste obětovali své soukromí.

Jedním z nejúspěšnějších stínicích systémů jsou rolety Den a noc. Jsou výsledkem dlouholetého sbírání zkušeností s klasickými textilními roletami a vodorovnými žaluziemi. Přebírají všechny jejich výhody, jako je:

  • Plynulá regulace světla
  • Pohodlné ovládání
  • Jednoduchý mechanismus
  • Možnost mít elektrické ovládání
  • Atd.

Naopak za sebou zanechávají známé nevýhody obou systémů, jako je:

  • Akumulace a sálání tepla (kovové žaluzie)
  • Množství ovládacích prvků (horizontální žaluzie)
  • Naprostá neprůchodnost světla (látkové rolety)
  • Obtížná demontáž (rolety i žaluzie)
  • Atd.

Rolety Den a noc mají příhodný název. Lze je totiž nastavit na režim „Den“, kdy i při plně zatažené roletě máte vlastně polovinu okna slunci přístupnou a průhlednou. Ovšem při potřebě zatemnění stačí jen krátké zatažení za řetízek a je tu režim „Noc“ – oslňující slunce nemá kudy do bytu pronikat, případně večer při rozsvíceném umělém osvětlení není do bytu z ulice vidět.

Pokud chcete o roletách Den a noc vědět více, přečtěte si náš článek Co jsou rolety Den a noc.

Prach je vrah

I když používáte rozumné způsoby stínění, které dovolují takové nastavení, aby sice zabránily oslňování, ale přesto dovolují průchod dostatečného množství světla, musíte se o ně starat. Zejména zajistěte, aby se neusazoval v místnosti prach.

prirozene_svetlo-03

Jednou ze záludných příčin slabě osvětlených místností je nahromaděný prach, který ztěžuje odraz přirozeného světla od povrchů předmětů v místnosti. Udržovat pokoj čistý a dobře odprášený pomůže, ale utírání prachu pochopitelně není pro zaneprázdněnou rodinu hlavní prioritou. 

Výhodou rolet Den a noc je to, že mají antistatickou úpravu, která usazování prachu aktivně brání. Používáním rolet se prach také samovolně oklepává. Samotná roleta tvoří celkem účinnou bariéru ve volném přístupu prachu do místnosti.

Přesto ale doporučujeme prach pravidelně odstraňovat. Nejen kvůli osvětlení a pěknému vzhledu bytu, ale například i ze zdravotních důvodů. Alergici jistě vědí, o čem je řeč. Prach je vítaným úkrytem různých roztočů a patogenních organismů. Později přibude nevítaný hmyz, a problémů přibývá.

O tom, jak velkým problémem může být takový prach, vědí dokonce i v NASA. Jejich vesmírné vozítko Opportunity je snad jejich nejúspěšnější projekt. Plánovaná doba jeho životnosti byla 90 dní, po které mělo zkoumat povrch Marsu. Mise se ale protáhla na celých 15 let a Opportunity nalezlo důkaz, že na Marsu je voda. Co ale ukončilo jeho misi? Prach!

Na slunečních kolektorech vozítka se usadilo tolik prachu, že slunce už nedokázalo dodat dostatek energie a vozítko znehybnělo. Řekli bychom, že když vývoj tak drahého samohybného robota a autonomní pokročilé laboratoře spolkne milióny dolarů, a jeho doprava na Mars ještě mnohem více, stálo by za úvahu vymyslet něco, co by prach z kolektorů odstranilo. Nicméně v současnosti čelí stejnému problému s prachem další vozítko – sonda InSight.

Výzdoba

Maximalizace přirozeného světla může být stejně jednoduchá jako úprava Vašeho interiéru. Dobrým pravidlem je, aby Vaše schéma zdobení bylo neutrální a světlé, aby se sluneční světlo dostalo do všech koutů místnosti. To neznamená, že pokoje musí vypadat jako nemocnice – k oživení pokojů můžete použít zábavné vzorované prvky.

Například:

  1. Přelakujte skříňky neutrálními barvami a přidejte světlé knoflíky a madla, nebo skříňky osaďte čirými tabulemi skla.
  2. Vyhněte se těžkému tmavému dřevěnému nábytku, abyste předešli tmavým stínům a rohům. Díky menšímu nábytku, jako jsou sedátka a užší konferenční stolky, bude místnost vypadat otevřeněji a světleji.
  3. Používejte neutrální ložní prádlo a kontrast zařiďte barevnými polštáři, přehozy a obrazy.
  4. Přizpůsobte svůj domov pro minimalistický vzhled. Světlo se bude moci odrážet od lesklých pracovních desek, ledniček a stolů.

Rychlé a snadné tipy pro maximalizaci světla

  • Vyberte si leštěné světlé dřevěné podlahy nebo světlý koberec.
  • Nenechte nábytek blokovat světlo z oken.
  • Vyměňte kuchyňské a koupelnové vybavení za lesklé, nerezové, aby odráželo více světla.
  • Čistěte okna efektivně a pravidelně.
  • Používejte správnou stínicí techniku efektivním způsobem. Například rolety Den a noc.