Rolety Den a noc jsou estetické

Stínicí techniku má dnes snad už každý byt či kancelář. Na trhu je jich nepřeberné množství druhů – žaluzie, závěsy, paravany, rolety římské, plisé a další. Jedním z nejmladších přírůstků do výčtu stínicích prvků jsou rolety Den a noc. Jaké výhody přinášejí? Jak se ovládají? A hlavně jakým jsou přínosem pro estetický dojem z Vašeho bytu?

clanek_001

Jak rolety Den a noc fungují

Ještě jste neviděli rolety Den a noc nikde nainstalované? Nevadí. Ukážeme si, o co vlastně jde a jak roleta Den a noc funguje. 

Rolety do oken Den a noc jsou konstrukčně podobné jako klasické rolety – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, umístěné nad oknem. Rozdíl je ale v tom, že zatímco u běžných rolet se odvíjí jeden konec rolety a druhý je uchycený v kazetě, rolety Den a noc mají oba konce látky uchyceny uvnitř kazety a odvíjí se vlastně smyčka. Stejně, jako třeba u zavěšené kladky.

Kdybychom si látku z kazety vyndali a rozložili ji, uviděli bychom, že se skládá ze dvou opakujících se pruhů látek. Připomíná tedy takový přechod pro chodce. Jeden pruh je vždy průhledný a druhý tvoří plná látka.

Jak se látka postupně odvíjí, vznikají 2 překrývající se vrstvy se střídavými pruhy plné a průsvitné látky. Zadní část je nehybná a přední se přes ni posouvá. Tím dochází k plynulému překrývání pruhů. 

Snadno tedy můžete regulovat množství světla prostě tím, že nastavíte, jakým způsobem se proužky látky budou překrývat. Pokud se kryje průhledný proužek vepředu s dalším průhledným vzadu, docílíte vysokého množství průchozího světla. Postupným překrývání průhledných proužků plnou látkou více a více stíníte.

Existují přímo i zatemňující rolety Den a noc, které garantují nejvyšší úroveň zatemnění, vhodné třeba do ložnice či dětských pokojíků, ve kterých se spí.

Rolety Den a noc tedy přinášejí výhody rolet spolu s výhodami žaluzií. Lamely žaluzií totiž připomínají ony textilní pruhy látky. Ovládání a konstrukce rolet Den a noc je ale o dost jednodušší, než je tomu u žaluzií. Nicméně občas můžete slyšet termín „žaluzie Den a noc“. Jde ale stále o jeden a ten samý výrobek.

Nejlépe si uděláte představu o ovládání a principu rolet Den a noc z našeho videa:

Jaké látky se používají

Při výrobě rolet a výběru látky se musí dbát na spoustu kritérií. Například:

  • Úroveň průsvitnosti. Je jasné, že u pruhu, který má zajistit plný průchod světla, jde spíše než o látku, o síťku. Cílem je naprostá průhlednost. Ovšem látka, která má okno zastínit, už musí být neprůhledná. Možná jen zčásti průsvitná. To pak propouští část světla i po plném zatažení. To je vhodné třeba do obývacího pokoje, který neslouží pro spaní. Jde-li nám ale o vytvoření Blackout látky, která se pak použije pro zatemňující rolety Den a noc, saháme po tmavších a silnějších látkách. Některé rolety dokonce používají látky částečně pogumované pro zvýšení neprůsvitnosti.
  • Bezpečnost. Látka je celkem hořlavý materiál. Pokud by rolety používaly jakoukoli neupravenou textilní látku, nebylo by to bezpečné. Proto naše látky, označené jako FR, speciálně upravujeme impregnací pro ztížení hoření.
  • Estetika. Jednou z největších výhod rolet Den a noc je, že se nemusíme vůbec omezovat v barvách, vzorech a dekorech. Najdete jednobarevné látky, látky se vzorem nějaké přírodniny (například dřevo či kámen), či vzorované látky

Rolety FEXI si zakládají na tom, že kromě těchto základních kritérií vynikají i svou kvalitou. Kvalita je vlastně tím hlavním, co rolety FEXI charakterizuje. Naše látky se proto netrhají na okrajích, jak to občas vídáme u levnější konkurence, zachovávají si svůj tvar, nekroutí se a nemačkají.

Rolety Den a noc jsou estetické

Obtěžuje-li Vás přímé slunce, které bez zábran proniká nechráněným oknem do pokoje či kanceláře, je to jistě důvod pořídit si nějaký typ zastínění. Ale nejde jen o prostou funkčnost. Obyčejné žaluzie nebo klasické panelákové béžové rolety byly spíše pro ostudu. No, v nejlepším případě fungovaly jako uniforma – všichni mají stejné.

U rolet Den a noc je to naprosto jiné. Tady nezabere nejvíc času přemýšlení, jak změřit rolety Den a noc, aby se mi krásně vešly na okno. Ani se moc nezdržíte u rozhodování, jestli rolety upevnit vrtáním do okna, do zdi, nebo zda si pořídit rolety Den a noc bez vrtání. Nejvíce času Vám pravděpodobně zabere výběr barev.

Nějaká omezení sice existují, ale v zásadě máte naprostou svobodu v rozhodování. Už jsme zmínili možnosti, jaké v tom estetickém ohledu máte – jedna základní barva, barva doplněná o dekorativní prvek jako třeba stříbrný proužek, přírodní motiv s kresbou dřeva či nějakého nerostu.

Máte dokonce příležitost pořídit si dvoubarevné rolety. Tedy kromě průhledného pruhu se střídají další 2 barvy. Například tahle kráska:

clanek_002

Estetickou hodnotu rolet Den a noc oceníte i při hře světel a stínů. Pořídíte-li si látku, která nezatemňuje úplně, potěší Vás, jak slabě prosvítající sluneční světlo vykresluje v pokoji příjemné měkké odstíny barev.

Co je ale naprosto skvělé, to je snadná změna. FEXI dodává rolety Den a noc již složené. Nehrozí Vám, že byste při skládání něco popletli, zapomněli či ztratili. Montáž našich rolet zvládnete sami za 5 minut. A pokud se rozhodnete pro montáž bez vrtání, jsou to doslova 2 minuty.

Není pak problém svěsit rolety, které se už trochu okoukaly, a nahradit je za jiné. Nová barva či vzhled pak oživí Váš interiér během několika okamžiků.

S roletami Den a noc tedy získáte moderní způsob zastínění s téměř bezúdržbovým provozem, ale také významný estetický prvek Vaší domácnosti.

Navštivte e-shop fexi.cz a porozhlédněte se. S výběrem Vám rádi pomůžeme.