Zaměřte a namontujte rolety Den a noc

Ať už k ochraně před nadměrným slunečním zářením, k zatemnění nebo jako ochrana soukromí – rolety Den a noc mají více funkcí. Jde nejen o účinnou stínicí techniku, ale zároveň jsou významným dekorativním prvkem celého bytu. Často mají rozhodující vliv na výběr barev ostatních dekorativních prvků bytu. Jejich pořízení začíná zaměřením a končí montáží. Jak na to?

clanek_001

Jak změřit rolety Den a noc?

Tedy abychom byli přesní, vlastně se neměří samotné rolety, nýbrž okna a okenní výklenky. Měřit samotnou roletu by samozřejmě nedávalo smysl – zatím ji ani nemáte doma. Samotná roleta Den a noc má na e-shopu rozměry, ze kterých si při objednávce vyberete. Právě proto ale musíte znát nejdříve rozměry oken.

Aby roleta fungovala podle potřeby, musí být správně umístěna, zakrývat celou prosklenou plochu okna, a naopak nepřesahovat mimo okenní rám. Rolety Den a noc od FEXI si snadno nainstalujete sami, jelikož Vám přijdou již složené. Znamená to ale provést správná měření okem před nákupem rolet! A to v závislosti na zvoleném modelu a také na uvažovaném typu montáže.

Rolety Den a noc bez vrtání

První otázka zní: vrtat nebo nevrtat? Pokud se chcete vyhnout otvorům ve zdi nebo na okenním křídle (nebo se jim musíte vyhnout v pronajatém bytě), je nejlepší zvolit montáž rolety bez vrtání

Při měření pak postupujte podle návodu na měření rolet pro montáž bez vrtání. Důležité je si uvědomit 2 věci:

  1. Pokud se okno otevírá dovnitř místnosti a je zasazené v okenním výklenku, pak je nutné počítat s tím, že roleta vystupuje před okno asi o 6,5 cm. Výklenek by tedy měl být dostatečně široký, aby kazeta nenarážela do boku výklenku. Ale na druhou stranu není vždy nutné otevírat okna dokořán. Klidně stačí jen na ventilaci, kde kazeta nepřekáží. A vždy máte možnost během minutky roletu prostě sejmout, když je přeci jen nutné okno dokořán otevřít.
  2. Klika na okně je rovněž namontována na okenním rámu. Rolety by měly být jen tak široké, aby při jejich spouštění nenarážely na mechanismus kliky.

clanek_002

Rolety do oken Den a noc – vrtání do okna

Pokud vrtat chcete nebo musíte (například kvůli typu kazety), pak můžete vrtat buď do rámu okna, nebo do zdi či stropu. V případě, že se chystáte rolety upevnit přímo na okno, využijete při měření stejný postup, jako u rolet bez vrtání. Musíte opět počítat s dostatečnou šířkou výklenku a s okenní klikou.

Rolety do oken Den a noc – vrtání do zdi nad okno

Důvodem pro montáž nad okno s vrtáním do zdi může být to, že máte právě příliš úzký výklenek nebo chcete zakrýt obě křídla okna jednou širokou roletou. Tam se pak měření okna trochu liší. Zatemňujicí rolety Den a noc totiž mohou krýt i okenní rámy a není potřeba dělat si starosti s klikou na okně.

Změřte tedy celou šířku okna a přidejte cca 10 cm. Na každé straně pak bude roleta okno přesahovat o 5 cm. To samé pro výšku, ačkoliv tam jsou k dispozici jen 2 výšky – 150 cm a 220 cm. U výšky je tedy důležité jen to, zda je okno vyšší než 150 cm.

Při měření pro vrtání do zdi pak postupujte podle návodu na měření rolet pro montáž s vrtáním nad okno.

clanek_003

Rolety do oken Den a noc – vrtání do stropu před okno

Způsob montáže s vrtáním do stropu (buď do stropu výklenku nebo do stropu místnosti) má tu výhodu, že můžete zakrýt celý výklenek. Chcete-li, tak třeba i parapet nebo můžete jít až k zemi a zakrýt i topení. Plánujete-li vrtat do stropu výklenku, pamatujte na 3 věci:

  1. Šířka kazety má o 4 - 6 cm více než samotná roleta. Výklenek tedy nechť je ještě o něco širší, aby roleta nikde nedrhla a dobře fungovala.
  2. Kazeta zabere po přimontování minimálně  6,5 cm od stropu. Raději počítejte s 10 cm místa, které na kazetu budete potřebovat, aby při otevírání okna nepřekážela. Pamatujte na to, pokud plánujete otevírat okno. Nad okenním rámem by k výklenku mělo být dost místa na kazetu, aby se okno pod ní mohlo otvírat.
  3. Některé výklenky, zejména v cihlových domech, nemusí být přesný obdélník. Jsou třeba nahoře u něco užší, nesedí úhly apod. Raději změřte šířku jak nahoře, tak dole. Mějte také jistotu, že i kdyby byly rozměry stejné, že nejde o lichoběžník – pak by roleta působila dojmem, že je nakřivo. Pokud něco nesedí, raději zvolte montáž s vrtáním do zdi před výklenkem nebo s vrtáním do stropu.

Při měření pro vrtání do stropu pak postupujte podle návodu na měření rolet pro montáž s vrtáním do stropu.

clanek_004

Montáž rolety Den a noc

Máte změřeno? To nejtěžší je za Vámi. Poté, co si objednáte rolety se správnými rozměry,ji ve FEXI  vyrobíme na míru a celou ji složíme. Neznáme žádného jiného dodavatele rolet, který by si dal tu práci, a každou roletu před odesláním složil. To pro Vás představuje významné usnadnění montáže.

Proč? Běžně dodávané rolety totiž obsahují dvojnásobek dílků než ty od FEXI. Pokud si vezmete konkurenční návod k montáži, najdete v něm desítky kroků, oproti pouhým 15 krokům pro montáž rolet FEXI. Ani vám nehrozí, že nějaký dílek ztratíte, zacvaknete opačně a při pokusu jej vyndat ho zlomíte apod.

Pokud jste šikovní, bude Vám trvat montáž rolety, kterou dodává konkurence, cca 10 minut. Naši roletu namontujete během 2 minut. Jak je to možné?

Při montáži bez vrtání totiž jen nacvaknete držáčky na kazetu, kterou jen zavěsíte na rám okna. Za spodní část rámu pak zaháknete háčky, které napnou vodicí lanko. Nakonec připevníte vodicí kladku ovládacího řetízku, a to je vše.

Montáž s vrtáním je o něco náročnější, ale zase jde spíš o přesnost měření. Pokud přivrtáte k oknu či ke zdi 2 úchyty tak, aby byly vodorovně, stačí už jen zacvaknout kazetu, napnout lanka a řetízek a celá montáž je opět hotová.

Prohlédněte si naše návody k montáži.