5 způsobů použití rolet Den a noc

Rolety Den a noc jsou vynikajícím způsobem zastínění oken; ve skutečnosti je to jedna z nejpopulárnějších možností při výběru moderního stínicího systému. K dispozici jsou v řadě barev a vzorů a najdete pro ně místo a uplatnění v každé místnosti domu. Kromě hlavního účelu, kterým je stínění, poskytují žaluzie Den a noc ještě další možnosti použití. Čtěte dále a nechte se inspirovat.

clanek_001

Dvoje rolety

Rolety Den a noc výborně slouží ke svému primárnímu účelu, což je stínění okna, a tedy zabránění průniku světelných paprsků do interiéru místnosti. Dokonce mají díky unikátnímu principu možnost regulovat množství světla naprosto plynule. Pokud Vás zajímají podrobnosti, přečtěte si článek o tom, jak rolety Den a noc fungují.

Dosáhnout naprostého zatemnění ale s roletami Den a noc nelze. Přeci jen je látka rolety v některých místech průsvitná, a i při nastavení na plné stínění může světlo po okrajích látky ještě mírně pronikat. Pro účely plného zatemnění je možné ovšem kombinovat rolety Den a noc s jiným stínicím systémem, například s běžnou látkovou roletou.

Toto je tedy doporučení pro naše první rozšířené použití našich FEXI rolet: použijte dvoje různé rolety. Blíže k oknu instalujte třeba látkovou roletu bez vrtání, jen zavěšenou na okenní rám. Pokud použijete látku z řady blackout s vysokým stupněm zatemnění, bude v místnosti při jejím stažení úplná tma.

clanek_002

Před látkovou roletou pak může roleta Den a noc tvořit druhou vrstvu, která bude hrát roli spíše estetickou. Přes den může být třeba látková roleta vytažena, a vůbec tak nemusí slunci bránit v průchodu, zatímco roleta Den a noc bude stažena a bude stínit. Dá se ale nastavit do takového postavení, kdy Vám bude dovolovat i výhled na ulici ven z okna, přičemž pohledům zvenčí bude i tak zabraňovat.

Shrnutí: dvoje rolety zajistí plné zatemnění a zároveň možnost estetického stínění.

Umělecký a estetický doplněk

Pro zkrášlení svého domova toho můžeme dělat hodně: vymalovat stěny zajímavými barvami, rozvěsit pěkné obrazy, barevně sladit nábytek, nebo pořídit vhodné doplňky a dekorace. A neboť rolety tvoří celkem významný prvek v místnosti, vždyť jsou často větší než jakýkoliv obraz na stěně, je potřeba zamyslet se nejen nad jejich rolí coby stínicím prvkem, ale i nad estetickou stránkou.

Ve skutečnosti je značná část našich rolet Den a noc instalována primárně právě jako designový prvek v místnosti, což je doporučení pro naše druhé rozšířené použití. Úroveň stínění pak není nutné řešit. Na druhou stranu je potřeba věnovat větší pozornost výběru barvy nebo vzoru. Naštěstí je na našem e-shopu k dispozici opravdu bohaté množství barev a odstínů.

V případě, kdy chcete rolety využít zejména pro ozdobení místnosti, doporučujeme uvažovat o některém typu montáže s vrtáním do stěny. Pokud se rozhodnete pro jednu širokou roletu, která kryje obě okenní křídla, bude celek vypadat ještě mnohem lépe. To se pak vrtání do stěny nevyhnete, ale výsledek Vás jistě potěší.

Náš tip: I když v místnosti okno není, můžete si ho nasimulovat právě pomocí rolety Den a noc. Většina lidí se totiž cítí lépe v místnostech, ve kterých okno je. Stačí Vám prostě pořídit si roletu Den a noc ve vybrané barvě a tu přivrtat na stěnu do míst, kde byste chtěli vzbudit dojem, že okno je. Pokud se Vám navíc podaří pozadí rolety jemně nasvítit, bude výsledek prostě dokonalý.

Shrnutí: rolety Den a noc použijte jako výrazný designový prvek i v místnosti bez oken.

Automatizace pohonu a dálkové ovládání

Rolety Den a noc mají velice jednoduché ovládání – stačí jeden řetízek na kraji rolety. To je vše. Vytažení či stažení rolety je otázkou několika zatáhnutí za řetízek. Občas se ale ruční ovládání prokazuje jako méně praktické. Například:

  • Některá okna jsou občas tak vysoko, že rolety na nich nastavíte pouze se štaflemi.
  • Děti a domácí mazlíčci si moc rádi hrají s volně visícími řetízky u rolet. Nejen, že je to nebezpečné, ale rolety se mohou i zničit.
  • Nemocný či starší člověk raději ponechá rolety v nevyhovujícím nastavení, než aby s námahou a bolestí vstával a došel až k nim, aby je ručně nastavil správně.

