Provensálský styl bydlení

Provensálský styl bydlení je v poslední době díky své útulnosti a jedinečné romantické atmosféře čím dál oblíbenější. Jak si v tomto stylu zařídit domov a jak Vám v tom mohou být nápomocné rolety Fexi

clanek_001

Milujete eleganci, vzdušnost a jemnost zároveň? Tak právě pro Vás bude provensálský styl bydlení tím pravým. Co je pro něj charakteristické, čím se vyznačuje a jaké prvky by Vám v provensálském prostoru neměly zaručeně chybět? 

Provensálský styl

Provensálsko je region v jihovýchodní Francii, který je známý především pro své lány plné levandule, spoustu sluníčka a samozřejmě také víno. Samotný provensálský styl evokuje především svěžest, jemnost, světlost a útulnost. Vyznačuje se jemnými barevnými tóny, použitím přírodních materiálů a také příjemnou, romantickou atmosférou.  

clanek_002

Jak vytvořit provensálský interiér? 

Jak ideálně vytvořit pravou provensálskou atmosféru a co k tomu budete potřebovat? 

Výběr vhodného prostoru

Abyste mohli docílit perfektního provensálského interiéru, je důležité mít vhodné výchozí podmínky. Proto je tento styl vhodný především do domů a venkovsky působících prostorů. Skvěle Vám pomůže také hrubší omítka, kombinace zděných či dřevěných detailů a podobné drobnosti, které jsou typické právě pro starší domy. To ovšem rozhodně neznamená, že provensálské bydlení nemůžete vytvořit i v bytě. 

Fialová barva a přírodní materiály

Kdo Provence někdy navštívil, moc dobře ví, že kamkoliv se zde rozhlédnete, všude uvidíte nekončící lány levandule. Není tedy divu, že jedním z charakteristických znaků provensálského interiéru je levandulová barva. Aby však interiér nepůsobil příliš jednotvárně, je třeba ho doplnit i o další barevné odstíny a motivy. Vhodné jsou především světlejší pastelové tóny, květinové vzory a samozřejmě také bílá barva. I ta je pro provensálský interiér typická. 

Co se materiálů týče, volte hlavně ty přírodní, tedy dřevo či kámen, který je nejvíce využíván pro obklady a podlahy. Koberec v provensálském domě jen tak neuvidíte. Dřevo je pak tou nejlepší volbou pro nábytek a další vybavení. A když je řeč o nábytku, myslete na to, že vše by mělo mít lehkou patinu. Ultra moderní a nové kousky do tohoto stylu interiéru skutečně nezapadají. 

clanek_003

Keramické doplňky

Pro dotvoření správného provensálského interiéru nesmíme rozhodně zapomínat ani na interiérové doplňky. V tomto případě hraje klíčovou roli keramika. Nezapomeňte však ani na detaily, jako jsou například ubrusy, přehozy či polštářky. A stejně jako u nábytku, i látky v provensálském stylu mají vypadat lehce opotřebené a nejlépe by měly být z přírodních materiálů, jako je len.

Dostatek světla

V neposlední řadě by měly být provensálské interiéry vzdušné, světlé a jasné. Toho lze ovšem docílit jen díky dostatku denního světla. Při zařizování interiéru v provensálském stylu určitě nezapomínejte ani na výběr vhodného zastínění

clanek_004

Rolety Fexi jsou ideální do provensálského interiérů

Jestliže jste se i Vy rozhodli interiér svého domu zařídit v provensálském stylu, námi nabízené rolety Fexi Vám k tomu mohou skvěle pomoci. 

Rolety Den a noc Fexi představují elegantní, nadčasovou a minimalistickou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky široké nabídce nejrůznějších barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Barva rolet Fexi do interiéru v provensálském stylu

Jakou barvu z hlediska funkčnosti ideálně zvolit, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni? Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Provensálské rolety Den a noc Fexi

A jakou barvu rolet vybrat z hlediska designu, aby v provensálském prostoru působily co nejlépe? Jak už bylo výše zmíněno, do provensálského interiéru se nejvíce hodí pastelové a světlejší barvy, jako jsou například fialová, béžová, šedá, krémová, modrá či bílá. Výhodou je, že všechny tyto odstíny, a samozřejmě i mnoho dalších, Vám u nás ve Fexi nabízíme. Stačí si tedy pouze vybrat.

Je-li řeč o kombinaci barev v interiéru, je třeba myslet především na to, aby výsledný dojem z celého prostoru byl co nejlepší a nepůsobil lacině, přeplácaně či kýčovitě. 

Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

Kontaktujte nás a nechte si zaslat až 8 vzorků zdarma

A pokud si náhodou nebudete jisti, jakou barvu rolet Fexi zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe

Pokud si tedy nejste jisti, jaký odstín nových rolet Den a noc Fexi ideálně zvolit, neváhejte a objednejte si nezávazně vzorky látek. Jsou zdarma a dorazí k Vám domů skutečně rychle.

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve své ložnici. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky, a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v dané místnosti, a až poté si rolety v klidu objednat. 

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu pro Vás.