Venkovský styl bydlení

I když se venkovský styl neřadí mezi ty nejmodernější, jedná se o jeden z nejoblíbenějších stylů interiérového designu vůbec. Čím je venkovský styl charakteristický, jakými prvky se vyznačuje, s jakými dalšími styly ho lze kombinovat a jak do venkovského interiéru zakomponovat rolety Fexi?

clanek_001

Venkovský styl u Vás doma

Venkovský styl je charakteristický jednoduchostí a přírodními materiály. Interiéry v tomto stylu by měly být spíše rustikální s příjemnou útulnou atmosférou. Hlavním prvkem by mělo být dřevo, a to nejlépe s jasně viditelnou strukturou a v přírodních odstínech.

Venkovský styl bydlení je zároveň jakýmsi propojením tradice, přírody a moderního životního stylu. Není tedy rozhodně divu, že je v poslední době tak populární.

Pro venkov je obzvláště typické bydlení v kamenných nebo cihlových domech nebo dřevostavbách. Venkovský styl bydlení tak dává vyniknout stavebním prvkům této architektury a jsou pro něj charakteristické neomítnuté zdi z kamene. Podlaha bývá zpravidla dřevěná nebo pokryta hrubou dlažbou.Stropy zdobí trámy a odkryté krovy.

Kamennou či cihlovou zeď, která je pro tento styl typická, můžete vytvořit i za pomocí obkladu. Ovšem pozor, nezapomínejte, že každý interiér by měl ladit s charakterem dané budovy. Kamenná zeď a falešné trámy na stropě mohou v bytě panelového domu působit poněkud zvláštně. 

Pro venkovský styl jsou rovněž typické předměty, která mají jistou historii. Nebojte se dát proto prostor otlučeným, flekatým a oprýskaným věcem. Patina je v tomto stylu interiéru rovněž vítaná. 

clanek_002

Kombinace venkovského stylu s dalšími prvky

Venkovský styl lze snadno kombinovat s dalšími styly interiérového designu či s jejich prvky. Který styl se k tomu venkovskému nejvíce hodí? 

Venkovský styl s dotykem vintage 

Interiér ve vintage stylu často připomíná sběratelství starožitností, a rozhodně ho tak lze s venkovským stylem kombinovat.  

Pro vintage styl je typické velké množství kusů dekorací a nábytku, kdy každý kus má své místo, kam perfektně zapadne. Všechny komponenty by ve vintage interiéru navíc měly mít alespoň mírně opotřebovaný nádech.

Jelikož je vintage styl jakýmsi opakem minimalismu, pokud si v tomto duchu budete i Vy chtít zařídit své bydlení, jednoduchost, čistá linie a prostota jsou tabu. Naopak vsaďte na dostatečné množství již v minulosti používaných kousků, kterým tak navíc vdechnete nový život. 

Hygge styl kombinovaný s venkovským stylem

Životní styl hygge je trend, který má kořeny až ve Skandinávii. Přesněji řečeno toto slovo pochází původně z norštiny. Dnes je však úzce spjato především s dánskou životní kulturou, neboť právě v Dánsku se intenzivně žije ve stylu hygge. To je možná také důvod, proč se právě Dánové řadí mezi nejšťastnější obyvatele naší planety.

Za severským slovem hygge (vyslovuje se: „hú-ga“) se skrývá podmanivá esence hřejivosti, útulnosti, uvolněnosti, ležérnosti a spokojenosti. Hygge maximálně dotváří příjemné prostředí domova, které je často zařízeno ve striktně minimalistickém stylu. Když tedy někdo hovoří o hygge stylu, má na mysli především pocit útulnosti, důvěrnosti, bezpečí a tepla

Hygge je však více než jen pouhý trend současné doby. Je to spíše způsob života, který jde ruku v ruce s pocitem štěstí během všedních dnů. Největším specifikem tohoto životního stylu je pozitivní nálada a pohoda. Ten, kdo žije hygge, si umí užívat života a umí si vychutnat všechny jednotlivé okamžiky i zážitky, ať už jde o velké věci nebo o pouhé detaily.

Hygge v podstatě zahrnuje vše, co se týká příjemných pocitů. Může to být odpolední šálek horké a voňavé kávy, příjemný večer s přáteli, dechberoucí okamžiky na vysněné dovolené nebo jedinečné chvilky, kdy se na chvíli ponoříte sami do sebe, a prostě si jen tak užíváte života. 

