Otevřená, POLO a MAXI kazeta: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Když se rozhodnete pořídit nové rolety na míru, vybíráte si hned několik věcí: barvu látky, úroveň zatemnění, rozměry, barvu mechanismu a další. Jednou z těchto věcí je i kazeta. Ale co to vlastně je? A jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy? V dnešním článku si všechny tři druhy kazet představíme a řekneme si, co by mělo Váš výběr ovlivnit. 

01-kazety-rozdily

Rolety Den a noc jsou skutečně praktickým a vkusným řešením pro jakoukoliv místnost. Proto je naprosto pochopitelné, že jste se rozhodli pro jejich nákup. V mnoha věcech už možná máte jasno. Vybrali jste si barvu a přizpůsobili úroveň zatemnění podle konkrétního typu místnosti. Pak jste ale možná narazili na bod, ve kterém se máte rozhodnout pro optimální kazetu. Jenže jak se rozhodnout, když jsou si na první pohled tak podobné?

Co je kazeta a jaké existují typy?

Abyste pochopili, proč je třeba výběr kazety zvážit, je dobré si říct, k čemu slouží. Jedná se o mechanismus, v němž je roleta navinutá. Pokud tedy roletu stahujeme dolů nebo naopak vytahujeme nahoru, kazeta je tím místem, kam se roleta navíjí. 

Kazeta přichází vždy složená. To znamená, že roletu do ní není třeba nikterak upevňovat. O to se postaráme my. Vy už si jen vyberete, jak chcete kazetu s roletou namontovat.

V naší nabídce najdete otevřenou, POLO a MAXI kazetu. Pojďme si je nyní představit a shrnout si základní charakteristiku jednotlivých typů. Obecně lze říct, že Váš výběr by měla ovlivnit velikost rolety i způsob montáže, který jste si vybrali.

02-kazety-rozdily

Otevřená kazeta

Tato kazeta je nejen malá, ale také lehká, tudíž se hodí kamkoliv. Pamatujte ale, že stejně jako ostatní kazety i otevřená kazeta je dostupná pouze v určitých rozměrech. Je tedy ideální volbou, pokud potřebujete šířku od 30 cm do 160 cm. Co se týče výšky rolety, ta může dosahovat 150 cm, 220 cm nebo dokonce 240 cm

Na rozdíl od POLO nebo MAXI kazety nabízí otevřená kazeta možnost montáže bez vrtání. Pokud tedy nejste zrovna zruční a nemáte odvahu se pouštět do vrtání, dá se roleta s touto kazetou snadno zavěsit na okenní rám. Tuto variantu oceníte i v případě, že máte od majitele bytu zakázáno do zdí nebo oken jakkoliv zasahovat. Tyto rolety jdou totiž velmi snadno sundat a nikde nezůstanou díry po šroubcích.

Tento způsob montáže umožňují dva držáky, které se snadno zavěsí na rám okna a pevně drží kazetu na svém místě. Aby roleta na okně nelítala, když se ho rozhodnete otevřít na ventilaci, přidáte na spodní část okna ještě jeden háček. Tím pak protáhnete vodicí silon.

Kromě této neinvazivní montáže můžete roletu navrtat do okna, zdi nebo stropu.

Kazeta má zadní nosný profil, a jak jsme si již řekli, dorazí k Vám složená. Je vyrobena z odolného PVC a vybírat můžete z bílé nebo hnědé barvy.

Tato kazeta je velmi praktická, ovšem není vhodná, pokud šířka Vámi vybrané rolety přesahuje 150 cm. Taková roleta je totiž logicky těžší a je třeba tomu přizpůsobit i kazetu. Kromě toho pamatujte, že otevřená kazeta je skutečně „otevřená“. To znamená, že není chráněna žádnými krytkami. Hodí se tedy do méně prašných místností, protože navinutá roleta není nikterak chráněna.

Pokud si chcete kazetu prohlédnout detailněji a dozvědět se o ní další informace, podívejte se na ni zblízka.

