Industriální styl bydlení: Jak ho vnést do našeho domova?

Zařizujete si nové bydlení, či jste to současné právě zrekonstruovali a váháte, v jakém stylu si ho zařídit? Co zkusit vsadit na industriální styl? Tedy styl, který se vyznačuje všudypřítomným betonem, ocelí, hrubými neopracovanými zdmi, cihlami, kameny, a ve kterém na vás dýchne atmosféra starých továren. A i když není tento styl pro každého, své příznivce si jistě najde. 

Pokud i Vy zvažujete, že by mohl být industriální styl tím pravým i pro Váš domov, přinášíme Vám několik tipů, jak si doma vykouzlit to pravé industriální prostředí. Navíc Vám také povíme, jak Vám v tom mohou pomoci námi nabízené rolety Fexi.

clanek_001

Co je to industriální styl?

Industriální styl představuje nevšední styl bydlení, který na první pohled připomíná staré tovární haly a další podobné průmyslové prostory

Industriální styl milují spíše mladší generace, a především pak muži. Pokud máte naopak rádi spíše romantická prostředí plná nadýchaných polštářků, dek a pastelových odstínů, nebude zřejmě industriální styl nic pro Vás. 

Čím se industriální styl vyznačuje?

Industriální styl se perfektně hodí do větších prostor, kde nejsou žádné zbytečné příčky a zdi a oddělená je pouze koupelna či ložnice. Ideální industriální prostor vytvoříte v interiéru s mnoha okny a vysokými stropy

Industriální styl je charakteristický přiznanými materiály. Všudypřítomná ocel, beton, hrubé zdi, odkryté cihly a kameny jsou jedním ze základních znaků tohoto stylu. 

Do takových prostor pak stačí pouze zasadit vhodné kusy nábytku či efektní světla a industriální bydlení je hotové.

Rovněž se v industriálním stylu nebojte kombinovat staré kousky s těmi novými

clanek_002

Jak si zařídit industriální bydlení?

A jak si tedy zařídit industriální styl bydlení i u nás doma?

Industriálně zařízené interiéry se vyznačují především minimalistickou jednoduchostí. Velmi typické jsou pro ně čisté rovné linie, vzdušný prostor a minimum nábytku i dekorací. Všechny hrany jsou perfektně ostré a stůl by měl být ideálně z mohutného masivu. V industriálním interiéru mohou být rovněž nápaditým způsobem zakomponované například plechové šatní skříně, štafle, otevřené police či kartotéky. Vždy však myslete na to, že veškeré zařízení, které do industriálního interiéru zvolíte, by mělo vypadat, jako by už bylo používáno pár let.

Nejlepší kombinací je propojení studeného kovu a teplého dřeva.

Vsaďte na otevřený prostor

Pokud toužíte po industriálním bydlení, dávejte přednost otevřeným, vzdušným a velkým prostorům. Řešením může být také vybourání příček a spojení dvou místností v jednu. Například tedy jídelny a kuchyně či kuchyně a obýváku. 

Využívejte více textur

Jednou z dalších nezbytností industriálního designu je bohatá barevná paleta, která v sobě kombinuje především neutrální hnědou, bílou, šedou a černou. Stejně tak nezapomínejte na nejrůznější textury, které hrají velmi důležitou roli. Například takové hladké kovové povrchy v kombinaci s neopracovaným dřevem a surovými cihlami vypadají naprosto fantasticky. 

Kombinujte kov a dřevo

Jak už bylo zmíněno, jedním ze základních znaků industriálního stylu je kombinace textur. Ten nejvíce efektivní kontrast pak dokáže vytvořit duo studeného kovu a hřejivého dřeva. Pokud i Vy toužíte po industriálním interiéru, tako kombinace ja naprostý základ.

Nepřehánějte to s dekoracemi

Oproti životnímu stylu hygge je industriální styl založen na čisté, jednoduché linii bez zbytečných dekorací a doplňků. Industriální prostor by měl působit uklizeně, surově, vzdušně až chladně. Roztomilé polštářky, spousty rámečků, drobné vázičky a poličky plné pastelových dekorací zkrátka do industriálního interiéru opravdu nepatří. 

Chybu však rozhodně neuděláte, pokud vsadíte na nějaké velké fotoplátno v černobílém provedení. Naprosto ideální je abstraktní umění, fotografie či grafiky. Dalšími vhodnými doplňky jsou keramické květináče, kovové nádoby, věšáky, plechové cedule či staré dřevěné bedny. Skvělým prvkem jsou bezesporu také velké nástěnné hodiny nebo zrcadla. 

Nezapomínejte na osvětlení

Velmi důležitým faktorem v industriálním interiéru tvoří samozřejmě i světla. K industriálnímu interiéru se nejlépe hodí staré tovární lampy, podlahové reflektory, různé lucerny a petrolejové lampy.

Skvěle Vám ovšem mohou v industriálním interiéru posloužit také rolety Den a noc od Fexi

clanek_003

Rolety Fexi jsou ideální do industriálních interiérů

A pokud jste se i Vy rozhodli interiér svého domu zařídit v industriálním stylu, námi nabízené rolety Fexi Vám k tomu mohou skvěle pomoci. 

Rolety Den a noc od Fexi představují elegantní, nadčasovou, minimalistickou a decentní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru.

 clanek_004

Jakou barvu rolet Fexi vybrat?

Jestliže již víte, že právě rolety Fexi budou těmi pravými, které budou ve Vašem industriálním domově regulovat přicházející světlo, pojďme se společně podívat na to, jakou ideálně zvolit barvu, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni. 

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Industriální rolety Den a noc od Fexi

A jakou barvu rolet vybrat, aby v industriálním prostoru působily co nejlépe? Jak už bylo výše zmíněno, do industriálních interiérů se nejvíce hodí neutrální barvy, jako jsou například šedá, bílá, béžová či černá. Pokud tedy zvolíte rolety v těch barvách, chybu rozhodně neuděláte. 

A pokud byste si během výběru nových rolet do Vašeho industriálního interiéru náhodou nebyli s čímkoliv jistí, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Rádi Vám se vším poradíme.