Rolety Den a noc – recenze rolet od Fexi

Poznámka redakce: Pan Rudolf S. nám poslal recenzi na rolety Den a noc od Fexi. Jeho příběh jsme se rozhodli zveřejnit tak, jak jej zaslal a do textu jsme vlastně vůbec nezasahovali. Omlouváme se za mírně zhoršenou kvalitu obrázků, ale přišlo nám správné pro účely recenze ponechat je tak, jak jsme je od pana Rudolfa obdrželi. Bavte se tak dobře, jak jsme se bavili my.

Asi před rokem jsme řešili zajímavý problém – pořízení stínicí techniky na obývákové dveře. S tím se tak běžně nesetkávám, takže moc kamarádů, kteří by mi poradili, nebylo. A když už nějaká rada byla, tak typu: přehodit deku, přitlouct překližku, vyměnit dveře za neprosklené. Ale proč jsme vlastně potřebovali zatemnit prosklené dveře a jak jsme to nakonec vyřešili?

clanek_001

Obrázek 1 - Rolety Den a noc na dveřích do dětského pokoje

Jsme běžná rodina – otec, matka, 2 děti. No, tedy děti. Spíše už dospělé děti, ale stále bydlí s námi v bytě 3+1. Staršímu synovi je 22, mladší má 19 let. A i když už se tak trochu těšíme, až se chlapci osamostatní, jsme moc rádi, že jsme zatím stále všichni spolu. Ale zatím každý potřebuje svůj vlastní pokoj.

Rozdělit spravedlivě byt 3+1 mezi 4 lidi je celkem oříšek. Máme kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj. Ale chlapci na to přišli – ložnici nechali rodičům, starší si nechal dětský pokoj a ten mladší anektoval obývák. Nábytek z obýváku vystěhoval do naší velké kuchyně, která tak začala být napůl kuchyně, napůl obývák.

Jde to – vejdeme se. Ale mezi obývákem a kuchyní jsou dveře se skleněnou výplní. A to víte – synkovi vadilo pronikající světlo z kuchyně.

První pokusy se zastíněním

Zastínit dveře jsme tedy potřebovali, a potřebovali jsme to celkem rychle. A taky samozřejmě levně, jelikož žijeme z jednoho platu všichni. První pokus byl s přeloženým prostěradlem. Pár malých hřebíčků do dveří, které přichytly vysloužilé zelené prostěradlo.

No, světlo už nepronikalo, ale zklamaný synův pohled mě hned donutil přísahat, že je to dočasné, nouzové a krátkodobé řešení. Popravdě, ani nám se ženou se to nelíbilo. Zatemnění dveří jsme museli vymyslet jinak.

Je zajímavé, že další návrh by u syna prošel – tenké polystyrenové desky, které bychom napasovali do dveřních dílů přes sklo. Dveře by pořád byly dveřmi, zastínění stoprocentní, decentní bílá barva. Ale přes manželku to naprosto neprošlo. Ačkoliv by to bylo samozřejmě ze strany pokojíku.

Nic naplat, museli jsme se porozhlédnout po nějakém profesionálním řešení.

Rolety na interiérové dveře

Než jsem se tím začal zabývat, neměl jsem představu, kolik možností ve stínicí technice dnes je. Celé jsem to měl zúžené na žaluzie, které máme na oknech, stejně jako skoro všichni. Možná mě napadly ještě závěsy, ale nějak jsme si neuměli pořádně představit, jak by na dveřích fungovaly.

Pak jsem ale narazil na e-shop fexi.cz. Nabízí rolety Den a noc, o kterých jsem tehdy slyšel poprvé. Tedy, abych se přiznal, pořádně jsem si jejich web prohlédl až napodruhé. Když jsem ho navštívil poprvé, přečetl jsem si slovo „rolety“ a hned zase odešel. To kvůli zažitému obrazu těch béžových plachet, co se dávali na všechna socialistická okna na sídlištích. Nic takového mi do bytu nesmí.

Jak jsem ale brouzdal internetem, začala se objevovat jejich reklama a tam jsem si všiml, že moje představy jsou mylné. Rolety byly moc pěkné, zajímavě vymyšlené a cenově dostupné. Začal jsem to zkoumat blíž.

Proč jsem se rozhodl pro rolety Den a noc

Pořádně jsem se seznámil s tím, co vlastně rolety Den a noc jsou. Na začátku mě trochu mátlo, že jsem našel i rolety Zebra, nebo Duo, které mi přišly podobné. Nevěděl jsem, které by byly lepší, než jsem pochopil, že je to jen obchodní označení stejné rolety.

Stanovil jsem si kritéria, podle kterých jsem chtěl vybrat zastínění:

  • jednoduché ovládání
  • jednoduchá montáž, ideálně bez nutnosti technika
  • cenová dostupnost
  • estetika

Rolety Den a noc postupně získávaly převahu nad jinými systémy. Přesvědčily ve všech bodech:

Jednoduché ovládání

Čím méně řetízků, šňůrek, táhel, vodítek, plastových odnímatelných dílů, tím déle to vydrží nepoškozené. Rolety den a noc mají jen jeden řetízek a tím to hasne. Ano, mohou mít vodící silonová lanka, ale není to povinnost.

Jednoduchá montáž

Nevím, jak bych to řekl, ale když mám vyvrtat díru do zdi, volám kamarádům. Stavím weby, programuju, jsem šikovný v on-line světě, ale ze strojů, které se točí a vydávají hlasité zvuky, mám strach. Asi to zveličuju, ale manuálně šikovný fakt nejsem.

