Top 5 stylů interiérového designu

Plánujete rekonstrukci svého stávajícího bydlení, nebo právě stavíte nový dům a váháte, v jakém stylu ho zařídit? Tohle je top 5 stylů interiérového designu, které jsou poslední dobou nejvíce oblíbené. Jaký styl interiérového designu vybrat a je možné použít námi nabízené rolety Den a noc od Fexi do jakéhokoliv interiéru? 

Top 5 stylů interiérového designu

Jaké styly v oblasti interiérového designu jsou poslední dobou nejvíce populární, čím se vyznačují, a jak je do svého domova můžete vnést i Vy?

clanek_001

Minimalistický styl

Minimalismus je velmi oblíbeným uměleckým směrem, který už téměř šedesát let využívají nejen umělci, ale právě také architekti a interiéroví designéři. Jeho největším lákadlem pro využití v interiéru je bezpochyby jeho prostota, střídmost materiálů, čistota linií a vzdušnost, které do prostoru vnáší.

Důvodů, proč si lidé tento styl tak moc oblíbili, je hned několik. V praktickém životě minimalismus ocení především ti z Vás, kteří nemají rádi přeplácané interiéry, nekonečné utírání usazeného prachu ve špatně přístupných místech a neustálé vyhýbání se věcem a nábytku v bytech s menší rozlohou. Minimalistický interiér je zkrátka ideální pro všechny, kteří dávají přednost vzdušnosti před chaosem a hromaděním věcí.

Pokud si tedy chcete v tomto stylu zařídit své bydlení i Vy, vyhněte se zbytečným dekoracím, nejrůznějším lapačům prachu, a dejte naopak přednost jednoduchosti

clanek_002

Hygge styl

Životní styl hygge je trend, který má kořeny až ve Skandinávii. Přesněji řečeno toto slovo pochází původně z norštiny. Dnes je však úzce spjato především s dánskou životní kulturou, neboť právě v Dánsku se intenzivně žije ve stylu hygge. To je možná také důvod, proč se právě Dánové řadí mezi nejšťastnější obyvatele naší planety.

Za severským slovem hygge (vyslovuje se: „hú-ga“) se skrývá podmanivá esence hřejivosti, útulnosti, uvolněnosti, ležérnosti a spokojenosti. Hygge maximálně dotváří příjemné prostředí domova, které je často zařízeno ve striktně minimalistickém stylu. Když tedy někdo hovoří o hygge stylu, má na mysli především pocit útulnosti, důvěrnosti, bezpečí a tepla

Hygge je však více než jen pouhý trend současné doby. Je to spíše způsob života, který jde ruku v ruce s pocitem štěstí během všedních dnů. Největším specifikem tohoto životního stylu je pozitivní nálada a pohoda. Ten, kdo žije hygge, si umí užívat života a umí si vychutnat všechny jednotlivé okamžiky i zážitky, ať už jde o velké věci nebo o pouhé detaily.

Hygge v podstatě zahrnuje vše, co se týká příjemných pocitů. Může to být odpolední šálek horké a voňavé kávy, příjemný večer s přáteli, dechberoucí okamžiky na vysněné dovolené nebo jedinečné chvilky, kdy se na chvíli ponoříte sami do sebe, a prostě si jen tak užíváte života. 

K hygge stylu patří třeba i oblíbené filmy, útulná atmosféra v pohodlném domácím oblečení nebo například bytové dekorace, které v nás vzbuzují příjemné pocity. Zkrátka vše, co v nás vyvolává pocit skutečného štěstí, lze nazvat hygge.

K tomu, abyste si doma vytvořili pravou atmosféru hygge, toho příliš nepotřebujete. K navození pocitu pohody i Vás doma postačí i jen několik málo věcí. Mezi nimi by však rozhodně neměly chybět například svíčky, které svým jasným světlem zútulní každý prostor. Dále se pak o příjemný pocit jednoduše postarají také heboučké deky a přehozy.

Hygge je absolutním trendem i v oblasti dekorací a bytového designu. Což rozhodně není žádným překvapením. Bydlení je v Dánsku nedílnou a velmi důležitou součástí životního stylu.

K útulné atmosféře obecně přispívá především nostalgicky působící styl, jako je především ten klasický venkovský. Pro tuto kulturu bydlení je charakteristická spousta světlého dřeva, nepřímé osvětlení a jemné přírodní barvy.

Jednotlivé kusy nábytku ve venkovském stylu nebo dekorační předměty působí po boku moderního zařízení obzvlášť útulně. Díky tomu může tento idylický styl, který je úzce propojen s blahodárnou přírodou, přetvořit i dříve chladně působící bytové prostory či venkovská stavení na skutečnou oázu klidu a štěstí.

clanek_003

Industriální styl

Industriální styl představuje nevšední styl bydlení, který na první pohled připomíná staré tovární haly a další podobné průmyslové prostory

Industriální styl milují spíše mladší generace, a především pak muži. Pokud máte naopak rádi spíše romantická prostředí plná nadýchaných polštářků, dek a pastelových odstínů, nebude zřejmě industriální styl nic pro Vás. 

Industriální styl se perfektně hodí do větších prostor, kde nejsou žádné zbytečné příčky a zdi a oddělená je pouze koupelna či ložnice. Ideální industriální prostor vytvoříte v interiéru s mnoha okny a vysokými stropy

Industriální styl je charakteristický přiznanými materiály. Všudypřítomná ocel, beton, hrubé zdi, odkryté cihly a kameny jsou jedním ze základních znaků tohoto stylu. 

