Jak dosáhnout minimalistického vzhledu oken

Minimalismus, čistá linie, jednoduchost, vzdušnost, pohoda a pocit štěstí. Právě tak může vypadat i Váš dům. Jak vytvořit minimalistický interiér, ve kterém se budete cítit skutečně spokojeně, a jak Vám k tomu mohou pomoci rolety Fexi

minimalisticky_vzhled_oken_01

Minimalismus v interiéru

Minimalismus je oblíbeným uměleckým směrem, který už téměř šedesát let využívají nejen umělci, ale právě také architekti a interiérový designéři. Jeho největším lákadlem pro využití v interiéru je bezpochyby jeho prostota, střídmost materiálů, čistota linií a vzdušnost, které do prostoru vnáší.

Důvodů, proč si lidé tento styl tak moc oblíbili, je hned několik. V praktickém životě minimalismus ocení především ti z Vás, kteří nemají rádi místnosti přecpané dekoracemi, nekonečné utírání usazeného prachu ve špatně dostupných místech a neustálé vyhýbání se věcem a nábytku v bytech s menší rozlohou. Minimalistický interiér je zkrátka ideální pro všechny, kteří dávají přednost vzdušnosti před přeplněností.

Hygge – život plný štěstí

Kromě minimalismu se čím dál častěji můžete setkat také s pojmem hygge. Co si pod termínem hygge představit, co nám do života přináší a jak ho můžete vnést do svého domova i Vy? 

Životní styl hygge je trend, který má kořeny ve Skandinávii. Přesněji řečeno toto slovo pochází původně z norštiny. Dnes je však úzce spjato především s dánskou životní kulturou, neboť právě v Dánsku se intenzivně žije ve stylu hygge. Možná právě proto se Dánové řadí mezi nejšťastnější obyvatele naší planety.

Za severským slovem hygge (vyslovujeme: „hú-ga“) se skrývá podmanivá esence hřejivosti, útulnosti, uvolněnosti, ležérnosti a spokojenosti. Hygge dotváří maximálně příjemné prostředí domova, které je často zařízeno ve striktně minimalistickém stylu. Když tedy někdo hovoří o hygge stylu, má na mysli pocit útulnosti, důvěrnosti, bezpečí a tepla

Hygge je však více než jen pouhý trend současné doby. Je to spíše způsob života, který jde ruku v ruce s pocitem štěstí během všedních dní. Největším specifikem tohoto životního stylu je pozitivní nálada a pohoda. Ten, kdo žije hygge, si umí užívat života a umí si vychutnat všechny jednotlivé okamžiky i zážitky, ať už jde o velké věci nebo o pouhé detaily.

Charakteristika hygge životního stylu

Hygge v podstatě zahrnuje vše, co se týká příjemných pocitů. Může to být odpolední šálek horké a voňavé kávy, příjemný večer s přáteli, dechberoucí okamžiky na vysněné dovolené nebo jedinečné chvilky, kdy se na chvíli ponoříte sami do sebe, a prostě si jen tak užíváte života. 

K hygge stylu patří třeba i oblíbené filmy, útulná atmosféra v pohodlném domácím oblečení nebo například bytové dekorace, které v nás vzbuzují příjemné pocity. Zkrátka vše, co v nás vyvolává pocit skutečného štěstí, lze nazvat hygge.

minimalisticky_vzhled_oken_02

Hygge u Vás doma

K tomu, abyste si doma vytvořili pravou atmosféru hygge, toho příliš nepotřebujete. 

K navození domáckého pocitu pohody postačí i jen několik málo věcí. Mezi nimi by však rozhodně případě neměly chybět například svíčky, které svým jasným světlem zútulní každý prostor. O příjemný pocit se pak jednoduše postarají také heboučké deky a přehozy, které vysloveně lákají k zachumlání a Vaše dny zpříjemní obzvláště během chladnějších měsíců. 

Hygge vybavení bytu

Hygge je absolutním trendem i v oblasti dekorací a bytového designu. Což rozhodně není žádným překvapením. Bydlení je v Dánsku nedílnou a velmi důležitou součástí životního stylu.

K útulné atmosféře přispívá především nostalgicky působící styl, jako je především ten klasický venkovský. Pro tuto kulturu bydlení je charakteristická spousta světlého dřeva, nepřímé osvětlení a jemné přírodní barvy.

Jednotlivé kusy nábytku ve venkovském stylu nebo dekorační předměty působí po boku moderního zařízení obzvlášť útulně. Díky tomu může tento idylický styl, který je úzce propojen s blahodárnou přírodou, přetvořit i dříve chladně působící bytové prostory či venkovská stavení na skutečnou oázu klidu a štěstí.

Jak pracovat s barvami a textiliemi v interiéru?

Bavíme-li se o harmonickém interiéru, který pro Vás bude tím pravým domovem, je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých barev a textur, které mohou naše pocity ovlivnit daleko více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Špatně zvolená kombinace barev v interiéru může být nejen nevkusná, ale také může negativně ovlivňovat naši psychiku. Existuje však jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou paletu barev. Jedná se o pravidlo 60-30-10. Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva nebo textura a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

Jak kombinovat jednotlivé barvy?

Jednotlivé barvy, které se rozhodnete kombinovat, vybírejte vždy podle vlastní preference, avšak s citem. Jelikož vybíráte barvy, ve kterých budete žít především Vy sami, nenechte se příliš ovlivnit svým okolím, ale dejte na vlastní pocit.

Nejjednodušší metodou výběru je jednoduché barevné schéma založené na takzvaném kole barev, což je užitečný nástroj pro míchání nejrůznějších odstínů barev. Zvolit můžete buď barvy, které leží naproti sobě (kombinace teplého a studeného odstínu), nebo tři barvy ležící vedle sebe (například modrozelenou, zelenou a žlutozelenou).

Další variantou je monochromatická barevnost, tedy jedna barva uplatněná v několika tónech (světlá, tmavší, nejtmavší). To nejlépe funguje s neutrálními barvami, jako jsou například šedá, krémová, béžová či bílá. Pokud jako dominantní barvu vyberete jejich světlejší odstíny, daný prostor tím perfektně prosvětlíte, čímž ho rovněž i opticky zvětšíte. To bezpochyby oceníte především u menších prostorů.

Proč jsou rolety Den a noc od Fexi pro minimalistický vzhled interiéru ideální?

A jestliže jste se i Vy rozhodli interiér svého domu zařídit spíše v minimalistickém stylu, námi nabízené rolety Fexi Vám k tomu mohou snadno pomoci. 

Rolety Den a noc od Fexi představují elegantní, nadčasovou, minimalistickou a decentní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Jakou barvu rolet vybrat?

Jestliže již víte, že právě rolety Fexi budou těmi pravými, které budou ve Vašem domě regulovat přicházející světlo, pojďme se společně podívat na to, jakou ideálně zvolit barvu, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni. 

Výběr vhodné barvy rolet se odvíjí hned od několika faktorů, které se Vám pokusíme postupně přiblížit.

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Jakou látku rolet zvolit do konkrétních místností?

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí rolety se světlejšími látkami?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí rolety s tmavšími látkami? 

Naopak blackout látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

minimalisticky_vzhled_oken_03

Ať už tedy toužíte po striktně minimalistickém interiéru, nebo dáváte přednost spíše životnímu stylu hygge, rolety Fexi jsou tou pravou volbu pro všechny.