Moc mě potěšilo, že rolety Den a noc lze jen zavěsit na dveře stejně, jako třeba ramínko na šaty do skříně. Opravdu – na roletu jsem zacvaknul 2 háčky a jen ji zavěsil na dveře. Ani jsem se nijak nezranil, jako tehdy, když jsem kladivem přitloukal to prostěradlo, a připletl se mi tam prst.

clanek_002

Obrázek 2 - Rolety jen visí na dveřním křídle. Nijak nebrání úplnému zavření dveří.

Cenová dostupnost

Je jasné, že řešení zdarma by bylo cenově nejvýhodnější. Ale na druhou stranu zdaleka ne tak hezké a funkční. Cena okolo 500 za roletu mi zcela vyhovovala. Samozřejmě jsem si ceny ověřil i u konkurence. Fexi na tom bylo nejlépe. Jinde byly rolety dražší, měli jen asi 4 rozměry, přičemž žádný z nich by na naše dveře neseděl, nebo měli asi jen 3 barvy, z nichž žádná nám nevyhovovala.

Estetika

Princip rolet se mi vážně líbí. Mi jim říkáme „mrkací rolety“, jelikož když je vytahujeme, tak na nás jakoby mrkají. Vypadají prostě hezky. Navíc je obrovský výběr barev a dokonce vzorů. To nám vlastně zabralo nejvíc času, než jsme barvu vybrali.

Proč zrovna Fexi?

Nákup rolet není úplně intuitivní. Zejména poprvé jsem vlastně neměl přesnou představu o tom, jak budou upevněny, kolik místa zaberou a jak správně změřit jejich šířku. To jsem pak ocenil jejich zákaznickou linku.

První volání se týkalo toho, že místo oken plánuju zastínit dveře. Ujistili mě, že to není žádný problém a půjde to. Pak jsme dlouze vybírali tu barvu. 

Už jsme měli vybráno, když jsme v objednávce narazili na výběr šířky rolety. Tak jsem změřil šířku jednoho křídla dveří a chystal jsem se odeslat objednávku, když moje zlatá žena řekla, ať tam raději zavolám znovu a ujistím se, že jsem to změřil dobře. Ještě, že jsem ji poslechl.

Druhý telefon tedy řešil rozměry. Na lince mi pán trpělivě vysvětloval, jak to změřit. Ale jak jsem už zmínil, v těch řemeslných pracích nejsem moc dobrý. Asi jsem působil bezradně, takže mi pán na lince navrhnul, ať ty dveře vyfotím a pošlu jim to. On pak na tu fotku přikreslil, odkud kam to mám změřit, a poslal mi je zpátky.

Mimochodem – doporučil mi, ať změřím obě křídla dveří ????. Opět moudrá rada – rozměry se lišili asi o 10 cm. To mě zachránilo, jelikož jsem měřil tu delší stranu a na tu kratší by se objednaná roleta nevešla.

Řekli byste, že šlo o poslední telefonát? Ne! Když jsem objednávku odeslal, zavolali mi z Fexi oni sami a ověřili si ještě jednou, že je objednávka správně. U toho taky zjistili, že bych potřeboval opravdu zatemnit, aby pronikalo co nejméně světla. Tak mi doporučili změnit typ látky. Barvy vybrali hodně podobné, ale s lepšími vlastnostmi.

Jelikož se rolety vyrábí na míru, čekal jsem pár dní, než dorazily. Byly opravdu pečlivě zabalené v několika vrstvách, aby po cestě nedošly nějaké úhony. A věřte či ne, dokázal jsem je nainstalovat úplně sám! 

Tou hlavní výhodou pro mě totiž bylo, že rolety ve Fexi nejdřív celé složí, než je pošlou. Celá montáž tedy spočívala v zacvaknutí dvou háčků na kazetu rolety a její pověšení na dveře. Pak jsem ještě napnul řetízek do vodící kladky a tu přilepil na dveře. To bylo všechno.

Na webu píšou, že montáž zabere 2 minuty. Tak věřím, že napodruhé to stihnu i rychleji, ale patřím mezi ty, kdo si nejprve pečlivě pročtou návod, než se do něčeho pustí. Čtení mi zabralo asi třetinu času montáže, čili ty 2 minuty. Další 4 minuty mi trvalo ty 2 rolety pověsit. Celkový čas na obě rolety byl asi 6 minut.

Závěr recenze na rolety Den a noc

Na rolety od Fexi jsme si rychle zvykli. Jsou hezké a hlavně funkční. Synek má opravdu tmu a soukromí. Když jsem montáž zvládl já, tak věřte, že to zvládne už opravdu každý.

Fexi podpora je dokonalá a přesně ví, co říct a jak poradit. Je vidět, že i slečny na telefonu mají praktickou znalost a nejsou to jen zvedačky sluchátek.

Některé z našich žaluzií už jeví známky únavy – 2 zlomené lamely, jedny nejdou stáhnout až dolů a další jsou tak nějak nakřivo, když se trochu povytáhnou. Přichází tedy čas, kdy je pravděpodobně vyměníme za rolety Den a noc. A určitě budou od Fexi.

 

Poznámka redakce: Děkujeme panu Rudolfu S. za jeho recenzi rolet Den a noc od Fexi a jeho pěkný osobní příběh.