Do takových prostor pak stačí pouze zasadit vhodné kusy nábytku či efektní světla a industriální bydlení je hotové.

Rovněž se v industriálním stylu nebojte kombinovat staré kousky s těmi novými

Industriálně zařízené interiéry se vyznačují především minimalistickou jednoduchostí. Velmi typické jsou pro ně čisté rovné linie, vzdušný prostor a minimum nábytku i dekorací. Všechny hrany jsou perfektně ostré a stůl by měl být ideálně z mohutného masivu. V industriálním interiéru mohou být rovněž nápaditým způsobem zakomponované například plechové šatní skříně, štafle, otevřené police či kartotéky. Vždy však myslete na to, že veškeré zařízení, které do industriálního interiéru zvolíte, by mělo vypadat, jako by už bylo používáno pár let. Nejlepší kombinací je propojení studeného kovu a teplého dřeva.

clanek_004

Boho styl

Boho neboli bohémský styl je jakýmsi opakem minimalistického stylu. Je hravý, originální a najdete v něm mnoho barev, textur, a naopak minimum pravidel. Boho styl je zkrátka tak osobitý, že ho nelze ani nijak konkrétněji definovat. Co se týče předmětů, tak tento styl skvěle charakterizují pestré a živé barvy, třásně, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian se objevilo již v 18. století, kde se používalo k označení lidí, kteří jistým způsobem vybočovali z davu nebo nechtěli být otroky jasně daných pravidel.  

Boho styl v sobě zkrátka zahrnuje vše, co je uvolněné, barevné, nedbalé a je určen pro všechny, kteří se chtějí vymanit ze světa plného stereotypů. Tento styl Vás totiž žádnými pravidly rozhodně svazovat nebude. 

Jestliže se tedy boho styl zalíbil i Vám a chcete si v tomto duchu zařídit interiér svého domova, neexistuje pro to žádné jasně dané pravidlo. Za jediné pravidlo lze považovat to, že v místnosti ve stylu boho nenajdete prázdné místo, neboť vše je zaplněno, polštářky, obrazy či jakýmikoliv jinými dekoracemi

Pokud se tedy i Vám tento způsob života líbí, nemusíte hned proměňovat interiér celého domova, neboť můžete pouze do již zařízeného prostoru pomocí několika prvků vdechnout pomyslnou boho atmosféru

K zařizování bytu v boho stylu navíc musíte mít tu správně hravou náladu a trpělivost. Nejde totiž o to, abyste zajeli do nákupního centra a najednou koupili vše, co je pro boho styl typické. Správné stylizování interiéru do boho stylu lze nazvat jako jakousi sběratelskou činnost. Jednotlivé předměty by pro Vás měly mít určitou hodnotu a měly by mít nějaký význam.

Pokud ovšem hledáte inspiraci na konkrétní doplňky do boho interiéru, jak už bylo zmiňováno výše, pro tento styl je typické vše, co zavání originalitou, uvolněností neuhlazeností a kombinací netradičních prvků. Skvělé jsou proto veškeré polštáře, přehozy, deky, lapače snů, sošky, koberce s orientálními vzory či třásněmi, obrazy s ornamenty, a především také rostliny. Ani na ty bychom v boho interiéru neměly rozhodně zapomínat. 

clanek_005

Vintage styl 

Interiér ve vintage stylu často připomíná sběratelství starožitností. Ale jsou to skutečně právě starožitnosti, které dávají vintage domovu nebo pokoji útulný pocit ​​umístěním dobře známých předmětů z minulosti.

Pro vintage styl je typické velké množství kusů dekorací a nábytku, kdy každý kus má své místo, kam perfektně zapadne. Všechny komponenty by ve vintage interiéru navíc měly mít alespoň mírně opotřebovaný nádech.

Jelikož je vintage styl jakýmsi opakem minimalismu, pokud si v tomto duchu budete i Vy chtít zařídit své bydlení, jednoduchost, čistá linie a prostota jsou tabu. Naopak vsaďte na dostatečné množství již v minulosti používaných kousků, kterým tak navíc vdechnete nový život. 

clanek_007

Rolety Fexi do každého interiéru 

Ať už si ovšem rozhodnete zařídit své bydlení v jakémkoliv stylu, námi nabízené rolety Den a noc od Fexi se do něj budou zaručeně skvěle hodit. 

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Samotná látka na roletách Den a noc Fexi je pak tvořena pruhy ze dvou různých materiálů

První je síťka, která průchodu světla prakticky vůbec nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do jisté míry v závislosti na gramáži látky, ale především tedy na barvě látky. Co se týče průsvitnosti daných látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete

Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací Blackout rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Kontaktujte nás a nechte si zaslat až 8 vzorků zdarma

A pokud si navíc nejste jisti, jakou barvu rolet Fexi do Vašeho interiéru zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe

Pokud si tedy nejste jisti, jaký odstín nových rolet Den a noc Fexi ideálně zvolit, neváhejte a objednejte si nezávazně vzorky látek. Jsou zdarma a dorazí k Vám domů skutečně rychle.

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve své ložnici. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v dané místnosti, a až poté si rolety v klidu objednat. 

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás.