Tipy pro snadný jarní úklid

Základem pro správný úklid je dobrý systém. Připadá vám, že váš jarní úklid trvá věčně, zatímco ostatní ho mají hotový hned? Pak jste tady správně! Připravili jsme pro vás rady, které vám pomohou dát vaši domácnost do pořádku během pár chvil. Tak pojďme na to.

shutterstock_1023776266

Vytvořte si seznam a postupujte systematicky

Než se do úklidu pustíte, vytvořte si jasně daný plán. Projděte se s papírem po bytě a zapište si vše, co by se podle vás mělo dát do pořádku. Nebo si do vašeho chytrého telefonu můžete stáhnout užitečnou aplikaci, kde si domácí práce jednoduše naplánujete. Uvidíte, že toho nakonec nebude tak moc. Udělejte si také seznam potřebných čisticích prostředků a nakupte je ještě před úklidem.

Začněte s místností, kterou neradi uklízíte

Ať už máte strach z usazeného vodního kamene v koupelně nebo z mastné a špinavé kuchyně, udělejte si z tohoto strašáka startovní pole svého jarního úklidu. Jakmile budete hotovi s nejméně oblíbenou místností, znamená to, že nejtěžší část úklidu máte za sebou. To vám dodá více energie pro pokračování, a všechno ostatní se bude zdát mnohem jednodušší.

Zaměřte se na místa, která běžně přehlížíte

Když jarní úklid, tak pořádně. Ukliďte všechno, nejen to, co uklízíte při běžných úklidech. Odstavte nebo posuňte z místa vše, co jde, ukliďte, a zase vraťte zpět. Při úklidu nejčastěji zapomínáme například na větrací otvory klimatizace, topení, větráky, kliky, vypínače, odpadkové koše, prostor za troubou či lednicí apod.

Soustřeďte se

Může se zdát, že úklid je něco, co můžeme dělat bez zapojení mozkové činnosti. Ano, odvedení pozornosti může udělat úklid zajímavější, ale zároveň ho také prodlužuje. Pokud tedy chcete mít úklid co nejdříve hotový, neodbíhejte, nedělejte si přestávky, netelefonujte a nedívejte se na televizi. Pusťte si rychlou hudbu, která vám dodá energii, a soustřeďte se pouze na úklid.

Postupujte od shora dolů

Základní pravidlo pro dobrý úklid zní: čistit od shora dolů. Pokud budete postupovat opačně, vše znovu zašpiníte. Nejprve na sucho utřete prach a setřete povrchy, potom teprve přejděte k mokrému čištění. Ušetříte si tak spoustu práce.

Očistěte stěny a skříňky

Prach se velmi úspěšně drží i ve vertikální poloze. Nejhůře jsou na tom skříňky v kuchyni. Drží se na nich mastnota a vlhkost, na kterou se prach nalepí jako na žvýkačku. Povrch nejprve umyjte čistícími prostředky a následně čistou vodou. Očistu si zaslouží také stěny. Otřete je suchým čistým hadříkem a uvidíte, že budou zářit.

Vyčistěte i vnitřek skříní a špajzu

Skvělou příležitostí, jak se zbavit nepotřebných věcí, je kompletní vyklizení skříně. Nejdříve skříňky vyprázdněte, vytřete vlhkým a následně suchým hadříkem. Oblečení roztřiďte a nepotřebné darujte třeba charitě. Vyhoďte prošlé potraviny a vše urovnejte zpět.

Umyjte okna a rolety

Nejlepší počasí pro mytí oken je oblačno. Je to proto, že při slunečném počasí je těžké rozeznat na sklech všechny nečistoty. Slunce navíc způsobuje mnohem rychlejší usychání čisticího prostředku. Z oken nejprve odstraňte hrubé nečistoty, potom vše stáhněte stěrkou od shora dolů a parapety osušte čistým hadříkem.

Nezapomeňte vyčistit také okenní rolety. Postupujte jemně a opatrně, abyste jim neublížili. Na čištění používejte nejlépe suchý hadřík. Pokud je to potřeba, můžete použít i vlhký hadřík. Roletu ale nechte dobře proschnout, než ji zarolujete zpátky. Rolety čistěte pouze ručně. Na odstranění prachu můžete použít také vysavač, ale nastavte ho na co nejnižší výkon.

Podlahy si nechejte až nakonec

Jakmile máte hotovo vše ostatní, jsou na řadě podlahy. Jarní úklid je skvělou příležitostí pro voskování a leštění dřevěných podlah. Budou nejen krásně vypadat, ale také se budou dobře uklízet. Na kachličky v koupelně pak použijte kartáček a vhodný přípravek. 

Doufáme, že naše rady pro snadný jarní úklid budou užitečné, a přejeme vám hodně zdaru!