5 spolehlivých znamení, že je čas vyměnit žaluzie

Běžné horizontální žaluzie mohou velmi snadno zežloutnou, vyblednout nebo může velmi rychle docházet k jejich opotřebení. Jak tedy spolehlivě poznat, že je již nejvyšší čas vyměnit své staré žaluzie? A jakým typem zastínění je ideálně nahradit?

Jsou Vaše žaluzie vybledlé, špatně se ovládají a nehodí se do interiéru Vašeho domu? Zkuste místo nich vsadit na námi nabízené rolety Den a noc Fexi, se kterými budete zaručeně spokojeni i za řadu let. 

clanek_001

Kdy je nejvyšší čas vyměnit své staré žaluzie?

Jak je tedy možné poznat, že již nastal nejvyšší čas na výměnu starých žaluzií?

  1. Změna barvy

    Postupem času může u bílých žaluzií docházet k nevzhlednému žloutnutí. Zároveň se také mohou na bílých žaluziích v průběhu času začít objevovat nejrůznější nečistoty a povrchové skvrny. V tu chvílí je již nejvyšší čas vyměnit své staré žaluzie za nové. 

    Žaluzie je rovněž dobré vyměnit také ve chvíli, kdy začínají blednout

  2. Nevratné poškození

    Dále může postupem času docházet k nevratnému poškození žaluzií. Mezi takové poškození patří například lámání jednotlivých žaluzií/lamel, které již nelze opravit. Pokud ke zlomení, nebo jakémukoliv jinému poškození, žaluzií dojde, nezbývá Vám nic jiného, než je vyměnit. 

  3. Špatné ovládání 

    Kromě poškození žaluzií může po čase rovněž dojít i k poničení ovládacího mechanismu. V tu chvíli by se mohlo stát, že již nebude možné dál žaluzie pohodlně ovládat. Nejčastějším problémem je především přetržení ovládacího řetízku či vodicího silonu. Takový problém je sice možné vyřešit, může se ovšem stát, že oprava bude stát více peněz než pořízení nových rolet. 

  4. Zastaralý design

    Ideální čas na výměnu starých žaluzií nastává také tehdy, kdy se žaluzie nehodí do interiéru Vašeho domu. Pokud tak chcete i Vy svému domovu vdechnout nový život, je nejvyšší čas nahradit staré, nevzhledné a opotřebené žaluzie jiným typem zastínění. Nejlépe takovým, který bude nadčasový a vydrží Vám desítky let.

  5. Nová okna

    Nový typ zastínění si žádná také situace, kdy se rozhodnete pro rekonstrukci/ výměnu oken. V tu chvíli je ideální čas vsadit na novější, a především také modernější způsob regulace světla v interiéru a staré žaluzie raději vyhodit. 

clanek_002

Vyměňte žaluzie za rolety Fexi

Čím je možné staré, opotřebované, nevzhledné a nefunkční žaluzie ideálně nahradit? Zkuste vsadit na rolety Den a noc od Fexi. 

Co jsou rolety Den a noc od Fexi? 

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru. Jedná se zkrátka o elegantní, minimalistický, bezpečný, funkční a jednoduchý způsob regulace světla vhodný do každého interiéru za velmi příznivé ceny.  

Konstrukce rolet Den a noc je velmi podobná jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, která je umístěná nad oknem. Stínění tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem.

Rolety Den a noc Vám také mohou připomínat běžné žaluzie. Stejně jako žaluzie se totiž také skládají z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet Den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru a tím okno zcela odkrýt, nebo naopak ke stažení až dolů a okno zakrýt. 

Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je. Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety Den a noc umožňují snadno nastavit velikost mezery mezi jednotlivými lamelami, přes kterou dovolíme světlu procházet.

Jakou barvu rolet vybrat?

Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Naopak blackout látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_003

Čím rolety Fexi vynikají? 

Rolety Den a noc od Fexi mají opravdu nespočet výhod. Jsou minimalistické, elegantní, nadčasové, vyrobeny z prvotřídních materiálů a do interiéru Vašeho domu perfektně zapadnou díky pestré škále nabízených barev.

Vysoká funkčnost a snadná ovladatelnost

Mezi ty vůbec největší klady samozřejmě patří možnost plynulé regulace světla. Jelikož se rolety velmi snadno ovládají, regulace světla je otázkou několika vteřin. K ovládání rolet můžete navíc zvolit buď klasický řetízek, nebo případně elektrický bezdrátový motorek.

Jednou z hlavních předností je i velice snadná montáž. V některých případech nepotřebujete ani vrtačku a máte vše hotové za 5 minut. To především ve chvíli, kdy zvolíte zavěšení rolet na okno. Rolety samozřejmě můžete také navrtat na okno nebo do zdi. Záleží pouze na Vás. 

Bezpečnost především 

Opomenout nesmíme ani fakt, že jsou rolety Fexi vhodné do domácnostmi s dětmi.

Jelikož největší riziko mohou pro Vaše děti představovat řetízky pro ovládání rolet, nabízíme Vám hned několik možností, jak je to možné řešit.

Co se týče samotných řetízků, stačí pouze zvolit jejich vhodnou délku, na kterou by menší dítě nedosáhlo. Opačné řešení si žádá situace, pokud si plánujete pořídit nové rolety do domu s dítětem, které je již dokáže samo ovládat. V tu chvíli je důležité, aby dítě na řetízek snadno a bezpečně dosáhlo.

Výhodou je, že si u nás můžete ideální délku řetízku kdykoliv doobjednat. Jak tedy bude Vaše dítě růst, můžete snadno přikupovat nové řetízky s vyhovující délkou. 

Předejít všem neštěstím, která jsou spojená s ovládacím řetízkem, můžete také pomocí bezpečnostní kladky, která zabraňuje volnému pohybu řetízku a vytvoření smyčky. 

Pokud se chcete ovládacímu řetízku úplně vyhnout, můžete vsadit na námi nabízené elektrické rolety s dálkovým ovládáním, a rázem tak máte po starostech.