Domov na vánoční svátky

Stejně tak, jako byl netradiční celý rok 2021, tak zřejmě tak úplně nebudou tradiční ani letošní Vánoce. To ovšem rozhodně neznamená, že si je nemůžeme pořádně užít. Právě naopak. Vyzdobte svůj dům vánočními ozdobami, provoňte ho delikátním cukrovím a společně s Vašimi nejbližšími si užijte nadcházející Vánoce naplno.

Jsou to již druhé Vánoce, které se neponesou v příliš tradičním duchu. I přesto by byla škoda se o tyto krásné svátky připravit. Jak si tedy můžete snadno a jednoduše vyčarovat tu pravou sváteční atmosféru i u sebe doma? Jak Vám s tím mohou pomoci rolety Den a noc od Fexi? A na koho bychom neměli během Vánoc obzvláště zapomínat? To vše si můžete přečíst v nadcházejícím článku. 

clanek_001

Něco málo o Vánocích

Ozdobený stromeček, veselé koledy, krásné dárky a lahodné cukroví. Právě tak by se daly charakterizovat tradiční Vánoce. Jaký je ovšem původ těchto svátků?

Vánoce jsou oslavou narození Ježíše Krista, a každý rok si tak vlastně připomínáme jeho narozeniny. V dějinách samotného lidstva to byla tak zásadní a převratná událost, že od Kristova narození počítáme náš letopočet. 

Vánoce začínají 25. prosince a končí 11. ledna na Křest Páně. Mnoho křesťanů však slaví Vánoce po staru – tedy až do Hromnic (2. ledna), kdy se slaví svátek Uvedení Páně do chrámu.

Oslavě narození předchází čtyřtýdenní období očekávání a půstu zvané advent. Poslední den adventu se nazývá Štědrý den.

Na Štědrý den se tradičně strojí vánoční stromek a lidé usedají k tradiční štědrovečerní večeři. Večeře ještě spadá do období adventu, proto jídla předkládaná jsou postního charakteru. Většina domácností volí ke štědrovečerní večeři rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Jsou to totiž právě pokrmy z ryb, které představovaly jídlo chudých a apoštolů. Po večeři se tradičně nadělují vánoční dárky.

Štědrý den pak vrcholí nocí narození Páně, kdy se při půlnoční bohoslužbě předčítá evangelijní oddíl z Bible o narození Ježíše Krista a zpívají se koledy. Tou vůbec nejznámější koledou u nás je zřejmě Narodil se Kristus Pán. Velikou zajímavostí je, že samotný text pochází z roku 1505 a od té doby je nezměněn. Tato koleda je tak zvaný hymnus a vždy se při ní stojí. 

Jelikož žijeme na území, kam křesťanství přinesli bratři Cyril a Metoděj před více než tisíci lety, tak i dny od 24. do 26. prosince se u nás slaví jako státní svátky a těžko byste hledali někoho, koho by se Vánoce vůbec nedotkly.

Po Štědrém dnu následuje Boží hod vánoční (tedy 25. prosinec) a druhý svátek vánoční (26. prosinec). Druhý svátek vánoční je svátek sv. Štěpána, kdy bylo tradicí chodit po koledě a navštěvovat příbuzné a známé. 

clanek_002

Domov na vánoční svátky

A jak je možné si i v téhle nelehké době doma vykouzlit jedinečnou vánoční atmosféru? Máme pro Vás pár zajímavých tipů a nápadů.

Vsaďte na vánoční výzdobu

Je to totiž právě jedinečná vánoční výzdoba, která k Vám domů vnese tu nádhernou adventní atmosféru a vyčaruje kouzlo Vánoc. Způsobů, jak můžete svůj dům vánočně vyzdobit, je opravdu mnoho.

Barvou letošních Vánoc je bílá. Pokud se tedy rozhodnete vyzdobit svůj dům právě v tomto odstínu, bude vypadat jako z nejnovějšího časopisu o bytovém designu. Jestliže je však pro Vás symbolem Vánoc červená, zlatá či modrá, tak se rozhodně nebojte zvolit ozdoby právě v těchto tónech. Vánoce by totiž rozhodně neměly být pouze o trendech, ale především o pocitu štěstí. A jestliže u Vás evokuje pocit štěstí vánoční stromeček plný pestrobarevných ozdob, tak hurá do toho.

Pořiďte si světýlka

Tu vůbec nejkrásnější předsváteční atmosféru získává dům vždy po setmění. Hra se světlem totiž dokáže během vteřiny vykouzlit ve Vašem domě jedinečnou vánoční pohodu, ve které se budete cítit skutečně šťastně. Ať už se tedy letos chystáte vyzdobit svůj dům jakkoliv, na světýlka rozhodně nezapomínejte. Kromě klasických světelných řetězů a svítících ozdob můžete navíc vsadit také na světlo svíček či oheň v krbu.

