Rolety versus závěsy

Léto je v plném proudu, a to znamená intenzivnější sluneční záření a s tím spojené ohřívání interiérů našich domovů. I když vstáváte brzy ráno, slunko už je nad obzorem a jeho světlo Vás bodá do očí. Přírodu a slunce asi milujeme všichni, ale někdy raději jen z přiměřené vzdálenosti. Vhodným výběrem stínící techniky si můžete pobyt doma výrazně zpříjemnit zejména v době, kdy většina z nás z domu i pracuje.

001 

Závěsy – dlouhodobá klasika

Závěsy nám slouží již opravdu dlouho. Už od Egypta, přes starověkou Čínu a Japonsko, římskou kulturu až k modernímu světu jsou tu závěsy s námi. Jejich hlavní výhodou je snadná výměna za jiné. Je jednoduché rychle změnit vzhled interiéru. Kromě toho nejsme omezeni druhem látky. To znamená neomezené množství barev, druhů látky a vzorů.

Závěsy jsou nápadným, dominantním prvkem místnosti. Zaslouží si trochu pozornosti při výběru. Plní hlavně 3 funkce:

  • zatemňují místnost
  • upravují teplotu – v létě nepustí teplo dovnitř, v zimě ven
  • přispívají k estetice interiéru

Pokud není nutné, aby bylo v místnosti úplné zatemnění, použijte jemnější, poloprůhlednou látku. Pohrajte si i s barevnými odstíny – sluneční světlo se při průchodu bude lámat a vytvářet různé barevné efekty.

Jestliže použijete mnohem širší pruh látky, než je okno, můžete do určité míry řídit i množství pronikajícího světla. Stačí roztáhnout jen část závěsů tak, aby druhá část zůstala nařasena u okraje mimo okno. Tím dosáhnete nejnižšího stínění. Jakmile ale celou šíři závěsu nařasíte před plochu okna, bude mít slunce horší podmínku pro průchod do místnosti.

Nejzásadnější výhody závěsů:

  • bezkonkurenčně největší výběr látek
  • možnost vyrobit si závěs svépomocí – to je u většiny jiných druhů stínění nemožné
  • velmi snadná výměna
  • plynulá regulace průniku světla – od téměř průhledných látek, až po těžké, dokonce pogumované látky, které i tlumí zvuk
  • jsou výrazným estetickým prvkem bytu

Nejzásadnější nevýhody závěsů:

  • jsou výrazným „lapačem prachu a nečistot“. Zejména alergici a astmatici by je neměli v bytě mít
  • nejsou moc bezpečné v domácnosti s dětmi či zvířaty – mohou být snadno strženy
  • jsou většinou silně hořlavé
  • ovládají se výhradně manuálně
  • docílit při zatažení jednotného vzhledu je celkem náročné – rozmístit nařasení tak, aby byly rozestupy pravidelné a pokaždé stejné, je určitý druh umění
  • pořizovací cena, zvláště blackout závěsů je celkem vysoká. Zejména pokud si zákazník nechá dělat závěsy na míru

Rolety – moderní řešení

Také rolety mají dlouhodobou historii. Jednoduché řešení, kdy se látka spouštěla či vytahovala pomocí šňůr, je známo už od starověku. Za tu dobu prošly rolety technickým vývojem. Dnes jsou nejznámější látkové rolety, které se stahují do rolety nad oknem. Buď manuálně, nebo elektrickým motorkem.

rolety

Rolety se časem rozdělily do několika variant. Kromě standardních látkových rolet tu máme římské rolety, skládané plisé rolety, papírové rolety nebo v poslední době velmi oblíbené rolety Den a noc.

Právě rolety Den a noc si zaslouží Vaši pozornost. Kombinují vlastnosti běžných rolet, závěsů i žaluzií. Berou si z nich to nejlepší a vynechávají nevýhody.

Jak rolety Den a noc fungují?

Princip je podobný jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety nad oknem.  Stínění je tedy zajištěno látkou různých vzorů, barev a průsvitností, která reguluje množství procházejícího světla. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem. Pokud otevřeme okno na ventilaci, roleta zůstane na okně a neprověsí se do místnosti.

Rolety Den a noc také připomínají žaluzie. Skládají se totiž také z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet Den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru a tím okno zcela odkrýt, případně stažení až dolů a okno zakrýt. Nicméně v průběhu pohybu se neustále překrývají průhledné pruhy s pruhy látky, a tak propouštění světlo, či mu zcela brání v průniku.

Látka na roletách Den a noc má totiž pruhy ze dvou různých materiálů. První je síťka, která průchodu světla prakticky nebrání, a druhý je neprůhledná látka, nebo jen do určité míry průsvitná v závislosti na gramáži látky, ale hlavně barvě látky. Čím světlejší látka je, tím větší intenzita světla je v místnosti a naopak.

Při vytahování rolety dochází k jejich vzájemnému překrývání, přičemž pokud se kryje neprůhledný pruh s průhledným, okno je plně stíněno, a naopak při krytí průhledného pruhu s dalším průhledným je stíněna jen ta část okna, kde se kryjí neprůhledný pruh s dalším neprůhledným. Nejlépe je to vidět na videu:

Vybírejte pečlivě

Výběr stínící techniky není něco, co řešíte každý měsíc, ani rok. Před výběrem zvažte všechny výhody, a hlavně nevýhody různých řešení. My jsme se přesvědčili, že rolety Den a noc patří mezi žhavé kandidáty na vítěze.