Víte, jak správně provést montáž MAXI kazety? Vyvarujte se nejčastější chyby!

I snadná montáž dokáže občas zamotat hlavu. Ačkoliv se snažíme, aby pro Vás byla instalace rolety co nejjednodušším a rychlým úkonem, občas má člověk zkrátka špatný den a instrukce tak nějak plynou mimo něj. Naštěstí první a nejefektivnější záchranou je naše zákaznická podpora, která Vás dokáže hravě navést na správný postup. A právě z těchto záchranných komunikací jsme zjistili, že nejčastěji tápete při montáži MAXI kazet. Co Vás na montáži mate? A jak se chybám vyhnout a pověsit roletu úspěšně hned napoprvé? Sepsali jsme pro Vás přehledný článek, který Vám celý postup jistě vyjasní.

MAXI kazeta a její výhody

Rolety Den a noc můžete zakoupit ve třech variantách kazet, a to s otevřenou kazetou, POLO kazetou a MAXI kazetou. Než si vysvětlíme, jaký je mezi nimi rozdíl, pojďme se krátce zastavit u samotného pojmu kazeta. Co si pod ním představit? Kazeta představuje mechanismus, ve kterém je látka rolety upevněná, tedy ve kterém dochází k jejímu navíjení. 

Pokud si pořídíte otevřenou kazetu, bude látka rolety zcela odkrytá. Největší výhodou této varianty je nízká váha, malá velikost a možnost montáže bez vrtání. Dalším typem je POLO kazeta, která má oproti otevřené kazetě pevnější konstrukci, a vydrží tak větší namáhání v ohybu, tzn. zvládá větší šířku rolety až do 210 cm. Poslední možností je MAXI kazeta, nejluxusnější volba, která nabízí perfektní zpracování a funkčnost. 

MAXI kazeta, kterou si můžete pořídit v bílé, hnědé či stříbrné barvě, Vám oproti otevřeným a POLO kazetám poskytne nejlepší ochranu před prachem a dalším znečištěním, zároveň bez problému unese také XXL rozměry rolet, proto je skvělou volbou i pro velké zasklené plochy. Roleta je lemována ze všech stran pevným hliníkovým profilem, pouze ze spodní části se vysunuje látka. Kazeta je vhodná pro šířku a výšku až 240 cm. Rolety Den a noc s MAXI kazetou umožňují tři možnosti montáže – vrtáním do okenního rámu, vrtáním do stěny nebo vrtání do stropu

clanek_001

Nejčastější chyba při montáži MAXI kazety

Ačkoliv jsou všechny tři možnosti montáže velmi snadné a roletu jste schopni nainstalovat za pár minut, setkáváme se na zákaznické podpoře stále více s nejasnostmi mezi montáží do stěny, případně do okenního rámu, a montáží do stropu, respektive s jejich zaměňováním. Nejčastější chybou pak je, že si doma roletu rozbalíte, otočíte ji o 90° a takto ji namontujete na zeď, případně na okno. V čem je tento postup špatně? 

Předně je zapotřebí pochopit, že s roletou Den a noc s MAXI kazetou není nutná žádná podobná manipulace, jako je její otáčení. Pevný hliníkový profil, který lemuje celou roletu, má pouze jednu polohu a nastavení řetízku. To, co Vás ovšem může zmást, jsou dvě možnosti zacvaknutí plíšku, do kterého se MAXI kazeta kotví, a to na zadní či horní straně. Někteří zákazníci si bohužel mylně vyloží, že si mají vybrat jednu z těchto stran nezávisle na montáži. To je však špatný postup. Zadní strana je totiž určena montáži do stěny či do okna, zatímco horní strana je určena pro montáž do stropu

Pokud si tedy omylem nainstalujete horní stranu kazety do stěny či do okna, čeká Vás nemilé překvapení ztížené manipulace s roletou, případně ji vůbec nebudete moci stahovat. Roletu si navíc můžete nenávratně poškodit. Rozhodně tak nad touto špatnou montáží nemávejte pouze rukou, ale upravte roletu do správné polohy.

Jak na správnou montáž krok za krokem

A jak tedy provést správnou montáž? Pojďme se detailně podívat, jak roletu úspěšně a hned na první pokus zavěsit. 

Vrtání do okna

  1. Vybalte si roletu z krabice a bublinkové folie. Jednotlivé díly včetně těch nejmenších si přehledně rozložte na stůl.
  2. Připravte si kovovou koncovku k přivrtání na horní rám okna, na který se nasadí roleta, a dále 2 šroubky s 2 podložkami (případně více dle šířky Vaší rolety).
  3. Na horním rámu okna si na obou stranách odměřte a označte, kam budete roletu navrtávat. Do označených míst navrtejte kovové koncovky, a to pomocí šroubků s podložkou, navíjecí systém musíte namontovat co nejblíže k horní liště. Pozor! Všechny navrtané díry musí být vodorovné, jinak Vám roleta nepůjde připevnit. 
  4. Na navrtané kovové díly nasaďte roletu (zadní stranu rolety). Řetízky musí směřovat vždy kolmo dolů, kazeta je otočená tak, aby šel návin s látkou vidět zcela minimálně. 
  5. Průhlednou kladku pro řetízek přilepte nebo přivrtejte k rámu okna tak, aby byl řetízek zcela napnutý a zároveň se snadno ovládal. 

clanek_002

Vrtání do zdi

  1. Vybalte si roletu z krabice a bublinkové folie. Jednotlivé díly včetně těch nejmenších si přehledně rozložte na stůl.
  2. V požadované výšce na zdi si odměřte místa, kam budete roletu vrtat. 
  3. Do vyvrtaných děr vložte připravené hmoždinky. S pomocí delších šroubků našroubujte kovové dílky. 
  4. Na našroubované kovové díly nasaďte roletu (zadní strana rolety). Řetízky musí směřovat vždy kolmo dolů, kazeta je otočená tak, aby šel návin s látkou vidět zcela minimálně. 
  5. Průhlednou kladku pro řetízek navrtejte do zdi tak, aby byl řetízek perfektně napnutý a zároveň se snadno ovládal. 

clanek_003

Vrtání do stropu

  1. Vybalte si roletu z krabice a bublinkové folie. Jednotlivé díly včetně těch nejmenších si přehledně rozložte na stůl.
  2. V požadovaném místě na stropě si odměřte místa, kam budete roletu vrtat. 
  3. Do vyvrtaných děr vložte připravené hmoždinky. S pomocí delších šroubků našroubujte kovové dílky. 
  4. Na našroubované kovové díly nasaďte roletu (horní strana rolety). Řetízky musí směřovat vždy kolmo dolů, kazeta je otočená tak, aby šel návin s látkou vidět zcela minimálně. 

Výhody nákupu na FEXI

Bojíte se, že montáž pokazíte? Pamatujte, i mistr tesař se někdy utne. Třebaže se Vám to napoprvé nepovede ani s našimi přehlednými videonávody, stále je tu pro Vás naše příjemná zákaznická podpora, na kterou se můžete vždy obrátit. Rádi Vám poradíme a trpělivě Vás navedeme, abyste montáž úspěšně zvládli a rolety Den a noc od FEXI Vám dělaly radost.