Rolety den a noc na fixní okno

Zejména u třídílných oken se stává poměrně často, že prostřední díl je fixní. Nedá se otevřít, a tak není možné na něj pověsit rolety den a noc jako na krajní okenní díly. Často dostáváme otázku, zda je možné použít rolety den a noc i na fixní okna. Dnes si odpovíme.

Není samozřejmě žádný problém mít i na fixním okně roletu den a noc. Místo prostého zavěšení rolety bez vrtání, ji prostě upevníme jiným způsobem. Jsou hned čtyři způsoby, jak rolety na fixní okno upevnit.

Někteří zákazníci se raději rozhodnou pro žaluzie, když mají v plánu zastínit fixní okno. Dojdou pravděpodobně k závěru, že když se okno nedá otevřít, tak roletu den a noc nelze použít. Možná jim ani nedojde, že kvůli žaluziím budou muset vrtat do všech oken, a nejen do toho fixního. To je zbytečné násilí.

9ae21089fba1a72b27f5db7d8c724137

Je nám jasné, že vrtání do oken není žádný problém. Okna jsou vícekomorová. Pokud nepoužijete masivní a dlouhý vrták do zdi, nikdy se nemůže stát, že byste se provrtali skrz celé okno až ven. Tím pádem nedochází k profukování nebo tepelné ztrátě.

Vrtání do okna se někdy nevyhnete ani u rolet den a noc. Vrtání a lepení do okna se volí, pokud chcete mít volný parapet nebo máte vedle okno otevírací a na to chcete roletu jen zavěsit. Naproti tomu vrtání do zdi a do stropu se volí, pokud chcete zakrýt celý výklenek, či více oken zároveň, a tedy nepotřebujete ovládat stínění každého okna zvlášť.

Jak upevnit roletu den a noc na fixní okno

Vrtáním na rám okna

Jedná se o velmi jednoduchou metodu, jak roletu na okna připevnit. Zaměření probíhá stejně jako u zavěšování. Můžete dát i větší přesah přes sklo, protože fixní okno standartně nemá kliku.

Navrtáte dva plíšky do vrchního rámu okna a roletu do něj zacvaknete. Pokud chcete vodící silon, můžete na spodní rám okna připevnit i kovové dílky pro utažení silonu. Na fixním okně však silony nemusí být. Ty jsou určeny zejména pro otevírání okna na ventilaci, aby roleta zůstala vždy přímo na okně.

A to je vlastně celé – pokud nepotřebujete vodící silon, stačí vám dva šroubky a je hotovo. Celé je to daleko šetrnější než montáž žaluzií. Jelikož je roleta pouze nacvaknutá v kovových plíšcích, můžete ji kdykoli odcvaknout, sundat, umýt okna, a opět nacvaknout zpět.

Při montáži vedle rolety zavěšené je potřeba umístit roletu do takové výšky, jako je roleta vedle, aby Vám seděly návaznosti vodorovných pruhů.

Bezpečnostní kladku můžete také navrtat nebo pouze nalepit oboustrannou lepící páskou. Celý postup naleznete zde: https://www.fexi.cz/montaz/vrtani-na-okno/

Lepení na rám okna

Pokud jste zapřisáhlým odpůrcem vrtání do okna, ale chcete mít roletu na okně, nezoufejte – máme pro vás řešení! Jelikož u FEXI máte roletu již složenou a má zadní nosný plastový profil, tak je možné celý profil nalepit na okno. Ze zkušeností našich zákazníků víme, že velmi dobře funguje například 3M lepící oboustranná páska nebo Mamut. Spodní kovový díl je možné nalepit také, a zajistit i silon – pokud je to potřeba. Kladku je možné opět pouze nalepit.

Vrtání do zdi

Roletu je možné také velmi pohodlně vrtat i do zdi. Bude tedy vypadat jako garnyž, a tedy modernější záclona. Roletu stačí opět pouze nacvaknout na kovové dílky navrtané ve zdi a máte hotovo, jelikož u tohoto způsobu montáže nejsou postranní vodící silony. Kladka se poté vrtá menšími šroubky také do zdi. U tohoto způsobu montáže si vždy před vrtáním vyzkoušejte, do jaké výšky roletu umístíte. Ať Vám roleta vyjde vždy až do místa, kam potřebujete se zataženými pruhy. Na šířku poté vždy