Výhody a nevýhody francouzských oken – 1. část

francouzská okna

Šálek dobré kávy a krásný výhled na vycházející slunce. Existuje snad lepší start do nového dne? Francouzské okno jedinečně prosvětlí interiér a zajistí Vám unikátní výhled z okna. Pokud právě zvažujete všechna pro a proti francouzských oken, jste na správném místě! Připravili jsme si pro Vás odpovědi na všechny důležité otázky, které Vás mohou při rozhodování trápit. 

Co jsou francouzská okna?

Začneme trochou teorie. Francouzské okno je speciálním typem okna, jehož spodní hrana je souběžná s podlahou. Tím se liší od klasických oken, u kterých dosahuje spodní hrana obvykle cca 80 cm nad podlahou. 

Obvykle se tento typ oken instaluje jako průchod na terasu či zahradu. Samozřejmě neexistuje pouze jediný typ francouzských oken, můžete vybírat z jednotlivých variant, které se liší materiálem, způsobem otevírání a dalšími aspekty.

Francouzská okna nebo francouzské dveře?

Pokud jste se setkali s oběma pojmy zvlášť, je jasné, že trochu váháte, zda se jedná o stejnou věc. Pokud bychom chtěli lpět na detailech, je jedinou správnou variantou francouzská okna s dveřmi určitého typu. Za francouzské dveře lze totiž považovat pouze samostatné prosklené dveře, které designem připomínají francouzská okna.

Velkou výhodou však je, že jen málokdo lpí na těchto detailech. Jestliže se tedy obrátíte na profesionální firmu s požadavkem francouzských oken či dveří, navedou Vás doplňujícími dotazy na správný výběr. 

Typy francouzských oken

Francouzská okna se obvykle dělí dle materiálu, počtu křídel a způsobu otevírání. Co se materiálu týče, bývá obvykle na výběr z plastových, dřevěných a hliníkových oken. Každý z materiálů vyniká jinými vlastnostmi a nabízí jinou životnost, proto byste měli vždy přemýšlet nad tím, co od oken očekáváte. 

Dřevěná francouzská okna mají sice krásný tradiční vzhled, jejich údržba je však velmi náročná, což se obvykle odráží i na jejich životnosti. Plastová francouzská okna Vás jistě potěší nízkou cenou, dobrými tepelně-izolačními vlastnostmi, jsou však více citlivější na vyšší teploty a prach. Hliníková francouzská okna oceníte zejména pro vysokou životnost, snadnou údržbu, nevýhodou je ovšem vyšší investice.

Francouzská okna se obvykle dělí na dvoukřídlá a trojkřídlá, přičemž mohou být se středovým sloupkem nebo s tzv. štulpem, tedy bez středového sloupku. V dnešní době ovšem není problém navrhnout atypická francouzská okna s libovolným počtem křídel.

francouzská okna

Balkonové dveře 

Poslední důležitou částí výběru je rozhodnutí, jaké dveře chcete k francouzským oknům pořídit, to znamená, jak je budete otevírat. Možností je hned několik. Nejlevnější variantou jsou jistě klasické prosklené balkonové dveře, které mohou být jednokřídlé i dvoukřídlé

Nevýhodou dveří na klasických pantech je to, že při otevírání a zavírání zabírají příliš velkou plochu prostoru. Rozměry dveří musí být navíc menší, jelikož rozměry skel limituje hmotnost velkoformátového zasklení a únosnost plastového profilu a dveřního kování. 

Zdvižně posuvné dveře (HS portály)

Rozhodně lepší variantou jsou posuvné systémy. Vybírat můžete zejména z HS portálů a PSK portálů. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud si přejete, aby přístup na terasu či zahradu byl bezbariérový, volte HS portál neboli zdvižně posuvné dveře. Tento typ dveří popojíždí v mělké kolejnici na zemi a v závěsu u stropu. Kolejnice je ovšem robustnějšího charakteru, proto počítejte, že na ni potřebujete více místa. S dveřmi se lehce manipuluje, můžete je snadno v jakékoliv poloze zastavit a zamknout, například pokud chcete nechat úzký průchod pro domácí mazlíčky. Zdvižně posuvné dveře Vám oproti balkonovým dveřím dovolí zasklít větší formáty, budete si tak moct vychutnat mnohem hezčí výhled z okna.

francouzská okna

Sklopně posuvné dveře (PSK portály)

Sklopně posuvné dveře neboli PSK portály využijete zejména tam, kde nemáte dostatek prostoru na dvojitou kolejnici HS portálů. Jedinou vadou na kráse je, že se sklopně posuvnými dveřmi nebudete již mít bezbariérový přístup, nicméně to je opravdu jedinou nevýhodou. Sklopně posuvné dveře se ovládají velmi lehce, lze je vyklopit na ventilaci a jsou uzpůsobeny bezpečnému a jemnému zavírání

Výhody francouzských oken

A proč si vlastně francouzská okna pořizovat? 

  • Prostor opticky zvětšíte, získáte více světla v interiéru.
  • Budete mít větší výhled a lepší přehled, co se děje na zahradě, což se hodí, pokud si zde například hrají děti.
  • Urychlíte provětrání místnosti, díky čemuž Vám nebude z domu unikat teplo (neochladí se stěny).

Nevýhody francouzských oken

Každá mince má však dvě strany. I francouzská okna přináší určité nevýhody, a to zejména:

  • méně soukromí,
  • v případě oken na jih či jihozápad přehřívání interiéru,
  • či naopak vyšší únik tepla v zimním období.

Všechny nevýhody se ovšem dají hravě vyřešit. Na možný únik tepla myslete již při nákupu oken a vybírejte jen taková, která mají co nejmenší koeficient prostupu tepla (označován písmenem U). Zároveň dbejte na to, aby okno bylo osazené v kvalitním rámu a správně zabudované. Únik tepla také minimalizujete podlahovým topením či podlahovými konvektory pod francouzskými okny.

Co se přehřívání týče, pomůže Vám jednoduše kvalitní stínící technika. Výhodným řešením jsou například rolety do oken Den a noc, které Vám umožní skvěle regulovat světlo. Rolety Vás také ochrání před zraky ostatních, nemusíte se proto bát ani ztráty soukromí.

Montáž vnitřního stínění do francouzských oken

Rozhodli jste se pořídit si k francouzským oknům také rolety Den a noc a zvažujete, kam je namontovat? Při montáži se vždy řiďte způsobem otevírání dveří. Pokud jste si pořídili francouzská okna s balkonovými dveřmi, můžete rolety nainstalovat přímo na rám. Jestliže jste se však rozhodli pro HS portál, navrtejte roletu raději do zdi nad okno.

Chcete se dozvědět více o stínění francouzských oken? Připravujeme pro Vás další článek, ve kterém se dozvíte:

  • jak vybrat rolety na francouzská okna,
  • jak zaměřovat francouzská okna
  • a co všechno nákupem u FEXI získáte.