03-kazety-rozdily

POLO kazeta

Tato kazeta v sobě nese lehkost té předchozí, ale je už o něco více robustnější. Není totiž zhotovena pouze z PVC. Její zadní profil je zhotoven z hliníku, stejně jako krytka, která se nachází nahoře na kazetě a plní funkci stříšky. Roleta je tak chráněna před usazováním prachu shora a celkově je zpevněná.

Právě toto zpevnění umožňuje výběr širší rolety. Díky pevnosti kazety může roleta dosahovat šířky od 30 cm do 210 cm a výšky 150 cm až 240 cm. Stejně jako u otevřené rolety je i POLO kazeta dostupná v bílé a hnědé barvě.

Co se týče montáže, POLO kazeta umožňuje navrtání na okno, do zdi nebo stropu. Varianta navrtání do stropu je u této kazety velmi oblíbená. Stříška je totiž v takovém případě umístěna z pohledové strany a kazeta tak vypadá jako celozakrytá. Zvažujete-li instalaci do stropu, tuto kazetu rozhodně nepřehlédněte.

POLO kazeta neumožňuje pouhé zavěšení na okenní rám. Pokud tedy nemůžete do oken nebo zdí ve svém bytě nic montovat, pak je pro Vás předchozí kazeta vhodnější.

Pokud se rozhodnete pro navrtání rolety do okenního rámu, automaticky obdržíte i vodicí silony. Ty zajistí, že roleta zůstane přímo na okně i po otevření ventilace.

Stejně jako u všech ostatních, i zde je samozřejmostí, že dorazí již smontovaná a k její montáži budete potřebovat pouze pár komponentů, které jsou součástí balení. Prohlédněte si detailní informace.

04-kazety-rozdily

MAXI kazeta

Tato kazeta je jedinečným spojením maximální funkčnosti a krásného vzhledu. Hliníkový rám lemuje roletu po všech stranách. To je nejen velmi elegantní, ale také praktické. Roleta je totiž chráněna před prachem nejvíce ze všech tří variant kazet.

MAXI kazeta nabízí tři typy montáže. Roleta se tak dá navrtat do okenního rámu, do zdi nebo stropu místnosti či výklenku. Stejně jako u POLO kazety ani zde nenajdete možnost pouhého zavěšení rolety na okenní rám. Tuto neinvazivní variantu nabízí skutečně jen otevřená kazeta.

Pevnost a robustnost kazety zajišťují také materiály, které jsme pro její zhotovení zvolili. Jedná se o PVC a hliník. Co se týče barvy kazety, v tomto případě je výběr nejširší. Na rozdíl od předchozích kazet, zde si můžete vybírat nejen z bílé a hnědé varianty, ale také luxusní stříbrné barvy. 

Kazeta je díky své stabilitě ideální pro rolety o šířce od 30 cm do 240 cm. Délka rolety pak může být 150 cm, 220 cm nebo 240 cm

MAXI kazeta je skvělá pro každého, kdo touží po rozměrnější roletě, hledá naprostou ochranu před znečištěním, touží po stříbrné barvě kazety nebo prostě jen hledá designové řešení. 

Maxi kazeta nemá vodicí silon. Mezi její hlavní přednosti patří to, že vypadá vždy stejně, a to jak při montáži do zdi, tak při navrtání do stropu.

Pokud se chcete na MAXI kazetu podívat detailněji, vše jsme pro Vás připravili. 

05-kazety-rozdily

Elektrické rolety

Ke všem typům kazet si můžete přikoupit i elektrické ovládání, díky kterému nebudete muset rolety pracně vytahovat pomocí řetízku. To jistě oceníte i v případě, že zastiňujete velké plochy a vytahování dlouhé rolety by bylo zbytečně zdlouhavé.

Zakoupit u nás můžete jak motory na kazety, tak nabíječky nebo ovladače. Celý systém je vybaven ochranou proti přetížení nebo nadměrnému nabití. Motor Vás také upozorní na vybití baterie zapípáním. Protože je ale baterie silná, nemusíte mít obavy, motor může vydržet v chodu až 120 dní od nabití. 

