Trend jménem tiny house s roletami Den a noc

O trendu jménem tiny house je v poslední době možné slýchat čím dál častěji. Proč jsou tyto drobné domky, které bývají často mobilní, tolik populární? V čem tkví jejich hlavní kouzlo? Pro koho jsou nejvíce vhodné? A proč jsou pro ně rolety Den a noc jako stvořené? 

V minulosti si malé domky pořizovali lidé především z existenčních důvodů. Dnes je však podmětem k tomu, že se lidé čím dál častěji uchylují k skromnějším příbytkům, něco trochu jiného. Minimalismus hýbe světem a ne každý touží po dvoupatrovém domě s rozsáhlou terasou a garáží pro tři auta. Obzvláště pak v této nelehké době lidé dávají přednost skromnosti. 

clanek_001

Tiny house: charakteristika a popis

Tiny houses jsou trvale obyvatelné domky postavené na extrémně malé ploše již od 35 m². Spíše než přemírou prostoru jsou interiéry v tiny house tvořeny velmi precizně na míru konkrétnímu obyvateli. Samotná konstrukce těchto domků je často navržena jako rámová dřevostavba, díky níž je možné šetřit užitnou plochu stavby i při zachování nadmíru dobrých tepelně-izolačních vlastností obvodové zdi. Malý prostor totiž nevyžaduje žádné speciální vytápění. Často stačí použít menší kamna, klimatizace nebo elektrické topidlo. Tím větší nároky by však měl tiny house splňovat z hlediska funkčnosti. To je také hlavní důvod, proč se v tiny housech často používají nejrůznější chytrá řešení, nejmodernější elektrospotřebiče nebo na míru vyráběný nábytek.

Některé tiny stavby mají mobilní charakter, a tak je možné je přemisťovat podle potřeb obyvatel. To nejvíce oceňují především milovníci přírody, kteří své domky zasazují do úchvatných přírodních scenérií. Konstrukci mobilních tiny domů nejběžněji tvoří ocelový masivní rám s koly, na kterém je následně postavena dřevěná rámová konstrukce. Díky silničním pravidlům, jež dávají velikosti vozidla maximální rozměry, bývá šířka mobilního tiny housu do 2,55 metrů, výška do 4 metrů a délka zpravidla 6 nebo 8 metrů. Pokud má tiny house takovou velikost, můžete ho jednoduše převážet bez omezení, a dokonce i bez nutnosti vyřizovat povolení k převozu nadrozměrného vozidla.

clanek_002

Jak to v tiny house vypadá? 

Jak to v tiny house vypadá? Tiny domek běžně tvoří pouze jeden hlavní obytný prostor. Ten pak spojuje funkci obytné kuchyně se spací částí. Právě spaní bývá často situováno u stropu formou rozlehlého lože. Díky patrovému řešení spací části vzniká vespod volný prostor pro uložení věcí či malou pracovnu. 

Oproti velkým domům či bytům, kde se místem často plýtvá, je v tiny interiéru třeba precizně využít každý kout. Často se proto úložné prostory schovávají například pod sedací lavice, do konstrukcí nábytku nebo do příček. A jelikož tiny house skutečně nahrazuje klasický dům, jeho nedílnou součástí je samozřejmě i oddělená koupelna

Aby obytná plocha domu působila co největším dojmem, na stavbu navazují ještě prostorné venkovní terasy. Ty pomyslně zvětšují obytnou plochu a propojují stavbu s okolním světem.

Hlavní benefity tiny house

Tiny house má bezpochyby mnoho benefitů. Jedním z nich je například to, že ho je možné v mnoha zemích postavit bez zdlouhavých úředních procesů a stavebního povolení. I samotná stavba domu bývá vzhledem k velikosti obvykle rychlá. Při alespoň malé míře znalostí a schopností je možné si tiny house dokonce postavit svépomocí.

Co se týče financí, tak cena za tiny house se samozřejmě odvíjí od velikosti domku i od toho, zda si dům stavíme sami či jste si ho nechali postavit na klíč. I tak je ale jasné, že cena za tiny house je o poznání nižší než cena za běžný rodinný dům. Je však třeba brát v úvahu všechny velikostní a dispoziční rozdíly.

clanek_003

Pro koho jsou menší domky vhodné?

