Rolety Den a noc do balkonového okna

Šťastní majitelé bytů s balkonem si toto pohodlí užívají různými způsoby. Balkonová okna však musí být řádně chráněna před zraky sousedů a intenzivním slunečním zářením. Při hledání univerzálního řešení mnoho lidí volí na balkonové okno rolety Den a noc. Zjistěte, proč jsou i naší první volbou!

clanek_001

Balkonová okna a dveře

Byty s balkonem jsou velmi žádané. Balkon lze totiž využít mnoha způsoby – jako relaxační koutek, květinovou zahrádku, čítárnu, pracovnu, případně dokonce jako místnost pro denní spaní. Každý způsob využití ale vyžaduje tu správnou míru světla.

Když uvažujeme o balkonových oknech, mají většinou jednu společnou vlastnost – jsou celkem široká. Podle rozměrů balkonu mohou klidně zabrat celou šířku stěny pokoje. Jde třeba o dvě či dokonce tři okenní křídla. A k tomu ještě připočítejme balkonové dveře.

Balkonová okna jsou prostě větší než běžné modely, takže propouštějí více světla. Z tohoto důvodu je nutné je řádně chránit. Tedy spíše chránit obyvatele bytu, kteří za balkonovými okny žijí. Během dne by měly být omezeny oslňující sluneční paprsky a v noci se chceme bránit před pouličním osvětlením, reflektory projíždějících aut apod.

Rolety Den a noc – ideální pro balkonová okna a dveře

Rolety Den a noc vynikají ve schopnosti plynule regulovat množství světla v kteroukoliv denní či noční hodinu. To je vlastně jeden z důvodů, proč tento druh stínicí techniky nese své jméno – mají svůj význam a uplatnění jak ve dne, tak v noci.

Druhým důvodem je jejich princip při zatahování. Roletu tvoří dva druhy látek, které se pravidelně střídají v pruzích. Liché pruhy jsou průhledné a sudé neprůhledné. Při stahování vzájemně mění své pozice, takže roleta jakoby „mrká“.

Je to proto, že roleta je ve dvou vrstvách. Ta blíže ke sklu okna zůstává na místě a druhá vrstva, blíže k nám, se přes ni posunuje. Tvoří se tak vlastně prověšená smyčka látky. Ve chvíli, kdy jsou průhledné pruhy překryty těmi neprůhledným, je plně zataženo. Přes okno není vidět ani ven, ani dovnitř, a tak nastala „noc“. Ovšem úplného zatemnění dosáhnout nelze.

Stačí ale krátký pohyb ovládacího řetízku, posunout vzájemně pruhy látek a poodkrýt průhlednou síťovinovou látku a máme tu „den“, kdy slunce může do místnosti zčásti pronikat, obyvatelé bytu pohodlně vidí ven, ale okolojdoucí mají pořád ztížený pohled dovnitř, jelikož i průhledná část rolety jim ztěžuje rozpoznat detaily uvnitř místnosti.

clanek_002

Vždy je dobré vzít v úvahu celou situaci s okny a dveřmi na balkon. Některá okenní křídla ani nelze otevírat, jiná ano. Jsou balkonové dveře, které jsou posouvací, jiné se normálně otevírají. Okna občas dosahují až k zemi, jindy končí u parapetu.

Ať už ale máte balkonová okna a dveře vyřešena jakkoliv, vždy jsou vhodné rolety Den a noc k jejich zastínění. Můžete se rozhodnout překrýt celou prosklenou plochu oken jednou roletou a dveře druhou. Případně můžete mít na každém okenním křídle roletu zvlášť. Obojí řešení má své výhody.

Jak zakrýt balkonová okna – možnosti

Jedna roleta přes všechna okna

Toto řešení má svou výhodu v jednotnosti. Nastavujete pozici jen jedné rolety, a tak nemusíte řešit sousední roletu, aby byla nastavena stejně. Kdybyste totiž měli vedle sebe rolety 2, nevypadalo by moc hezky, když by se na každé z nich překrývaly pruhy různě. Lepší je jednotná linka.

Další výhodou je menší počet ovládacích řetízků. Nikde nic zbytečného nevisí a interiér pak vypadá naprosto uspořádaně. Zejména v moderních bytech, které si zakládají na jednoduchých liniích a prostých tvarech, pomáhá jedna roleta pro všechna okna udržet konzistentní vzhled a design.

Pro větší šířky rolet doporučujeme použít kazety typu MAXI, které díky zpevněným zádům zvládnou i šířku 240 cm. Malou nevýhodou je, že nebudete moct roletu jen zavěsit bez vrtání na rám okna. Budete muset vrtat do zdi.

Otevřít okno dokořán pak také nepůjde se spuštěnou roletou. Pokud potřebujete rychle vyvětrat, bude to chtít roletu nejprve celou vytáhnout, aby oknu nepřekážela. Nicméně pootevřít na ventilaci většinou půjde i při stažené roletě.

Pokud se rozhodnete umístit jednu roletu na balkonové dveře a vedlejší okno, dejte si pozor ať pod oknem není topení. V tom případě nebude možné roletu stáhnout.

clanek_003

Roleta na každém okně zvlášť

Toto řešení má tu největší výhodu v tom, že rolety vlastně vůbec nemusíte vrtat. Využijete montáž bez vrtání a prostě každou roletu jen zavěsíte na okenní rám. Celá instalace jedné rolety Vám nezabere více než pár minut. S trochou praxe se dostanete i pod 2 minuty.

Co určitě oceníte, to je možnost manipulace s každou roletou zvlášť, kdy třeba poslední okno, u kterého máte pracovní stůl, chcete mít odkryté a roletu vytaženu, abyste dobře viděli na práci, zatímco ostatní okna můžete zastínit. I větrání bude jednodušší, jelikož pokud jsou rolety na okno zavěšeny nebo i přivrtány, není nutné nijak měnit jejich pozici před otevřením okna.

Trochu náročnější bude udržet jednotnou linii pruhů na roletách, když bude každá vysunuta trochu jinak. Ale pokud to není naprosto rozhodující, není nutné to vlastně řešit. Navíc si můžete pořídit elektrický pohon rolet s dálkovým ovládáním. To Vám dovolí nastavit si až 6 různých pozic – 2 krajní a 4 mezi tím. Když pak stisknete tlačítko dálkového ovládání, roleta se automaticky nastaví do dané pozice, a to vždy stejně. Vyladit to tak, aby byly pruhy látky ve stejné výšce, je pak snadné.

Pokud jsou tedy rolety na každém okně zvlášť, ujistěte se, že jsou namontovány ve stejné vodorovné rovině. Jinak dojde k tomu, že na sebe nebudou pruhy navazovat. Roleta připevněná na rámu dveří může po otevření narazit do špalety.

Jedna roleta na více oknech, druhá na dalších

Toto řešení pokrývá situaci, kdy máte prosklenou plochu širší než oněch 240 cm. V tom případě můžete překrýt jednou roletou jen polovinu oken a druhou polovinu osadit další roletou. Využijte toho, že ovládací řetízek rolety může být na jakékoliv straně rolety, takže levá roleta bude mít ovládání vlevo a pravá vpravo.

Pokud rolety správně sesadíte, pak mohou sousedit téměř bez mezery a opět docílíte velmi pěkného vzhledu. Mezi roletami samozřejmě nějaká mezera být musí, jelikož středová tyč mírně přesahuje okraj látky. Je nutné vše změřit a sestavit tak, aby mezera mezi roletami vyšla na střed rámu okna. Bude to asi 5 - 6 cm široká mezera.

Nemusíte samozřejmě dělit roletu na 2 stejně široké oddíly. Klidně může být jedna dvojnásobně široká než druhá. Dvě třetiny prosklené plochy pak zakryjete širší roletou a zbývající třetinu tou užší.

Stínění balkonových dveří

Ve většině případů jsou balkonové dveře vyšší než okna. Ačkoliv samozřejmě mohou okna dosahovat klidně až k zemi. Zejména v rodinných domech jsou vidět francouzská okna, která navazují na balkonové dveře a společně tvoří celou prosklenou stěnu.

clanek_004

V každém případě dodáváme rolety o výšce až 240 cm, což bohatě postačí na drtivou většinu balkonových dveří. Přesto, pokud máte tak atypické dveře na balkon, že byste potřebovali roletu ještě vyšší, kontaktujte naši zákaznickou linku a společně jistě najdeme řešení.

Je to asi zřejmé, ale raději poukážeme na fakt, že pokud jsou balkonové dveře posouvací, nelze rolety ani zavěsit bez vrtání, ani vrtat do rámu dveří. Musíte rolety vrtat do zdi či stropu.

Zasklené balkony

Máte-li balkon či lodžii zasklenou, můžete řešit i to, aby slunce zůstalo už před balkonem, a nejen aby nepronikalo okny do pokoje. Je příjemné, když na zaskleném balkonu můžete zatáhnout rolety a zabránit slunci, aby balkon přehřálo.

Je tu tedy možnost použít rolety Den a noc i tady. Jediná možnost instalace bude vrtání do stropu. Celkem jasně pak doporučujeme instalovat co nejmenší množství rolet. Jedna nebo dvě rolety by měly stačit.

Využijte svůj balkon naplno

Když už balkon máte, jistě jej chcete využívat tak, aby Vám dělal radost a potěšení. Chraňte se před sluncem i zvědavci zvenčí pomocí rolet Den a noc od FEXI a užijte si pohodlí při práci i odpočinku na balkoně.