Každou roletu Den a noc lze opatřit motorkem pro automatické ovládání a dálkovým ovladačem či spínačem na stěně. Třetí způsob použití rolet je tedy zvýšení pohodlí a bezpečnosti díky automatizaci. To se týká nejen nově kupovaných rolet, ale i těch, které už případně doma máte. Pak je velmi snadné zbavit se volných řetízků, ovládat rolety i na velmi nepřístupných místech, a přitom ani nemusíte vstát z křesla či postele.

clanek_003

A automatizaci rolet můžete dále povýšit – lze ovládat několik rolet najednou jedním dálkovým ovladačem, klidně i všechny naráz. Navíc si můžete nastavit až 6 různých pozic, ve kterých se pak rolety automaticky zastaví.

Shrnutí: automatizujte rolety Den a noc a zvyšte si bezpečnost domova a také pohodlí.

Sjednocující prvek napříč bytem

Tajemství úspěšných bytových designérů a návrhářů interiérů je jednotné téma v celém bytě. Může jít o stejný koberec, použití stejné barvy v několika místnostech, nebo třeba jeden typ lampičky v několika pokojích. Možností je spousta a rolety Den a noc jsou jednou z nich, což je čtvrtý tip na použití rolet Den a noc.

Pokud chcete dát důraz hlavně na estetiku a design, pak pořiďte rolety jedné řady, i kdyby byly každá v jiné barvě. Měly by mít stejný typ látky, a pokud se jejich barvy budou lišit, nechť mají klidně různé odstíny, ale přibližně stejnou úroveň sytosti, případně podobný vzor.

Dejme tomu, že například vybíráte látky z řady Platinum. Ta má ještě látky rozděleny na Platinum Nature, Nature slim, Nature magnum a další. Dává smysl všechny rolety v bytě mít z jedné z nich. Například Platinum Nature má celkem početnou řadu látek, které mají podobný vzor.   

Využijte možnosti objednat si vzorník látek zdarma. Vyberte si až 8 různých látek a my Vám zašleme jejich vzorky, abyste si je v klidu mohli doma přiložit k oknům, a vyzkoušet si, jak se budou Vaše nové rolety vyjímat v každém z pokojů.

Shrnutí: použijte rolety Den a noc jako sjednocující prvek celého bytu.

Rolety Den a noc nejen na okno

Stínění oken je samozřejmě primární účel každého stínicího systému. Nicméně kvůli vysoké estetické hodnotě rolet Den a noc se tyto často používají i k jiným účelům. Pátý příklad netradičního využití rolet Den a noc je složen z několika tipů:

  • Na prosklené dveře. Prosklené dveře mají jistě svůj půvab. Přesto mohou být nepraktické například u dětského pokoje. Světlo z obýváku, ve kterém rodiče sedí až do pozdních večerních hodin, může rušit děti, které by už měly spát. Řešení je snadné – pověste na ně roletu Den a noc.
  • Na „výdejní okénko“. Občas je kuchyně spojena s obývákem malým okýnkem ve stěně, kterým se může podávat občerstvení a udržovat komunikace s návštěvou. Pokud ale chceme relaxovat, může průzor ve stěně rušit. Je proto praktické mít možnost otvor ve stěně zakrýt, a k tomu výborně poslouží právě roleta Den a noc.
  • Na regálovou stěnu. Pokud používáte otevřené regály místo uzavíratelných skříní, upřednostňujete asi praktičnost. Ale v okamžiku, kdy přichází návštěva, je lepším přístupem elegance, uspořádanost a pořádek. V té chvíli oceníte rolety den a noc, které jednoduše stáhnete a zakryjete regál s oblečením, nádobím nebo kuchyňskými zásobami.
  • Překrytí nedokonalostí. Znáte to – občas něčím ťuknete do stěny a uděláte nepěkný vryp, křeslo či sedačka po čase setře malbu ze stěny až na omítku, děti si spletou stěnu s papírem na kreslení. Než se dostanete k přemalování a opravám, snažíte se to nějak provizorně zakrýt. Proč to neudělat pomocí rolety Den a noc? A možná to tak zůstane i natrvalo.

Shrnutí: využijte rolety Den a noc netradičními způsoby na zasklené dveře, k zakrytí policového systému či nedokonalostí na stěnách.

Rolety Den a noc – univerzální pomocník

Jak je vidět, jsou rolety Den a noc nejen vynikající stínicí systém, ale najdou své uplatnění i v dalších případech. S námi máte navíc jistotu dodání kvalitní a již složené rolety, kterou nainstalujete za 2 minuty, dokonalého zákaznického servisu a podpory v celém nákupním procesu. Nakupujte rolety Den a noc na FEXI.