Tiny house projekt je vhodný pro každého. Konkrétně tedy pro každého, kdo netouží po luxusu v podobě prostorného domu, ale dává raději přednost útulnosti a minimalismu. Obzvláště si pak tiny house oblíbí ti, kteří milují skromnost, nepotrpí si na pompéznost a nadbytečný konzum je jim cizí. Ke stěhování do skromných příbytků se v posledních letech po celém světě uchylují zejména svobodně smýšlející lidi. Především si tiny house design a funkčnost zamilovali umělci, dobrodruzi a cestovatelé. Není ale ani žádnou výjimkou, že v tiny housech žijí celé početné rodiny, které v malých příbytcích přebývají trvale i jen během určité části roku. 

clanek_004

Rolety Fexi a tiny house

Ať už plánujete v tiny housu žít trvale, nebo jen příležitostně, rozhodně by Vám tam nemělo chybět vhodné zastínění, který uchrání Váš tiny house interiér před ostrými slunečními paprsky, nežádoucími pohledy zvenčí či před pouličním osvětlením během noci. Co se týče zastínění do stavby jako je tiny house, mělo by se jednat o něco minimalistického, nadčasového, praktického a funkčního zároveň. Mělo by se jednat o něco cenově dostupného a o něco, co nebude tiny house design nikterak narušovat nebo z něj nepřirozeně vystupovat. Skvělým řešením mohu být rolety Den a noc, které se skvěle hodí do moderního bungalovu, roubenky, garsonky i právě do tiny house. Do interiéru v boho, glamour i Art Deco stylu. Roleta Den a noc funguje na principu překrývání průhledné a neprůhledné tkaniny. Látka je na roletách vždy dvojitá, a tak můžete rolety buď zatáhnout tak, aby fungovaly jako plné látkové rolety nebo můžete jakkoliv využít střídání průhledného a neprůhledného pruhu. Samozřejmě si roletu můžete i celou namotat do kazety. Kromě nadmíru uspokojivé stínící funkci plní rolety i tu designovou. Nabízíme Vám je totiž ve skutečně bohaté škále barev, aby se ten správný odstín pro svůj domov u nás našel skutečně úplně každý. 

clanek_005

Rolety bez vrtání

U rolet Fexi máte hned 3 možnosti, jak je lze upevnit na okno – bez vrtání s pouhým zavěšením, s vrtáním na okno nebo s vrtáním do zdi či do stropu. Záleží samozřejmě pouze na Vás, která varianta Vám více vyhovuje.

Obzvláště oblíbené jsou u našich klientů praktické a snadno upevnitelné rolety Den a noc bez vrtání. Ty stačí na rám okna pouze zavěsit a máte hotovo. Žádné vrtání, žádný nepořádek, žádné díry. A právě v tiny house závěsné rolety jistě oceníte. Rolety se zavěšením na okno jsou vhodné pro většinu Eurooken dřevěných i plastových se šířkou nasazovací části 15 až 22 mm. 

Varianty rolet Fexi

Rolety Den a noc Vám nabízíme v různých prémiových látkách a v mnoha barevných tónech. Rozdíly mezi jednotlivými roletami Den a noc jsou především v typu látky, její gramáži a v šířce a zpracování průhledného pruhu. Obecně ale platí, že čím tmavší daná tkanina bude, tím většího zastínění docílíte. Zároveň je ale dobré si uvědomit, že všechny látky rolet Den a noc ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění lze jednoduše docílit pořízením tmavšího odstínu látky rolety a vyšší gramáží látky. Vůbec největší míry zastínění dosáhnete jedině tehdy, pokud si pořídíte rolety s označením Plné zatemnění.

clanek_006

Vzorky zdarma

Nejste si jisti, jaké rolety se do Vašeho tiny house budou nejvíce hodit? Podívejte se na aktuální nabídku našich prémiových látek a barev a jistě si vyberete. Jelikož ale víme, že najít vhodné rolety není vůbec snadné a výběr zboží přes internet už vůbec ne, nabízíme Vám možnost zaslání až 8 vzorků látek zcela zdarma. S konkrétními vzorky si jistě uděláte představu mnohem lépe, a vyberete tak správné rolety mnohem snadněji.