K hygge stylu patří třeba i oblíbené filmy, útulná atmosféra v pohodlném domácím oblečení nebo například bytové dekorace, které v nás vzbuzují příjemné pocity. Zkrátka vše, co v nás vyvolává pocit skutečného štěstí, lze nazvat hygge.

K tomu, abyste si doma vytvořili pravou atmosféru hygge, toho příliš nepotřebujete. K navození pocitu pohody u Vás doma postačí i jen několik málo věcí. Mezi nimi by však rozhodně neměly chybět například svíčky, které svým jasným světlem zútulní každý prostor. Dále se pak o příjemný pocit jednoduše postarají také heboučké deky a přehozy.

Hygge je absolutním trendem i v oblasti dekorací a bytového designu. Což rozhodně není žádným překvapením. Bydlení je v Dánsku nedílnou a velmi důležitou součástí životního stylu.

K útulné atmosféře obecně přispívá především nostalgicky působící styl, jako je především ten klasický venkovský. Pro tuto kulturu bydlení je charakteristická spousta světlého dřeva, nepřímé osvětlení a jemné přírodní barvy.

Jednotlivé kusy nábytku ve venkovském stylu nebo dekorační předměty působí po boku moderního zařízení obzvlášť útulně. Díky tomu může tento idylický styl, který je úzce propojen s blahodárnou přírodou, přetvořit i dříve chladně působící bytové prostory či venkovská stavení na skutečnou oázu klidu a štěstí.

clanek_003

Venkovský styl v boho duchu

Boho neboli bohémský styl je jakýmsi opakem minimalistického stylu. Je hravý, originální a najdete v něm mnoho barev, textur, a naopak minimum pravidel. Boho styl je zkrátka tak osobitý, že ho nelze ani nijak konkrétněji definovat. Co se týče předmětů, tak tento styl skvěle charakterizují pestré a živé barvy, třásně, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian se objevilo již v 18. století, kde se používalo k označení lidí, kteří jistým způsobem vybočovali z davu nebo nechtěli být otroky jasně daných pravidel.  

Boho styl v sobě zkrátka zahrnuje vše, co je uvolněné, barevné, nedbalé, a je určen pro všechny, kteří se chtějí vymanit ze světa plného stereotypů. Tento styl Vás totiž žádnými pravidly rozhodně svazovat nebude. 

Jestliže se tedy boho styl zalíbil i Vám a chcete si v tomto duchu zařídit interiér svého domova, neexistuje pro to žádné jasně dané pravidlo. Za jediné pravidlo lze považovat to, že v místnosti ve stylu boho nenajdete prázdné místo, neboť vše je zaplněno, polštářky, obrazy či jakýmikoliv jinými dekoracemi

Pokud se tedy i Vám tento způsob života líbí, nemusíte hned proměňovat interiér celého domova, neboť můžete pouze do již zařízeného prostoru pomocí několika prvků vdechnout pomyslnou boho atmosféru

K zařizování bytu v boho stylu navíc musíte mít tu správně hravou náladu a trpělivost. Nejde totiž o to, abyste zajeli do nákupního centra a najednou koupili vše, co je pro boho styl typické. Správné stylizování interiéru do boho stylu lze nazvat jako jakousi sběratelskou činnost. Jednotlivé předměty by pro Vás měly mít určitou hodnotu a měly by mít nějaký význam.

Pokud ovšem hledáte inspiraci na konkrétní doplňky do boho interiéru, jak už bylo zmiňováno výše, pro tento styl je typické vše, co zavání originalitou, uvolněností neuhlazeností a kombinací netradičních prvků. Skvělé jsou proto veškeré polštáře, přehozy, deky, lapače snů, sošky, koberce s orientálními vzory či třásněmi, obrazy s ornamenty, a především také rostliny. Ani na ty bychom v boho interiéru neměli rozhodně zapomínat. 

clanek_004

Rolety Fexi do každého interiéru

Rolety Den a noc Fexi nejen, že vytváří v interiéru přesně takové světlo, které chcete, ale zároveň také představují nadčasový doplněk, který se díky pestré škále nabízených barev skvěle hodí do každého interiéru, a to tedy i do toho ve venkovském stylu

Rolety Den a noc Fexi představují minimalistickou a elegantní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. 

Jestliže jste se tedy již rozhodli, že právě rolety Den a noc Fexi budou u Vás doma regulovat světlo, pojďme se nyní společně podívat na to, jaký odstín můžete zvolit.

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý.

Konkrétní odstín pak vybírejte především dle svých požadavků. Co se týče našich rolet, nabídka je skutečně velmi pestrá. 

A pokud si nejste jisti, jaké rolety Den a noc Fexi zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak. Proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe