Rolety Den a noc – aneb 2 v 1

Existuje spousta typů zastínění – závěsy, záclony, žaluzie vodorovné i svislé, látkové i kovové, rolety benátské, japonské, papírové, skládané… Jen rolet je tolik druhů, že rozhodnout se pro nějaký konkrétní typ není vůbec snadné. Dnes ale chceme upřít pozornost na rolety Den a noc, které jsou vlastně 2 v 1.

clanek

Jak vlastně fungují rolety Den a noc?

Slyšíte výraz rolety Den a noc poprvé? Vysvětlíme si, o co vlastně jde, a jak rolety Den a noc fungují. Konstrukce je podobná jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, umístěné nad oknem.  Stínění tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitností, která reguluje množství procházejícího světla. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem, takže pokud otevřeme okno na ventilaci, roleta zůstane na okně a neprověsí se do místnosti.

Rolety Den a noc také připomínají žaluzie. Skládají se totiž také z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet Den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru, a tím okno zcela odkrýt, případně stažení až dolů a okno zakrýt. Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je.

Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety Den a noc umožňují nastavit výšku mezery, přes kterou dovolíme světlu procházet.

3 způsoby stínění

Když pomineme situaci, kdy jsou rolety do oken Den a noc zcela vytaženy a schovány v kazetě, což zajistí plný průchod světla, máte k dispozici 3 úrovně a způsoby zastínění:

  • Plné zastínění. Toho docílíte tak, že pruhy neprůhledné látky navazují na sebe tak, že neponechávají ani kousek látky průsvitné. Nabízíme i zcela zatemňující rolety Den a noc Blackout, které mají nejen neprůhledné, ale dokonce neprůsvitné látky.
  • Měkké světlo. Pokud nastavíte roletu tak, aby se střídaly neprůhledné a průhledné pruhy látky, vpustíte do pokoje dostatek denního světla. Světlo je tlumeno úrovní průsvitnosti látky. Nabízíme látky i zcela průhledné, které ani při zatáhnuté roletě v tomto režimu nebrání výhledu z okna.
  • Tlumené světlo. Pruhy látky lze nastavit i tak, že se střídají s tenčími proužky průhlednými. Množství pronikajícího světla tedy můžete plynule regulovat.

3 způsoby instalace rolet Den a noc

Rolety můžete upevnit těmito způsoby:

  • Vrtáním do rámu okna. To je trochu podobné uchycení klasických žaluzií. Roleta pak kopíruje pohyb okna při otvírání a zavírání. Je zapotřebí myslet na to, že kus prostoru potřebuje i kazeta rolety, aby pak při plném otevření okna nenarazila do zdi v okenním výklenku.
  • Vrtáním do zdi. Pomocí hmoždinek a šroubků se připevní ke zdi nebo ke stropu pár držáčků, do kterých se pak upevní samotná roleta. Vrtat můžete do zdi nad okno, do zdi okenního výklenku, případně do stropu.
  • Pověšením bez vrtání. Tohle je asi lákavá představa – rolety Den a noc bez vrtání. Funguje to jednoduše – roletu prostě jen zavěsíte na rám okna. Velká výhoda je pak třeba u mytí oken, kdy se roleta dá jednoduše sejmout.

Rolety vám přijdou již složené, ale než je koupíte, je potřeba změřit, jaký rozměr Vám bude nejvíce vyhovovat. Není to žádná věda, postupujte dle našeho návodu. Změřte výšku a šířku okna nebo oken, pokud máte i jiné rozměry, vše si poznačte a můžete pokračovat. Pokud si stále nevíte rady, jsme tady pro Vás, klidně nás můžete kontaktovat, využijte naši službu Bez starostí.

Každý typ uchycení vyžaduje mírně odlišný způsob měření. Pokud jste nenašli požadovaný rozměr v nabídce, nevadí, z nabídky vyberte nejbližší vyšší rozměr a do poznámky pro prodejce ve 3. kroku objednávky napište skutečnou šířku. Tato služba je od nás zdarma a nic si nebudeme účtovat navíc. Podívejte se, jak změřit okno dle Vámi vybraného uchycení, s naším návodem je to hračka.

Rolety jako designový prvek

Stínící technika už dávno není pouze funkční prvek. Tvoří nepřehlédnutelnou část designu celého bytu. Z toho důvodu máte na našem e-shopu velké množství látek, vzorů, dekorů a jejich kombinací. 

Naši zákazníci si už také uvědomili, že když se rozhodnou měnit výzdobu bytu (například se změnou ročního období), velmi snadno mohou změnit i barvy rolet. Stačí ty současné sejmout, pověsit nové s novou barvou a ty původní uložit pro příští výměnu.