S vytvořením dokonalé atmosféry u Vás doma Vám kromě nejrůznějších světelných zdrojů mohou pomoci také námi nabízené rolety Den a noc od Fexi

Jsou to totiž právě rolety Fexi, které se opravdu velmi snadno ovládají a během chvilky Vám pomohou jakkoliv přizpůsobit světelné podmínky ve Vašem domě. Jednoduše tak vyčarují u Vás doma přesně takovou atmosféru, po které toužíte. Ať už tedy sníte o příjemném přítmí, nebo naopak o prostoru plném světla, s roletami Fexi není nic problém. 

Provoňte svůj dům cukrovím  

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zaručeně dokážete naladit na krásnou vánoční atmosféru, je vůně lahodného cukroví. Cukroví navíc krásně provoní celý Váš dům, a ještě budete mít něco dobrého na zub pro Vás a Vaše blízké. 

A jestliže nepatříte mezi velké pekaře, ale i tak chcete, aby Vám to doma svátečně vonělo, máme pro Vás pár triků. Jedním takovým jsou například nejrůznější vonné svíčky a esenciální oleje, samozřejmě ty kvalitnější, které lépe voní a déle vydrží. Během jejich výběru můžete volit ty s tóny skořice a pomeranče, hřebíčku a muškátového oříšku, borovicového jehličí, santalového dřeva či vánočního Františka.

Pusťte si koledy

Dále si k tomu zdobení interiéru a pečení cukroví můžete pustit vánoční koledy, které Vám zaručeně zvednou náladu a rozveselí celý Váš dům.

Tradičně můžeme v období okolo Vánoc slyšet koledy snad úplně všude. Hrají je obchodní centra, znějí v rádiích, zpívají je sbory na koncertech v kostelech nebo například i děti na školních besídkách. Jsou dokonalým symbolem pohodových vánočních svátků a často je zpívá celá rodina u vánočního stromečku na Štědrý den. Kde se ovšem koledy vlastně vzaly?

Než se tedy příště pustíte do zpívání těch nejznámějších českých koled, podívejte se, kam až sahá jejich tradice a kořeny. 

Samotné slovo koleda původně označovalo píseň s náboženskou tematikou, kterou děti zpívaly během několika svátků, když obcházely domy a koledovaly si výslužku. Konkrétně se tedy jednalo o Vánoce, Tři krále, den sv. Řehoře a Velikonoce. Koleda je původně z latinského slova calendae, neboli první den v měsíci. Pohanští Slované tímto slovem označovali slavnosti spojené se zimním slunovratem. 

Autorem první koledy je dle legendy František z Assisi, takže tradice koled sahá až do 13. století. 

Zachumlejte se

Pro většinu z nás jsou symbolem Vánoc rovněž pohádky, u kterých společně s našimi nejbližšími ležíme zachumlaní do deky na pohovce v obýváku. Za další nezbytnost, která perfektně dotvoří vánoční atmosféru, lze tedy bezpochyby považovat velké množství polštářů, kožešin a samozřejmě měkoučkých dek.

Vytvořte si zkrátka doma i Vy takové menší vánoční pohodové hnízdo. Deky navíc budou vypadat velmi efektně, když je jen tak ledabyle naaranžujete přes pohovku nebo zavěsíte na přírodní žebřík.

clanek_003

Fexi pomáhá nejen na Vánoce

A i když jsou Vánoce pro většinu z nás tím nejkrásnějším okamžikem z celého roku, jiní to štěstí bohužel nemají. Ne každý totiž má tu možnost trávit Vánoce ve zdraví u sebe doma v kruhu svých nejbližších. 

My ve Fexi věříme, že jakákoliv pomoc se počítá, a proto z každé objednávky věnujeme příspěvek Mobilnímu hospici Ondrášek. A to nejen na Vánoce, ale rovnou po celý rok.

Mobilní hospic Ondrášek pomáhá těm, kteří jsou nevyléčitelně nemocní či příliš zestárli a vědí, že konec jejich pozemského života je již na dohled. Mobilní hospic Ondrášek umožňuje těmto lidem prožít své poslední chvíle doma, a hlavně důstojným způsobem. Samozřejmě, že to vyžaduje nemalé zdroje. Finanční, hmotné, lidské i odborné.

Ne všichni samozřejmě máme tu možnost pomáhat. Pokud ovšem taková možnost je, byť malá, právě Vánoce jsou tím nejlepší časem, kdy bychom toho měli využít. Ať už se tedy jedná o finanční příspěvek či hmotný dar, každá pomoc se počítá. A udělat radost někomu druhému je ten nejhezčí dárek, který si můžeme my sami nadělit. Možností, kde můžete během Vánoc přispět, je nespočet. 

clanek_004

Ať už budete letošní Vánoce trávit jakkoliv, dovolte nám, abychom Vám za celý náš tým Fexi popřáli šťastné a klidné Vánoce v kruhu těch nejbližších, spousty šťastných chvil a především mnoho zdraví do nadcházející roku. Zároveň nám dovolte, abychom Vám poděkovali za přízeň v letošním roce.  Pevně věříme, že i v roce 2022 se k nám budete rádi vracet.

A pokud náhodou nevíte, čím letos pod stromečkem obdarovat své blízké, připravili jsme si pro Vás praktické dárkové poukázky na rolety Den a noc Fexi, se kterými chybu rozhodně neuděláte.