Pamatujte, že minimální šířka rolety je při instalaci motoru stanovena takto:

  • Otevřená kazeta: šířka minimálně 38 cm
  • POLO kazeta: šířka minimálně 47 cm
  • MAXI kazeta: šířka minimálně 48 cm 

Kazety přehledně

Otevřená kazeta

POLO kazeta

MAXI kazeta

Materiál

PVC

PVC + hliník

PVC + hliník

Barva kazety

bílá / hnědá

bílá / hnědá

bílá / hnědá / stříbrná

Zavěšení na okno bez vrtání

x

x

Vrtání do okenního rámu

Vrtání do zdi

Vrtání do stropu

Vodicí silon

x

Možnost dodání elektrického pohonu

Šířka 

30-160 cm

30-210 cm

30-240cm

Výška

150-240cm

150-240cm

150-240cm

 

Proč se pro rolety Den a noc rozhodnout

Výběr správné kazety je jeden z dílčích kroků pro nákup rolety Den a noc. Pokud jste se pro ni rozhodli, pak jste učinili správný krok. Rolety Den a noc v sobě totiž kombinují jen to nejlepší z rolet a žaluzií. Dokáží skvěle stínit, současně ale umožňují velmi snadnou regulaci pronikajícího světla.

Na rozdíl od žaluzií jsou ale tyto rolety velmi elegantní a svým designem zapadnou do jakékoliv místnosti. Široký výběr barev a dekorů, který čítá na 130 druhů látek, pak uspokojí i ten nejextravagantnější vzhled místnosti.

06-kazety-rozdily

Kromě barev jistě oceníte i možnost výběru z několika úrovní zatemnění. Zatímco do obývacího pokoje si můžete vybrat nízkou úroveň zastínění a svěží barvu, v případě ložnice jistě oceníte Blackout varianty v tmavších odstínech. Obecně totiž platí, že čím tmavší roleta je, tím více místnost zatemní.

I když můžete na tento typ rolet narazit běžně v obchodě, vždy se rozhodněte pro nákup rolet na míru. Ve FEXI víme, že jen takové rolety jsou ideální, a abychom Vám nákup usnadnili, provedeme Vás měřením krok po kroku. 

Pamatujte, že pokud koupíte univerzální rolety, jen zřídka se vyhnete úpravám, které Vás ve finále mohou velmi potrápit a dopadnout opravdu tragicky. Navíc množství komponentů, které v balení běžně naleznete, je opravdu velké a dokáže zamotat hlavu i zkušenému kutilovi.

Vybírat u nás můžete z několika typů montáže a bát se nemusíte ani údržby. Péče o tyto rolety je nenáročná a nepotřebujete víc než věci, které máte běžně doma. 

07-kazety-rozdily

Nákup u FEXI se vyplatí

V prvé řadě s námi nejste nikdy na nákup sami. Kdykoliv se u Vás v průběhu nákupu objeví nějaký dotaz, máme připraven tým odborníků, kteří Vám pomohou. Stačí se na nás kdykoliv obrátit.

Vážíme si našich zákazníků, proto nabízíme množstevní slevy. Čím více u nás nakoupíte, tím víc ušetříte. Navíc v okamžiku, kdy Vaše objednávka přesáhne 2800 Kč, budete mít dopravu zdarma.

Aby roleta splnila Vaše představy, můžete si u nás objednat až 8 vzorků látek zdarma. Jakmile si pak rolety objednáte, do 10 dnů už budou zdobit Vaše okno.

S takovými výhodami bychom mohli pokračovat dál. Nicméně pro nás je důležité, aby každý zákazník věděl, že nákupem našich rolet získává především tu nejvyšší možnou kvalitu. Stínicí technika je něco, od čeho očekáváte, že bude plnit svou funkci co nejdéle. Aby to tak bylo, nevyplatí se kupovat levné řešení a pracně jej upravovat. Pamatujte, že u nás máte vše. Bezkonkurenční kvalitu i příznivou cenu.