Roleta Den a noc v MAXI kazetě – výměna strany řetízku

Než odešlete objednávku rolety Den a noc, musíte si vybrat, zda chcete roletu ovládat z pravé nebo levé strany. Stranu určujete z pohledu na roletu z místnosti. Bez tohoto kroku nelze roletu dodat. U otevřené a POLO kazety sice také musíte objednat konkrétní stranu, na které chcete mít ovládání, řetízek však můžete při užívání libovolně přehazovat ze strany na stranu.

Mohou ovšem nastat situace, kdy potřebujete ovládání rolety v MAXI kazetě změnit, například přehodit pravostranné za levostranné či opačně. Pokud jste se kupříkladu přestěhovali nebo jste vyměnili okna a ovládání nesedí, neklesejte na mysli, nemusíte kupovat zcela novou roletu.

Do vlastního přeskládávání se raději nepouštějte, mohli byste si roletu zbytečně poškodit.  Nejvhodnějším řešením je vsadit na naši unikátní Službu bez starostí. Pomocí e-mailu či telefonátu Vám pomůžeme vybrat a objednat správné díly, se kterými si ovládání rolety snadno a rychle upravíte.

Výměna řetízku u rolety den a noc

Jakmile vám náhradní díly dorazí, stačí vzít křížový šroubovák a můžeme začít:

  • Odšroubujte obě boční strany rolety jak tu se současným ovládáním a řetízkem, tak protilehlý kryt.
  • Kryty už sice nebudete potřebovat, raději je ale nevyhazujte. Třeba se časem rozhodnete opět strany změnit.
  • Vyjměte středové trny z obou stran rolety. Každý je jiný. Ten u řetízku má ozubené kolo, které se pomocí řetízku otáčí. Trn na druhé straně jen drží střed rolety a umožňuje jí otáčet se v ose.
  • Do středového otvoru, kde byl původně trn s ozubeným kolečkem a řetízkem, vložte druhý trn.
  • Přiklopte trn krytem a zašroubujte. Mějte na paměti, že nelze použít původní kryt, ale jen ten, který patří na správnou stranu. Všimněte si, že kryty jsou zrcadlově obrácené a každý se dá našroubovat pouze vlevo nebo pouze vpravo, nikoliv na obě strany.
  • Řetízek samozřejmě můžete použít původní. Do krytu, určeného pro ovládání, vložte řetízek. Všimněte si, že do krytu vedou 2 otvory. Jeden zdola, druhý o 90° pootočen z boku. Řetízek tedy bude tvořit smyčku, která kopíruje okraj uvnitř krytu.
  • Jakmile vložíte řetízek, zajistěte kryt u vstupu sponkou, která řetízek udrží uvnitř. Sponku stačí jen zacvaknout do příslušného otvoru.
  • Trn s ozubeným kolečkem zatím nevkládejte do rolety. Nejprve na něj navlékněte řetízek, který prochází svým krytem a trn umístěte do středu krytu. Je tam místo pro vycentrování a uchycení trnu. Ujistěte se, že řetízek opravdu jedním otvorem do krytu ovládání vchází, obepíná ozubené kolo trnu, a druhým otvorem z krytu zase vychází.
  • Takto připravený kryt s trnem a navlečeným řetízkem zasuňte do středu rolety a přišroubujte.

Máte hotovo? Výborně! Dokázali jste změnit strany ovládání rolety den a noc v MAXI kazetě.

Pro názornost si celý postup prohlédněte na videu: